7 Organizime Shtëpie që Ju Qetësojnë Shpirtin dhe Mendjen

Cila është mënyra më e mirë për të rregulluar shtëpinë tuaj? Si e dini kur është koha për ta hedhur atë xhaketë të cilën e vishni për festa? Po kartolinat e festave?

Pas këtyre punëve të shtëpisë ka pyetje më të thella, të cilave mund t’u përgjigjet vetëm dikush që ia ka kushtuar gjysmën e jetës së saj profesionale rregullimit të shtëpisë.

Marie Kondo gjithashtu kaloi pesë vjet si pjesëmarrëse në një faltore të Shinto-s, duke mësuar se çfarë është me të vërtetë e rëndësishme në botën tonë kaotike moderne.

Këtu do të tregojmë për metodën KonMari të mësueses dhe gurusë së Marie Kondo, në të cilat rregullimi nuk është thjesht pastrimi i shtëpisë tuaj, por edhe një mënyrë për t’u bërë një vendimmarrës më i mirë, për të jetuar më shëndetshëm dhe për të arritur ëndrrat tuaja.

Një shembull sesi metoda KonMari ndryshon mënyrën si mendoni për gjërat tuaja: Kur blini rroba të reja, hiqni paketimin dhe etiketat menjëherë dhe mikpritini ato në shtëpinë tuaj. Trajtojini ato si pjesë të jetës tuaj, jo si një produkt.

Në këtë artikull, do të zbulojmë metodën KonMari, përfshirë:

  • pse rregullimi i shtëpisë është si meditimi;
  • si t’i varni rrobat në një mënyrë që do t’ju bëjë të ndiheni më të lehtësuar; dhe
  • pse duhet ta pastroni shtëpinë tuaj vetëm një herë në jetë.

Hapi i parë për të arritur stilin e jetës tuaj të ëndrrave është përfytyrimi i jetës suaj të ëndrrave në hapësirën tuaj të ëndrrave.

Para se të filloni të sistemoni, së pari ju duhet një vizion për jetën tuaj ideale dhe hapësirën tuaj të jetesës. Para se të lexoni më tej, ndaluni një moment për të imagjinuar se si do të duket.

Për shembull, kur një nga klientët e autores, një grua në të njëzetat e saj, bëri këtë ushtrim, ajo u bind se dëshironte një mënyrë jetese më “femërore”. Kështu ajo vizualizoi mbërritjen në shtëpi ku atje të gjente një dhomë pa rrëmujë – aq të rregullt sa një suitë hoteli – me një shtrojë rozë dhe një llambë antike.

Para se të shkonte në shtrat, ajo do të bënte një banjë relaksuese dhe do të shijonte aromën e vajrave aromatikë, do të dëgjonte muzikë klasike ndërsa bënte joga dhe pinte çaj bimor, dhe më në fund binte në gjumë duke u ndjerë plotësisht e lehtësuar dhe e panxituar.

Sapo të keni kuptuar se çfarë dëshironi në jetën tuaj, ju jeni në gjendje të filloni të rregulloni dhe t’i afroheni jetës tuaj ideale.

Një mjedis i rregullt është ai ku mund të arrini në mënyrë efikase gjërat që ju nevojiten dhe pëlqeni, kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që së pari të kuptoni se çfarë është ajo që dëshironi.

Hapësira juaj duhet të jetë e mbushur me gjëra që ju me të vërtetë i doni. Për shembull, mos i shndërroni rrobat që nuk ju pëlqejnë në pizhame. Megjithëse mund të duket pragmatike, do të ishte më mirë për ju të respektoni gjërat tuaja nëse do të pasqyrojnë vizionin tuaj.

Merrni për shembull librat tuaj. Duke hequr librat të cilët nuk i lexoni dhe duke krijuar kështu hapësirë ato për të cilat jeni vërtet të apasionuar, bëheni më të apasionuar pas leximit.

Mos kini frikë të hidhni gjërat. Edhe nëse duhet të hidhni një libër të pluhurosur që me të vërtetë kishit menduar ta lexoni, por thjesht nuk keni gjetur kohë për të, këto dhimbje keqardhjeje ju tregojnë se libri është diçka për të cilën me të vërtetë jeni interesuar. Tani nuk është koha e duhur për librin, por gjithmonë mund ta blini përsëri më vonë.

Një shtëpi e rregullt do të përmirësojë trupin dhe mendjen tuaj

Qëllimi i rregullimit të shtëpisë nuk është vetëm për t’i mbajtur gjërat të pastra dhe të organizuara. Përkundrazi, qëllimi juaj është të krijoni një hapësirë ​​që përmirëson trupin dhe mendjen tuaj.

