5 Rregullat Moderne të Mirësjelljes në Situata të Përditshme

©depositphotos©shutterstock

Rregullat e mirësjelljes nuk janë thjesht një formalitet i të urtëve e të rriturve. Këto janë norma që u krijuan që njerëzit e tjerë të ndjehen rehat në praninë tonë.

Ne kemi zgjedhur disa rregulla moderne të sjelljes që mund të mos i keni ditur.

Në internet

© leeds4evers@gmail.com/depositphotos © lakov/depositphotos

Mos i ngacmoni miqtë dhe kolegët me fotot turistike që tregojnë për temeperaturat. Është më mirë të jepni një përshkrim të shkurtër të vendit që keni postuar.

Mos diskutoni tema që kanë të bëjnë vetëm me ju dy në murin e mikut tuaj ose nën fotot e tyre – ka mesazhe direkte për këtë.

Mos i etiketoni miqtë në fotot e këqija.

Mos përdorni shkronja kapitale: duket sikur po bërtisni.

Mos e teproni me hashtags: ato e bëjnë postimin tuaj të duket i çrregullt.

Vendosni jo më shumë se tre fotografi në ditë në Instagramin tuaj – ose pesë, nëse keni shkuar me pushime, për shembull.

Nëse i dërgoni dikujt një kërkesë të miqësie, është më mirë t’i shkruani dhe shpjegoni se kush jeni dhe arsyen e kërkesës.

Fotografitë e ushqimit tashmë janë shaka e kripur në rrjetet sociale, sepse ato më së shpeshti nënkuptojnë shijen e keqe. Ekzistojnë tre përjashtime: nëse e keni bërë këtë vakt vete dhe keni përmirësuar recetën; nëse ka një histori të lidhur me këtë ushqim (ndajeni!); nëse ushqimi është vërtet i pazakontë.

Përshëndetjet

©shutterstock

Për përshëndetjet verbale, burrat përshëndesin së pari gratë, të rinjtë përshëndesin së pari më të vjetrit dhe punëtorët përshëndesin së pari eprorët.

Personi tek i cili prezantohet një i huaj është i pari që ofron dorën për një shtrëngim duarsh, në ditët e sotme bërrylin ose dorën e mbledhur grusht. Nëse padashur e shtrini dorën instiktivisht, atëherë kërkoni ndjesë dhe ofrojani dizinfektatin tuaj personit me të cilin shtrënguat duart.

Cilidoqoftë statusi juaj, kur të hyni në një dhomë, thoni më parë përshëndetje.

Kur prezantoni njerëz, jepni atyre pak informacion për njëri-tjetrin: “Kjo është shoqja ime Leila, dhe ajo është një veterinere“. Secili prej miqve do të kuptojë se çfarë lidhje keni, dhe ata do të kenë një temë për bisedë.

Një burrë duhet të heq dorezën para se të shtrëngojë duart.

Kur futeni në taksi, më parë përshëndetni shoferin.

Nëse një person që hyn i ofron dorën një personi të ulur, ai duhet të ngrihet në këmbë: shtrëngimi i duarve ndërsa qëndrohet ulur është sjellje e keqe.

Nëse shoku juaj përshëndet një të huaj, duhet të thoni gjithashtu përshëndetje.

Asnjëherë mos ofroni një shtrëngim duarsh në banjë ose në dalje të saj. Në përgjithësi, nëse duart tuaja janë të lagura ose të pista, ose po mbani diçka të rëndë, është më mirë të kërkoni falje dhe të mos shtrëngoni duart.

Mos i shtrëngoni duart sipër tryezës.

Në shtëpinë e dikujt

© ridofranz/depositphotos © MilanMarkovic/depositphotos © MilanMarkovic/depositphotos
  • Mos u përgjigjni një ftesë duke pyetur “Kush tjetër do të jetë atje?” Kjo është shumë e pasjellshme.
  • Nëse keni një mysafir, fikeni TV-në dhe qëndroni larg kompjuterit tuaj.
  • Kur jeni në shtëpinë e dikujt ose nëse keni miq, mos flisni në telefon për më shumë se pesë minuta.
  • Së pari, tregojuni mysafirëve tuaj një banjë ku mund të lajnë duart. Vetëm atëherë duhet t’u tregoni atyre dhomat e tjera.
  • Nëse të gjithë të ftuarit janë në tryezë, prisni që mikpritësi të bashkohet para se të filloni të hani.
  • Në fillim të një pritjeje, kur të gjithë përshëndesin njëri-tjetrin, është më mirë të mbani një pije të ftohtë në dorën e majtë. Përndryshe, pëllëmba juaj e djathtë do të jetë e ftohtë dhe e lagësht, gjë që është e padëshirueshme për një shtrëngim duarsh.
  • Nëse po largoheni të parët, mos u largoni pa përshëndetur të gjithë. Përndryshe, largimi juaj mund të bëhet një sinjal që të ftuarit e tjerë të shkojnë në shtëpi.

Në një restorant

© belchonock/depositphotos © glazunofoto@gmail.com/depositphotos

Është e pasjellshme t’i bashkoheni një miku të ulur në një kafene nën shoqërinë e një të huaji. Ju mund ta bëni atë vetëm nëse ata ju ftojnë në tryezën e tyre.

Nuk rekomandohet të kërkoni faturën nëse partneri juaj nuk e ka mbaruar vaktin e tyre.

Është e papranueshme të përdorni një pecetë letre në vend të shamisë.

Nëse një pjatë shërbehet me një salcë në një pjatë të veçantë, vendosni pak salcë në pjatën tuaj ose kërkoni salcën tuaj personale. Mos zhytni pjesë të ushqimit në një pjatë salcë që është menduar për të gjithë.

Mos zgjidhni pjesën më të mirë nga ushqimi i paraqitur në një pjatë. Merrni copën që është më afër jush.

Mos hidhni pije në gotë vetëm për veten tuaj. Nëse e merrni atë, së pari ofrojani një fqinji në tryezë.

Në telefon

© michaelpuche/depositphotos © michaelpuche/depositphotos

Mos përdorni mesazhe të shkruara për të ndarë ngjarje të rëndësishme.

Gjithmonë mbajini telefonat pa zë në një sallë teatri, bibliotekë, kinema ose leksion.

Nëse një person nuk ju përgjigjet pas thirrjes së pestë në telefon, duhet ta mbyllni.

Nëse jeni duke biseduar me miqtë, nuk ka problem të shikoni në telefonin tuaj. Por nëse duhet të bëni ose t’i përgjigjeni një telefonate, hapni disa metra larg në mënyrë që të mos shqetësoni njeri.

Nëse një telefonatë është shkëputur, është iniciatori i bisedës ai që duhet të telefonojë përsëri.

Nëse telefononi nga një numër i panjohur, jepni emrin tuaj të plotë në mënyrë që personi të mos ketë nevojë të pyesë “Kush? Cili Ed?”