35 Rregulla Respekti që Shumë Vetë i Shpërfillin, Por ti Nuk Duhet

© depositphotos , © depositphotos

Në botën moderne, stili nuk është vetëm pamja dhe veshja, por edhe sjellja, kultura e të folurit dhe njohja e rregullave të mirësjelljes.

Mos mendoni se mirësjellja është diçka tepër e ndërlikuar, e cila mësohet në kurse të veçanta. Në fakt, këto janë thjesht rregulla elementare të sjelljes në shoqëri që do t’ju ndihmojnë të ndërveproni më mirë me të tjerët.

Ne vendosëm të zbulojmë disa nga rregullat e mirësjelljes moderne, duke e ditur se cilat do t’ju ndihmojnë të shmangni situata të sikletshme dhe të jepni gjithmonë më të mirën tuaj.

Etiketimet e biznesit

© samotrebizan / easyfotostock / Eastnews , © Szymon Brzoska / East News

Shpesh lind pyetja se si të vishemi në mënyrë korrekte për një intervistë. Në fakt, nuk ka një rregull të vetëm dhe nuk është e nevojshme që të gjithë të vishen në një mënyrë biznesi. E gjitha varet nga fusha në të cilën po kërkoni një punë. Stili i biznesit është i përshtatshëm për përfaqësuesit e të ashtuquajturës triadë të pushtetit, ose ata që fitojnë “para të vjetra”: nëpunësit civilë, avokatët, punonjësit e sektorit financiar. Pjesa tjetër e sferave të veprimtarisë mund t’i atribuohet sjelljes së “parave të reja” – arti, industria e modës, IT, sektori i shërbimeve. Në këto industri, një kod i rreptë i veshjes për një intervistë për punë është fakultativ. E vërtetë, kur zgjedhni një kostum, duhet të mbani mend gjithmonë këtë frazë: “Vishuni në mënyrë të përshtatshme për pozicionin që dëshironi të zini, dhe jo atë që keni zënë aktualisht”.

Rëndësi e veçantë duhet të jepet për këpucët që i përshtaten stilit zyrtar. Nëse shkoni në një takim biznesi, një ngjarje të rëndësishme ose negociata, atëherë supozohet se do të keni këpucë të përshtatshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gratë. Çizmet nuk janë këpucë biznesi, ato janë krijuar për t’i mbajtur këmbët tuaja të ngrohta. Prandaj, në kohë të caktuara do të jetë më e përshtatshme të vishni këpucë. Ju ose mund t’i merrni me vete dhe t’i ndërroni në dhomën e grave ose në makinë, ose të mbërrini me taksi në event.

© BIGPICTURESPHOTO.COM: 506 / EAST NEWS , © Xavier Collin / Image Press Agency / Photoshot / East News

Adresimi “zonja dhe zotërinj” nuk është plotësisht i saktë. Forma e saktë është thjesht “zotërinj”. Është e përshtatshme për burrat dhe gratë.

Mënyra më e mirë për të adresuar vartësit është “ju”. Edhe nëse keni një marrëdhënie të shkëlqyeshme. Kjo ju lejon të mbani një distancë të përshtatshme, dhe gjithashtu ju jep të drejtën të kërkoni diçka në kohën e duhur.

Nëse jeni vonë dhe personi akoma ka rënë dakord t’ju presë, atëherë mund të përdorni një truk ndryshe. Për shembull, ju e dini që do të vonoheni 10 minuta, por mund të thoni se do të vonoheni për 15 minuta. Kështu, duke mbërritur për 10 minuta, do të zbutni pak situatën e pakëndshme.

Korrespondenca elektronike drejtohet gjithashtu nga disa rregulla. Pra, nëse gjithçka që dëshironi të thoni në emailin tuaj është “faleminderit”, atëherë më mirë të përmbaheni nga dërgimi. Ju thjesht bllokoni kutinë postare të bashkëbiseduesit tuaj.

Ekziston gjithashtu një rregull i pathënë që numri maksimal i pikëpyetjeve në një letër biznesi është një.

© Edmond Dantès / pexels

Një situatë e njohur për shumë burra. Çfarë të bëni nëse ndesheni me një koleg ose mik në ose afër tualetit – të shtrëngoni duart apo jo? Sipas rregullave të mirësjelljes, banja është i vetmi vend për të zhbërë një shtrëngim duarsh. Sidoqoftë, nëse dikush ishte i pari që ju zgjati dorën, atëherë do të duhet ta tundni, sepse nuk mund të mos i përgjigjeni ofertës për t’u përshëndetur.

Do të ishte e mençur që menaxheri të merrte pjesë vetëm në gjysmën e parë të festës së stafit të kompanisë ose ndonjë festë tjetër. Nëse janë akoma nën kontrollin e eprorëve të tyre, njerëzit nuk sillen aq të papërmbajtur. Pra, për rehati të përgjithshme ia vlen të largoheni nga festa e kompanisë tuaj në gjysmën e dytë.

