7 Mënyra për t’i Ndihmuar Fëmijet t’i Rikthehen Shkollës pa Kokëçarje

©Yuganov Konstantin/shutterstock

Me fundin e verës, është koha që fëmijët të kthehen në shkollë pas pushimeve të gjata dhe shpesh mund të jetë nervoze për fëmijët e moshave të ndryshme.

Gjatë pushimeve, shumë fëmijë pushojnë së ndjekuri rutinat e tyre të zakonshme të shkollimit dhe kthimi tek ato mund të bëhet një burim stresi si për fëmijët ashtu edhe për prindërit e tyre. Nëse ky është rasti edhe me fëmijët tuaj, qëndroni me ne për të mësuar disa mënyra efikase për ta përgatitur fëmijën tuaj për kthimin në shkollë, lehtë dhe pa stres.

Ne mblodhëm udhëzimet e prindërimit të sugjeruara nga ekspertët dhe do të rekomandojmë gjithashtu disa artikuj të dobishëm që do t’ju ndihmojnë ju dhe fëmijët tuaj në udhëtimin tuaj të kthimit në shkollë.

Ndihmojini ata të rikujtojnë dhe të rivendosin përsëri rutinat e mëparshme

©Dmitry Spravko/Unsplash© Lewis minecraft adder/Amazon

Shanset janë që gjatë pushimeve verore fëmija juaj nuk e ka ndjekur rutinën e tij tipike të gjumit dhe zgjimit. Për të lehtësuar rikthimin në programin e tyre, mund të jetë një ide e mirë që t’i përgatisni gradualisht për rutinën e re. Për shembull, mund të dëshironi të filloni t’i dërgoni fëmijët tuaj në shtrat më herët dhe t’i zgjoni në kohën e nevojshme për të shkuar në shkollë në kohë disa ditë para fillimit të shkollës.

Për ta bërë zgjimin në kohë më pak stresues, mund të provoni pajisje për zgjim pa stres, për shembull, një orë që të zgjon me dritë pastaj me tingull. Ka një shumëllojshmëri të madhe të orëve të tilla me zile në treg tani dhe përparësia e tyre kryesore është se ato përdorin dritë të butë në vend të tingujve të lartë për t’ju zgjuar. Fëmijët tuaj mund ta pëlqejnë!

Në vend që ta stresoni fëmijën tuaj nga shtrati me një zhurmë të madhe, kjo orë me zile do të simulojë një lindje dielli në dhomën e tyre. Drita e kësaj ore me zile do të rritet gradualisht nga 10% në 100% gjatë harkut prej 10 deri në 60 minuta, duke e bërë zgjimin në mëngjes më të lehtë dhe më të rehatshëm.

Flisni me fëmijën tuaj për ndjenjat e tij të kthimit në shkollë.

©Yuganov Konstantin/shutterstock

Ankthi i kthimit në shkollë është normal, dhe të folurit hapur për ndjenjat e tyre mund t’i ndihmojë fëmijët tuaj të lehtësojnë stresin. Ju mund ta pyesni fëmijën tuaj se çfarë pret nga viti i ardhshëm shkollor dhe çfarë shqetësimesh apo frikërash ka.

Do të ishte gjithashtu mirë të nxisni kureshtjen dhe ngazëllimin e fëmijës suaj rreth procesit të të mësuarit. Ekspertët sugjerojnë që ju mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të marrë një “projekt pasioni” në vitin e ardhshëm dhe të fokusohet në një temë të veçantë që e emocionon më shumë.

Zgjidhni çantën e duhur të shpinës për t’i ndihmuar ata të ndihen më pak të lodhur gjatë ditëve të shkollës.

©Runrun2/shutterstock,© © Amazon

Fëmijët mbajnë çanta shpine shumë orë në javë dhe është shumë e rëndësishme të zgjidhni një çantë shpine që nuk do t’i dëmtojë kurrizin fëmijës tuaj dhe nuk do ta bëjë atë të ndihet i lodhur. Ekzistojnë disa gjëra që ekspertët rekomandojnë t’i merrni parasysh kur zgjidhni një çantë shpine, dhe këtu janë ato:

  • Kopsat dhe rripat e gjoksit dhe belit do të ndihmojnë në mbajtjen e ngarkesës në qendër të trupit të fëmijës suaj, duke shpërndarë në mënyrë të barabartë ngarkesën që ai mban.
  • Mbrapa e mbushur dhe rripat do të mbrojnë shpinën e fëmijës tuaj nga lëndimi nga objektet e mprehta në çantë dhe do të parandalojnë që rripat e sheshtë të gërmojnë në shpatullat e fëmijës suaj.
  • Shumë xhepa dhe ndarje do ta lejojnë fëmijën tuaj të vendosë sende të ndryshme në vende të ndryshme dhe të parandalojë që ngarkesa të zhvendoset në një vend.
  • Materiali i lehtë dhe i qëndrueshëm do të jetë i përsosur për çantën e shpinës së fëmijës suaj.