Për ta bërë këtë, ju duhet të organizoni hapësirën tuaj të jetesës në një mënyrë që të jetë më e natyrshme për ju. Kur po renditni gjërat tuaja, për shembull, po vlerësoni gjithashtu qëllimin dhe dobinë e tyre për ju. Duke hedhur diçka që nuk i shërben më një qëllimi – dhe të mirëpresësh diçka të re në vend të saj- mund të jetë thellësisht terapeutike.

Ndërsa po përzgjidhni, përqendrohuni në ato që doni të mbani, jo në ato që doni të hidhni jashtë. Organizoni gjërat tuaja sipas kategorisë, duke ekzaminuar nga afër secilën me sytë dhe duart tuaja. Pyeteni veten: “A më bën kjo të lumtur? Cili është qëllimi i saj?”

Për shembull, ajo xhaketa që ishte emocionuese për ta blerë por jo për ta veshur tashmë i ka shërbyer qëllimit të saj, dhe tani mbledh vetëm pluhur. Lëreni të shkojë me mirënjohje dhe vazhdoni përpara.

Në këtë mënyrë, rregullimi nuk është më një proces i ftohtë, i llogaritur, dhe këto të dyja vijnë duke rritur vetëdijen tuaj për veten.

Këtu qëndron fuqia e rregullimit, ashtu si meditimi. Efektet e tij të qëndrueshme vijnë duke bërë atë që është e duhura për mjedisin tuaj, gjërat tuaja dhe, në fund të fundit, për mirëqenien tuaj.

Në fakt, mund ta imagjinoni duke pastruar hapësirën tuaj të jetesës si një mjet për të de-toksikuar trupin dhe mendjen tuaj.

Duke hedhur dhe riorganizuar gjërat tuaja, ju do të shpëtoni në mënyrë efektive nga të gjitha pluhurat që janë vendosur me kalimin e kohës, duke sjellë kështu ajër të pastër në shtëpinë tuaj.

Disa klientë vunë re reaksione fizike që përkonin me procesin e rregullimit, sikur trupat dhe shtëpitë e tyre po çlironin njëherësh materiale toksike. Për shembull, pasi pastroi dollapin e saj dhe shkëlqeu për herë të parë në dhjetë vjet, një klient duhej të nxitonte menjëherë në banjë për shkak të diarresë.

Sistemoni të kaluarën tuaj dhe fitoni qartësi në lidhje me të ardhmen që dëshironi

A keni bërë ndonjëherë gjithë pastrimin e pranverës vetëm për të gjetur diçka që vlen sa bota për ju, që keni harruar që e kishit? Pastrimi është më shumë sesa thjesht të mbani një shtëpi të pastër: në procesin e rregullimit, ju mund të përdorni gjërat nga e kaluara juaj për t’ju ndihmuar të drejtoni të ardhmen.

Surveniret nga e kaluara juaj duhet t’ju sjellin gëzim kur t’i shikoni ato. Ia vlen të ruhen ato që ju dhurojnë kujtime të lumtura ose emocionuese.

Kur të filloni procesin e rregullimit, filloni me kategoritë më të lehta, p.sh., rroba, libra, dokumente, sende të ndryshme, etj., Dhe përfundoni me artikujt tuaj sentimental.

Fotografitë janë më të vështirat për shkak të vëllimit të plotë dhe vlerës emocionale. Sigurohuni që të mbani ato që mbani mend duke marrë përsëritjen dhe kënaqësinë e atij momenti.

Por çfarë bëni me sendet sentimentale që nuk i dëshiron më? Shumë njerëz i shikojnë shtëpitë e prindërve të tyre si një vend për të hedhur gjërat që nuk i duan më. Por është gabim të mos marrësh parasysh ndjenjat e tyre kur të heqësh qafe xhingla sentimentale. Jepuni atyre vetëm gjëra të cilat mendoni se do t’i shijojnë, dhe kur të hidhni gjërat tuaja të fëmijërisë, pyesni familjen tuaj nëse do të preferonin t’i mbanin.

Ndërsa po sistemoni, duhet të pyesni veten nëse një artikull i veçantë korrespondon me dëshirat dhe nevojat tuaja aktuale ose vizionin tuaj për të ardhmen tuaj ideale.

Dokumentet, për shembull, rrallë shërbëjnë për këtë. Vlerësoni realisht qëllimin e tyre sipas nevojave tuaja aktuale. Garancitë dhe manualet, për shembull, kanë një qëllim afatshkurtër, dhe për këtë arsye mund të hidhen pasi t’i kenë mbijetuar përdorimit.

