7 Parimet e Steve Jobs që Duhet t’ia Përsërisni Vetes Çdo Ditë

©shutterstock

Ai erdhi, ai pa, ai pushtoi – dhe ai la pas disa fjalë që të jetojmë me to:

1.”Inovacioni bën dallimin midis një lideri dhe një ndjekësi”.

Idetë pa veprim nuk janë ide. Ato janë pendesa.

Çdo ditë, shumica e njerëzve lejojnë hezitimin dhe pasigurinë t’i ndalojë ata të veprojnë sipas një ideje. (Frika nga e panjohura dhe frika nga dështimi janë shpesh ato që më ndalojnë, dhe ato mund t’ju ndalojnë dhe ju gjithashtu.)

Mendoni për disa nga idetë që keni pasur, qoftë për një biznes të ri, një karrierë të re, apo edhe thjesht një punë me kohë të pjesshme.

Në retrospektivë, sa nga idetë tuaja mund të kishin rezultuar të suksesshme, veçanërisht nëse do të kishit dhënë më të mirën tuaj? A do të kishte dalë me një përqindje të mirë?

Unë mendoj se ndoshta po – prandaj filloni t’i besoni analizave tuaja, gjykimit tuaj, madje edhe instinkteve tuaja pak më shumë.

Ju sigurisht që nuk do të të qëlloni në shenjë gjatë gjithë kohës, por nëse nuk bëni asgjë dhe lejoni që idetë tuaja të kthehen në pendesë, nuk do të korrni sukses.

“Jam i bindur se rreth gjysma e asaj që i dallon sipërmarrësit e suksesshëm nga ata jo-të-suksesshëm është vetëm këmbëngulja.”

Të gjithë thonë se përpiqen me të gjithë forcat. Pothuajse askush nuk e bën. Shumica e njerëzve mendojnë, “Prit – askush tjetër nuk është këtu. Pse po e bëj këtë?” Dhe ata largohen, për të mos u kthyer më kurrë.

Kjo është arsyeja pse përpjekja me të gjitha forcat është një nivel kaq i vetmuar.

Kjo është edhe arsyeja pse përpjekja me të gjitha forcat është një vend i mbushur me mundësi.

Ngrihuni herët. Qëndroni deri vonë. Bëni edhe një telefonatë më shumë. Dërgoni një email më shumë. Bëni një hulumtim më shumë. Ndihmoni një klient të shkarkojë ose të bëje një dërgesë.

Mos prisni të pyesni – ofrohuni. Mos u tregoni punonjësve vetëm se çfarë të bëjnë – tregojuni atyre se çfarë të bëjnë dhe punoni përkrah tyre.

Sa herë që bëni diçka, mendoni për një gjë shtesë që mund të bëni, veçanërisht nëse njerëzit e tjerë nuk po e bëjnë atë gjë shtesë.

Sigurisht, është e vështirë. Por kjo është ajo që do t’ju bëjë të ndryshëm.

Dhe me kalimin e kohës, kjo është ajo që do t’ju bëjë të suksesshëm.

“Modeli im për biznesin është Beatles. Ata ishin katër djem që mbanin nën kontroll njëri-tjetrin mbi tendencat negative. Ata ekuilibruan njëri-tjetrin, dhe totali ishte më i madh se shuma e pjesëve. Kështu e shoh biznesin: Gjërat e shkëlqyeshme në biznes nuk bëhen kurrë nga një person, ato bëhen nga një ekip njerëzish. “

Disa nga punonjësit tuaj mundet t’ju acarojnë. Disa nga klientët tuaj janë të padurueshëm. Disa nga miqtë e tu janë egoistë.

Mjaft psherëtitë. Vetë i zgjodhët ato.

Nëse njerëzit përreth jush ju bëjnë të palumtur, nuk është faji i tyre. Eshte faji juaj. Ata janë në jetën tuaj profesionale ose personale sepse diçka i tërhoqi ata tek ju – dhe ju i lini ata të qëndrojnë.

Mendoni për llojin e njerëzve me të cilët dëshironi të punoni. Mendoni për llojet e klientëve që do të kënaqeshit duke u shërbyer. Mendoni për miqtë që dëshironi të keni.

Pastaj ndryshoni atë që bëni në mënyrë që të filloni të tërhiqni ata njerëz. Njerëzit punëtorë duan të punojnë me njerëz të zellshëm. Njerëzve të mirë u pëlqen të shoqërohen me njerëz të sjellshëm.

Punonjësit e jashtëzakonshëm duan të punojnë për shefa të jashtëzakonshëm.

Jepni më të mirën tuaj dhe punoni për të rrethuar veten me njerëz që janë edhe më të mirë.

“Gjërat e mia të preferuara në jetë nuk kushtojnë para. Është me të vërtetë e qartë se burimi më i çmuar që të gjithë kemi është koha.”

Afatet kohore krijojnë parametrat, por zakonisht jo në një mënyrë të mirë. Shumicës së njerëzve që u janë dhënë dy javë për të përfunduar një detyrë do të rregullojnë instinktivisht përpjekjet e tyre, kështu që në të vërtetë duhen dy javë – edhe nëse nuk duhet.

Pra, harroni afatet, të paktën si një mënyrë për të menaxhuar aktivitetin tuaj. Detyrat duhet të zgjasin vetëm për aq kohë sa duhet. Bëni gjithçka sa më shpejt dhe sa më  efektive që të keni mundësi. Pastaj, përdorni kohën tuaj “të lirë” për të bërë gjëra të tjera po aq shpejt dhe në mënyrë efektive.