Dizajni i kësaj çantë shpine ofron një shumëllojshmëri opsionesh mbajtjeje, duke e bërë më të lehtë për fëmijët të organizojnë sendet e tyre të shkollës. Kjo çantë shpine ka një shtrëngim gjoksi për komoditetin maksimal të fëmijës suaj, është i lehtë dhe është bërë nga materiale të qëndrueshme ndaj ujit. Ofrohet gjithashtu një larmi e madhe modelesh, kështu që fëmija juaj mund të zgjedhë atë që i pëlqen më shumë.

Vizitoni klasën përpara ditës së parë të shkollës.

Shikimi i shkollës dhe këndit të lojërave në një atmosferë të relaksuar dhe pa stres mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të përshtatet më mirë me mjedisin e ri kur të fillojnë mësimet e saj. Vizita e shkollës paraprakisht mund të jetë veçanërisht e rëndësishme për ata fëmijë që po kthehen në klasë pas periudhave të gjata të të mësuarit në internet.

Mos harroni për ushqimin e shëndetshëm.

Sipas ekspertëve, kutia e drekës “e shëndetshme” e një fëmije në shkollë duhet të përfshijë përbërësit e mëposhtëm:

Fruta. Është më mirë të zgjidhni fruta të freskëta sesa të thata, sepse frutat e thata mund të përmbajnë shumë sheqer.

Perimet. Ju mund të zgjidhni shkopinj perimesh krokante me dip, për shembull.

Produktet e qumështit. Këto mund të përfshijnë qumësht, djathë ose kos.

Mishi ose alternativat e mishit. Për shembull, mund të provoni shirita pule ose vezë të ziera.

Ushqime me drithëra ose drithëra.

Kjo kuti drekë elegante mund të përshtatet lehtësisht me të gjitha ushqimet e shëndetshme që përgatitni për fëmijën tuaj. Falë dizajnit të saj të papërshkueshëm nga rrjedhjet, kjo kuti mund të mbajë pjata të ndryshme të ndara për freskinë dhe shijen maksimale.

Planifikoni pak kohë që mund të kaloni së bashku si familje

Planifikoni aktivitete argëtuese familjare gjatë kohës kur fëmija juaj nuk po mëson, për shembull në mbrëmje dhe fundjavë. Në këtë mënyrë ju mund t’i siguroni fëmijës tuaj relaksimin e nevojshëm dhe t’i jepni ndjenjën e lidhjes dhe mbështetjes familjare, duke e ndarë jetën familjare nga shkolla dhe stresorët e saj. Është e rëndësishme që fëmijët të kuptojnë se çfarëdo sfidash me të cilat përballen në shkollë, ata do t’i kapërcejnë ato sfida së bashku me familjet e tyre të dashura.

Ndihmoni fëmijët tuaj të organizohen dhe të fokusohen

©Amazon

Përpara se të fillojë viti i ri shkollor, sigurohuni që fëmija juaj të dijë se çfarë mjetesh studimi (offline dhe online) do t’i nevojiten këtë vit. Mundohuni të krijoni një mjedis pune ku fëmija juaj të ndihet më produktiv dhe më i organizuar. Për shembull, hapësira e tyre e punës mund të jetë një dhomë e veçantë e qetë, ose, nëse kjo nuk është e mundur, mund të mendoni për kufjet e anulimit të zhurmës që do t’i ndihmojnë ata të përqendrohen.

Qëndrimi i fokusuar me këto kufje do të jetë i lehtë. Falë dizajnit që përmban 2 shtresa shkume profesionale kundër zhurmës, këto kufje bllokojnë në mënyrë efikase zhurmat dhe garantojnë mbrojtjen e veshit.

Ne duam të dimë nga ju nëse ndeshen me vështirësi fëmijët tuaj të kthehen në shkollë… Çfarë bëni për t’i ndihmuar ata të kthehen në rutinat e tyre të shkollimit…