6 Këshilla për Jetëgjatësinë që Duhet t’ua Marrim Japonezëve

©shutterstock

Sipas një studimi, japonezët jetojnë më gjatë se njerëzit në vendet e tjera të botës (të dytët pas qytetarëve të Monakos). Një jetëgjatësi mesatare në Japoni është rreth 85.3 vjet. Në krahasim për shembull me amerikanët të cilët, mesatarisht, jetojnë deri në 80 vjet.

Ne dëshirojmë me padurim të mësojmë sekretet e jetëgjatësisë dhe t’i ndajmë ato me ju.

Prandaj mbani shënim sepse kemi gjetur një numër arsyesh pse njerëzit në Japoni jetojnë për kaq gjatë.

Dieta tradicionale japoneze është e shëndetshme dhe e ekuilibruar

© marineiscooking / unsplash, © cuartodeiibra / unsplash

Dieta tipike japoneze është e pasur me drithëra dhe perime dhe njerëzit atje nuk hanë aq shumë mish të kuq sa në Shtetet e Bashkuara ose Evropën Perëndimore. Mishi i kuq ka shumë më shumë kolesterol sesa peshku, i cili e bën një person me gjasa më të shumta për të zhviluar sëmundje të zemrës, apo edhe goditje në tru.

Gjithashtu, ata nuk hanë shumë bulmet (i cili është një burim i yndyrërave të ngopura që mund të kontribuojë në sëmundjet e zemrës, diabetit dhe Alzheimerit), kanë pjata më të vogla dhe pinë shumë çaj jeshil në vend të kafesë (çaji është i pasur me antioksidantë).

Traditat i nxisin të kalojnë një kohe shumë të gjatë me familjen

© depositphotos.com, © Shoplifters / Fuji Television

Të kujdesesh për anëtarët e moshuar të familjes dhe të ndihmosh në punët e shtëpisë është një traditë e rëndësishme në Japoni. Ka edhe familje shumë gjeneratash në Japoni, që do të thotë që 2 ose më shumë breza mund të jetojnë në një familje.

Pra, të kesh gjithë familjen përreth është normale dhe mund të jetë një nxitje e shkëlqyeshme psikologjike për njerëzit e moshuar, duke i nxitur ata të shijojnë kohën me familjen e tyre.

Ikigai: të kesh një arsye për t’u zgjuar çdo ditë

© shutterstock.com, © depositphotos.com

Ikigai fjalë për fjalë do të thotë «arsye për të qenë». Theshtë koncepti i të paturit një drejtim ose qëllim në jetë që ka lindur në Japoni dhe tani po fiton popullaritet në të gjithë botën. Psikologu japonez Michiko Kumano e përshkruan ikigai si përkushtimin e vetes ndaj gjërave që i pëlqen dhe ndjenjën e arritjes dhe përmbushjes.

Studiuesit nga Universiteti Tohoku zbuluan se njerëzit që dinë dhe praktikojnë ikigai mund të kenë një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës dhe të jetojnë më gjatë.

Japonia mund të na mësojë për pastërtinë.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Bota mban mend videot e studentëve japonezë që pastrojnë shkollat e tyre – Japonia ka një reputacion si një nga kombet “më të pastra” në botë. Dhe nuk ka nevojë të provohet se pastërtia çon në shëndet të mirë.

Nuk duket gjithmonë si një normë kulturore në pjesën tjetër të botës për të larë duart dhe për të bërë dush çdo ditë, por mbajtja pastër do t’ju ndihmojë të shmangni sëmundjet (veçanërisht kur jeni të moshuar).

Japonezët përdorin metodën “hara hachi bu” për të shmangur ngrënien e tepërt.

© Jason Derulo / TikTok, © shutterstock.com

Hara hachi bu do të thotë “Hani derisa të arrini 8 pjesë (nga 10) të plota” – është një filozofi konfuciane që mëson të shmangni ngrënien e tepërt dhe të hani derisa të jeni 80% të ngopur.

Autorët e Programit Okinawa: Si njerëzit me jetën më të gjatë në botë arrijnë shëndet të përjetshëm dhe si mund të bëni shumë, Bradley dhe Craig Wilcox dhe Makoto Suzuki, sugjerojnë që kjo metodë mund të zgjasë jetëgjatësinë e të moshuarve duke kufizuar numrin e kalorive të konsumuara.

Njerëzit në japoni janë shëtitës aktivë

© Modern Family / 20th Television, © shutterstock.com

Jo vetëm që japonezët ushqehen shumë shëndetshëm, por ata lëvizin dhe ecin shumë.

Shumë qytetarë, veçanërisht të moshuarit, ecin, ngasin biçikletë dhe marrin trenin për të shkuar në punë (në vend të një makine). Makinat në të vërtetë nuk janë aq të popullarizuara dhe është e lehtë të marrësh një tren pothuajse kudo që ju duhet (prandaj sistemi i trenave në Japoni është kaq i shkëlqyeshëm).