Sa i përket urimeve dhe shpërblimeve të ndryshme për punonjësit, është më mirë t’i përgëzoni të gjithë së bashku, dhe të paraqisni shpërblime dhe dhurata një nga një, jo publikisht.

Sjellja në shoqëri

Rregullat i lejojnë gratë të qëndrojnë brenda me kapele. Vërtetë, por kjo nuk vlen për kapelet e tjera, beretat etj.: Mbajtja e tyre në koke në një dhomë është sjellje e keqe.

Kur shkoni në takimin tuaj të parë, ka kuptim të mendoni për pyetjet që mund të bëni. Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme që biseda të mos bëhet si një pyetësor. Një person nuk duhet të ketë përshtypjen se po kontrollohet me një liste kontrolli. Për shembull, pyetja “Nga jeni?” është më mirë sesa “Në cilën zonë jetoni?”.

Meqë ra fjala, në lidhje me vendin për takimin e parë, për disa arsye, shumë njerëz besojnë se ky sigurisht duhet të jetë një restorant. Por në fakt, të shkosh në një restorant është një ngjarje e plotë shoqërore që kërkon përgatitje serioze. Ndoshta opsioni më i mirë do të ishte ta ftonit personin në një pub, piceri apo bar. Kjo do t’ju lejojë të krijoni një kontakt më të afërt dhe të komunikoni më lehtë.

Ekspertët thonë se nuk duhet të përpiqeni shumë dhe të visheni shumë në takimin e parë. Është më mirë të visheni si zakonisht për veten tuaj, domethënë, sa më natyrale të jetë e mundur. Nëse nuk ndiheni rehat kjo do të jetë e dukshme. Nëse akoma doni të tregoni veten me të gjithë lavdinë e saj, do të ishte e përshtatshme ta bëni atë në takimin e tretë ose të katërt për të demonstruar se mund të dukeni ashtu.

© Rick Gold / Capital Pictures / Capital Pictures / East News , © face to face / FaceToFace / REPORTER / East News

Kur prezantoni dikë me një të ftuar ose mik të ri në një festë, mos përmendni profesionin e tij. Përndryshe, ju mund ta vendosni në situatë personin pa dashur, dhe ai do të japë këshilla profesionale gjatë gjithë mbrëmjes.

Kur komunikoni me njerëz të panjohur, duhet të shmangni çdo specifikë. Ju nuk keni nevojë të përmendni emrin e hotelit në të cilin keni qëndruar ose dyqanit ku keni bërë blerjen. Gjithashtu, mos thoni në cilën shkollë apo universitet shkojnë fëmijët tuaj. Bashkëbiseduesi do ta specifikojë vetë nëse dëshiron.

Shpesh lind pyetja nëse ia vlen të heqësh syzet e diellit gjatë komunikimit. Çdo gjë është shumë e thjeshtë këtu: nëse shihni një person për herë të parë, atëherë duhet t’i hiqni syzet e errëta, në të gjitha rastet e tjera nuk është e nevojshme. Në rast se nuk mund të pyesni nëse bashkëbiseduesi nuk është në siklet nga fakti që po vishni këtë pajisje shtesë.

© Bertrand Gilles / ABACA / Abaca / East News , © www.fashionpps.com/Photoshot/East News

Nëse dëshironi të shmangni kontaktin e padëshiruar, siç janë përqafimet ose puthjet, mund të përpiqeni të zgjasni dorën tuaj së pari me pëllëmbën tuaj poshtë. Ky gjest duket se bllokon veprimet e bashkëbiseduesit tuaj.

Ekspertët thonë se veshja e rrobave të rastësishme me një logo të madhe është sjellje e keqe. Një kostum me një logo është i përshtatshëm nëse paguheni për të reklamuar këtë markë ose nëse është një markë e veshjeve sportive. Në raste të tjera, është më mirë të shmangni shfaqjen e qartë të etiketës.

© MEGA / Mega Agency / East News , © Avalon.red/REPORTER/East News
  • Nëse ju pëlqente veshja ose parfumi i dikujt dhe dëshironi të pyesni se ku është blerë sendi, ia vlen të vlerësoni se çfarë lloj marrëdhënieje keni me personin. Nëse e shihni për herë të parë ose të dytë, atëherë një pyetje e tillë nuk do të jetë plotësisht e përshtatshme. Fakti është se në këtë mënyrë ju do të prekni temën e parave, siç e dini, ajo është tabu për miqtë jo të ngushtë.

Rregullat e tavolinës

Kur hani një gatim që përmban gjethe marule, nuk duhet t’i prisni me thikë. Ato duhet të hahen saktësisht ashtu siç ishin vendosur në pjatë. Gjethet e mëdha mund të përkulen dhe të merren me një pirun.