Materialet e kurseve të vjetra gjithashtu e kanë tejkaluar dobinë e tyre. Në fund të fundit, ju nuk e bëtë kursin për materialet, por për përvojën dhe njohuritë.

Duke kaluar nëpër gjërat tuaja, ju mundet, ashtu si një nga klientët e autores, të zbuloni pasionet e vjetra që ju afrojnë më shumë me jetën tuaj ideale. Pasi pastroi raftin e saj të librave, ajo kuptoi që librat që kishin mbetur ishin kryesisht për mirëqenie sociale. Kështu që ajo u kthye në shkollë, la punën e saj në IT dhe filloi një kompani të suksesshme për përkujdesin ndaj fëmijët.

Krijoni një mjedis ngushëllues dhe forcues duke e rrethuar veten me gjëra të organizuara mjeshtërisht që ju bëjnë të lumtur

Megjithëse mund të duket e pabesueshme, duke ndryshuar mënyrën se si rregulloni hapësirën tuaj mund të ketë efekte të thella, jo vetëm mbi lumturinë tuaj, por edhe në aftësinë tuaj për të ndërmarrë ndonjë veprim. Për shumë njerëz, rregullimi është hapi i parë drejt kontrollit të jetës së tyre.

Përpiquni për thjeshtësi dhe rregull vizual kur ruani dhe organizoni. Konsideroni me kujdes se si ndiheni sa herë që përdorni ose shikoni gjërat tuaja në hapësirën që keni caktuar për to.

Garderoba juaj është një vend i mirë për të filluar. Provoni të organizoni rrobat tuaja në një mënyrë që të duket tërheqëse për ju. Për shembull, ju mund të rregulloni rrobat tuaja sipas pëlhurës, pastaj madhësisë dhe ngjyrës. Ose mund t’i varni ato për nga madhësia, duke filluar nga më e gjata nga njëra anë dhe më e shkurtra nga ana tjetër. Forma që krijon kjo është vizualisht rehatuese, dhe do t’ju bëjë të ndiheni më të lehtësuara.

Ndërsa rregulloni më shumë hapësirën tuaj, do të zbuloni se organizimi nuk ndikon vetëm në disponimin tuaj. Në fakt, gjithashtu mund të ju jap fuqinë për të marrë vendime dhe të veproni në bazë të tyre.

Disa nga klientët e autores besonin se ata kishin lindur të çrregullt, diçka që ata kurrë nuk do të mund ta ndryshonin nëse donin të mbanin një shtëpi të rregullt.

Por autorja nuk e beson këtë. Në vend të kësaj, ajo këshillon ta braktisni këtë vetë-perceptim negativ, dhe në vend të kësaj të përpiqeni për përsosmëri kur vizualizoni sistemimin e hapësirës suaj të jetesës.

Sapo të kenë arritur këtë vizion, ata ndjehen sikur mund të bëjnë çdo gjë nëse thjesht mendojnë për të!

Më praktikisht, rregullimi i bën vendimet tuaja përreth shtëpisë më të serta, dhe kështu përmirëson vendosmërinë tuaj. Magazinimi i efektshëm dhe intuitiv eliminon stresin e nevojës për të kërkuar përmes rrëmujës për gjërat që ju nevojiten. Kjo ju lejon të merrni vendime në vend që të ngecni duke kërkuar për orë të tëra.

Ju duhet të rregulloni vetëm një herë për të bërë një ndryshim të qëndrueshëm në jetën tuaj

Shumë njerëzve iu duket marramendëse ideja e mbajtjes së një shtëpie të pastër. Në fund të fundit, a nuk duket si një përpjekjeje e përjetshme? Por ata thjesht po mendojnë për atë në mënyrë të gabuar. Përkundrazi, nëse organizoni hapësirën tuaj në mënyrë që ajo të mishërojë stilin e jetës tuaj të ëndrrave, atëherë ju duhet vetëm të bëni një rregullim gjithëpërfshirës një herë në jetën tuaj.

Ju mund ta bëni më të lehtë këtë detyrë në dukje marramendëse duke e kthyer atë në një ngjarje të veçantë. Ky rregullim do të shërbejë si një ndryshim thelbësor dhe i papritur në jetën tuaj – një fillim i ri në rrugën drejt jetës tuaj ideale.

Procesi i rregullimit është gjithëpërfshirës dhe ju duhet të prisni që të harxhoni një kohë të mirë në këtë përpjekje. Në fakt, autores i duhen mesatarisht gjashtë muaj për të rregulluar shtëpinë e një klienti.