Njerëzit mesatarë lejojnë kohën për të imponuar mbi vullnetin e tyre; njerëzit e jashtëzakonshëm imponojnë vullnetin e tyre në kohën e tyre.

“Ndonjëherë kur inovoni, bëni gabime. Është më mirë t’i pranoni ato shpejt dhe të vazhdoni me përmirësimin e inovacioneve tuaja të tjera.”

Pyesni shumicën e njerëzve pse ata kanë qenë të suksesshëm. Përgjigjet e tyre do të mbushen me përemra vetorë si “Unë” dhe “mua”. Vetëm herë pas here do të dëgjoni “ne”.

Pastaj pyesni ata se pse dështuan. Shumica do të kthehen në fëmijëri dhe instinktivisht do të distancohen, si një fëmijë i cili thotë se “Lodra ime u prish” në vend që të thotë “Unë theva lodrën time”. Ata do të thonë se ekonomia është keqësuar. Ata do të thonë se tregu nuk ishte gati. Ata do të thonë se furnizuesit e tyre nuk mund të vazhdonin. Kur dështojnë ata do të fillojnë të thonë më shpesh “ne” dhe më pak “unë”.

Ata do të thonë se ishte dikush apo diçka tjetër.

Dhe duke u distancuar, ata nuk mësojnë nga dështimet e tyre.

Ndonjëherë, diçka që del plotësisht jashtë kontrollit tonë do të bëjë që ne të dështojmë. Megjithatë, shumicën e kohës është për shkakun tonë. Dhe nuk ka problem. Çdo person i suksesshëm ka dështuar, shumë herë. Shumica e tyre kanë dështuar shumë më shpesh sesa ne. Kjo është arsyeja pse ata janë të suksesshëm tani.

Përqafoni çdo dështim. Zotërojini ato, mësoni prej tyre dhe merrni përgjegjësinë e plotë për t’u siguruar që herën tjetër, gjërat do të dalin ndryshe.

“Unë nuk u ktheva në Apple për të bërë pasuri. Unë kam qenë shumë me fat në jetën time dhe unë kisha plot pasuri. Kur isha 25 vjeç, vlera ime neto ishte 100 milion dollarë ose diçka e tillë. Atëherë unë vendosa që nuk do ta lejoja që kjo të shkatërronte jetën time. Nuk mundet t’i shpenzoja kurrë të gjitha ato para, dhe unë nuk e shoh pasurinë si diçka që vërteton inteligjencën time.”

Paraja është e rëndësishme. Paraja bën shumë gjëra. (Një nga më të rëndësishmet është të krijoni zgjedhje.)

Por pas një pike të caktuar, paratë nuk i bëjnë njerëzit më të lumtur. Pas rreth 75,000 dollarë në vit, paratë nuk blejnë më shumë (ose më pak) lumturi. “Përtej 75,000 dollarëve … të ardhurat më të larta nuk janë as rruga për të provuar lumturinë dhe as rruga për lehtësimin e pakënaqësisë ose stresit,” thotë një studim i botuar nga Akademia Kombëtare e Shkencave.

Nëse nuk e blini atë, këtu është edhe një mendim tjetër: “Shtytja materialiste dhe kënaqësia me jetën lidhen negativisht.” (Ose në biseda jo-kërkimore flitet se ndjekja e pasurive ka tendencë të të bëjë më pak të lumtur.)

Mendojeni atë si sindromën e një shtëpie më të madhe. Ju dëshironi një shtëpi më të madhe. Ju duhet një shtëpi më e madhe. (Jo me të vërtetë, por sigurisht që ju duket sikur.) Kështu që ju e blini atë. Jeta është e mirë – deri nja dy muaj më vonë, kur shtëpia juaj më e madhe tani është thjesht shtëpia juaj.

E reja gjithmonë bëhet normale e re.

Kjo për shkak se “gjërat” ofrojnë vetëm shpërthime lumturie të çastit. Për të qenë më të lumtur, mos ndiqni sa më shumë gjëra. Ndiqni përvojat.

Një ditë nuk do ta mbani mend atë që keni pasur, por kurrë nuk do të harroni atë që keni bërë.

“Puna juaj do të mbushë një pjesë të madhe të jetës suaj, dhe mënyra e vetme për t’u kënaqur me të vërtetë është të bëni atë që besoni se është punë e shkëlqyer. Dhe mënyra e vetme për të bërë punë të shkëlqyeshme është të doni atë që bëni. Nëse nuk e keni gjetur akoma, vazhdoni të kërkoni. Mos u ngulni në një vend. Ashtu si për të gjitha çështjet e zemrës, do ta dini kur ta keni gjetur. “

Nuk e di se për çfarë keni pasion? Nuk ka problem. Zgjidhni diçka interesante. Zgjidhni diçka të zbatueshme nga ana financiare – diçka që njerëzit do t’ju paguajnë për ta bërë ose siguruar.

Pastaj punoni shumë. Përmirësoni aftësitë tuaja, qoftë në administrimin, shitje, krijim, implementimin – çfarëdo ekspertize që kërkon biznesi juaj. Kënaqësia dhe përmbushja e fitoreve të vogla do t’ju japë motivimin për të vazhduar të punoni shumë. Fitoret e vogla do t’ju motivojnë të zhvilloni më tej aftësitë tuaja.

Kënaqësia për të arritur një nivel suksesi do t’ju nxisë të fitoni aftësi për të arritur nivelin tjetër, dhe tjetrin, dhe tjetrin.

Dhe një ditë, do të zgjoheni duke u ndjerë tepër të përmbushur – sepse po bëni punë të shkëlqyeshme, punë që jeni rritur për ta dashur.