© East News , © EAST NEWS

Kur shtroni tryezën për darkë, shmangni mbulesat dhe pecetat prej poliesteri. Produkte të tilla nuk thithin lagështi dhe rrëshqasin nga gjunjët tuaj. Është më mirë të zgjidhni tekstilet prej liri. Por ngjyra mund të jetë e çdo lloji, jo domosdoshmërisht e bardhë.

Kur shtrydhni limonin në pjatën ose pijen tuaj, sigurohuni që ta mbuloni me dorë në mënyrë që spërkatja të mos bjerë mbi fqinjin tuaj.

Nëse ju shërbehet një pastë ose gjalpë – në përgjithësi, diçka që mund të përhapet në bukë, atëherë së pari duhet të prisni një copë bukë, dhe vetëm atëherë të shtrini diçka mbi të. Është e gabuar t’i bëni vetes një sanduiç nga një copë e tërë.

© Vogue UA / youtube

Gjatë drekës, peceta duhet të paloset në gjysmë dhe të vendoset në prehrin tuaj me qoshet drejt jush, në mënyrë që të jetë më e përshtatshme për të fshirë gojën ose duart.

Nëse keni nevojë të ngriheni nga tryeza dhe pastaj të ktheheni, atëherë vendosni pecetën në ndenjëse. Në të njëjtën kohë, nuk keni nevojë të specifikoni se ku keni shkuar. Kur vakti juaj të ketë mbaruar, vendoseni pecetën tuaj në tryezë. Mos vendosni një pecetë të përdorur në pjatë.

Është më e saktë të konsumoni supën me një lëvizje të dorës larg jush, dhe jo drejt vetes: në këtë mënyrë që të ketë më pak mundësi të ndoteni dhe ta derdhni në mbulesën e tavolinës. Nëse hani supë me pure, është më mirë ta sillni lugën në gojë anash, dhe nëse kjo është një supë e zakonshme, me copa, atëherë luga dërgohet me anën më të ngushtë në gojën tuaj. Luga duhet të mbetet në pjatë gjatë gjithë vaktit, edhe nëse jeni të shpërqendruar nga meze të tjera ose biseda.

© Vogue UA / youtube

Ndodh që ju shihni një fije ose flokë në një pjatë. Nëse jeni në një restorant, mund të thërrisni në heshtje kamerierin dhe ta informoni atë për problemin pa tërhequr vëmendjen e të gjithëve. Në jeni për një vizitë, është më mirë t’i thuash zonjës me kujdes. Nuk ia vlen të diskutoni gjëra të tilla të pakëndshme me ndonjë nga mysafirët.

Nëse dëshironi t’i kërkoni kamarierit që të ju mbështjellë mbetjet e drekës ose darkës, mos harroni se kjo është e përshtatshme vetëm për takime miqësore. Ju nuk duhet ta bëni këtë gjatë një dreke ose darke biznesi.

Nëse jeni duke ftuar mysafirë, mendoni se si t’i vendosni në tryezë. Ju nuk duhet t’i vendosni bashkëshortët pranë njëri-tjetrit: ata tashmë kalojnë pjesën më të madhe të kohës së bashku. Lërini ata të kenë mundësinë të takohen dhe të komunikojnë me njerëz të tjerë. Është më mirë të alternoni burra dhe gra.

Në kundërshtim me bindjen e zakonshme, nuk duhet të ulet pronari i shtëpisë në krye të tryezës, por zonja. Dhe burri i saj është në anën tjetër të tryezës. Vendet më të nderuara për mysafirët janë në të djathtë dhe të majtë të mikpritësve.

Rregullat e udhëtimit

Në aeroplan, pasagjeri i ulur në mes ka të drejtë për 2 mbështetëse. Ky është një rregull me marrëveshje. Askush nuk e pëlqen vendin në mes: duhet ta pranoni që është më i padobishmi. Pra, le të ketë ky person të paktën një privilegj.

© depositphotos

Çdo ushqim që ka një erë të fortë duhet të shmanget në aeroplan. Prandaj, nuk është një opsion i mirë të merrni me vete një hamburger, patate të skuqura apo ushqime të tjera aromatike. Mendoni për pasagjerët që ulen pranë jush, sepse kabina e një aeroplani është një hapësirë e mbyllur.

Nëse keni nevojë të qëndroni në këmbë gjatë fluturimit, përpiquni të mos prekni ose të mbështeteni në pjesën e pasme të sediljes para jush.

Kur të vini në një vend si turist, nëse është e mundur, përpiquni të mos vishni rrobat kombëtare të këtij vendi, në mënyrë që të mos ofendoni pa dashje ndjenjat e vendasve. Për shembull, ecja e një turisti në një sari indian në Indi nuk është një ide e mirë, ndërsa veshja e një sari në Itali është mjaft e pranueshme.

Gjithmonë duhet të keni kujdes me dhuratat kur udhëtoni. Pra, nuk duhet t’i jepni çaj kinez një çokollate japoneze ose zvicerane një belgu, edhe nëse këto produkte janë të cilësisë së mirë. Kjo mund të ofendojë krenarinë kombëtare të një personi.