Dhe ndërsa jeni duke realizuar këtë projekt, është e rëndësishme që t’i qaseni hapësirës dhe sendeve tuaja me respektin që ata meritojnë. Komunikoni me shtëpinë dhe sendet tuaja; nëse u tregoni atyre se ju kujdeseni, ata do të përgjigjen.

Ndërsa jeni duke rregulluar, “komunikoni” me sendet dhe hapësirën tuaj. Duke vepruar kështu, ju mund të sqaroni marrëdhëniet tuaja me gjërat tuaja, duke fituar kështu një ndjenjë më intuitive të asaj që është e dobishme për ju dhe asaj që është e gatshme për t’u hedhur. Kjo e bën projektin më të butë dhe më të natyrshëm.

Kur autorja punon në shtëpinë e një klienti, ajo fillon duke u gjunjëzuar në dysheme në shenjë respekti, dhe i ofron hapësirës një përshëndetje të heshtur, sikur të ishte në një faltore. Edhe rrobat e saj, zakonisht një fustan dhe një xhaketë sportive, mishërojnë respektin që ajo tregon për hapësirën.

Megjithëse rregullimi i plotë stërlodhës është një projekt i cili realizohet vetëm një herë, marrëdhënia juaj e përditshme me hapësirën tuaj është gjithashtu e rëndësishme. Kur autorja, për shembull, heq këpucët kur hyn në shtëpinë e saj, ajo i falënderon për punën e tyre. Ajo përshëndet dhe falënderon shtëpinë e saj çdo ditë, dhe zbraz plotësisht përmbajtjen e çantës, duke e vendosur secilin send në një vend të veçantë.

Megjithëse mund të jetë e vështirë, do të duhet të mos i mbani disa nga gjërat tuaja.

Tani është koha të afrohemi me pjesën më të vështirë të procesit të rregullimit: hedhja e gjërave. Mund të jetë e vështirë të ndaheni me gjërat tuaja, madje edhe ato për të cilat nuk keni nevojë. Për fat të mirë, ka disa truke që mund t’i përdorni për ta bërë këtë më të lehtë.

Filloni duke përcaktuar qëllimin e objektit dhe vendosni nëse ai qëllim është përmbushur. Nëse hezitoni në përgjigjen tuaj, pyesni veten: Pse e mora këtë gjë? Kur? Dhe si?

Sendet e ndryshme që i mbani “thjesht sepse” janë shkaqe të zakonshme të rrëmujës dhe kaosit. Për këto artikuj, është më mirë të filloni me kategori personale, të përcaktuara qartë, siç janë CD dhe DVD, produkte për kujdesin e lëkurës, pajisje shtesë, etj., Dhe të punoni në gjëra më të përgjithshme, siç janë pajisjet shtëpiake dhe furnizimet, produktet e kuzhinës dhe të tjera.

Jini të qartë për qëllimin e secilit artikull dhe jini të gatshëm të hidhni gjërat që i kanë mbijetuar këtij qëllimi. Për shembull, një romani që i keni lexuar vetëm gjysmën, nëse nuk e keni mbaruar atë, me siguri nuk do ta bëni. Jini mirënjohës për të dhe lëreni të shkojë.

Ndonjëherë intuita dhe arsyeja do të jenë në kundërshtim me njëra-tjetrën, veçanërisht nëse jeni të lidhur emocionalisht me sende të caktuara.

Në këto raste, konsideroni me kujdes mënyrat me të cilat ky artikull kontribuon në jetën tuaj. A ju bën të lumtur kur e shihni? A e shihni ndopak? Nëse janë mbajtur larg për një kohë të gjatë, shanset janë që të jenë më pak të rëndësishme për ju sesa mendoni.

Dhuratat dhe kartolinat e kanë gjithashtu një qëllim: ato janë gjeste nga miqtë dhe të dashurit për t’ju treguar se u interesoni. Por, pasi të jetë përcjellë ky mesazh, a nuk është koha t’i lini ato gjëra të shkojnë?

Duke hequr të panevojshmet, do të jeni aq më afër krijimit të hapësirës tuaj ideale.

Mesazhi kryesor:

Sistemimi i jetës suaj duhet të jetë jashtëzakonisht i thjeshtë: gjithçka që duhet të bëni është të vendosni se çfarë doni të mbani dhe hidhni ato që nuk doni t’i mbani – d.m.th., gjithçka që nuk ju bën të lumtur. Arritja e kësaj, megjithatë, kërkon që ju të gërmoni thellë për të kuptuar se çfarë lloj jete doni të jetoni. Ju takon juve të zhvilloni llojin e hapësirës që pasqyron të ardhmen tuaj ideale.