8 Arsyet Pse një Nxënës i Dalluar në Shkollë Nuk Shquhet në Jetën Reale

© Richie Rich/Warner Bros, © Stand by Me/Sonypictures

Çdo prind i pëlqen arritjet e fëmijës së tij. Ndihet mirë kur fëmijët mund të bëjnë detyrat e shtëpisë në mënyrë të jashtëzakonshme dhe shpesh vlerësohen lart nga mësuesit e tyre.

Disa prindër mësohen me këtë. Dhe të tjerëve u duket se të qenit një nxënës i dalluar është përgjegjësi e drejtpërdrejtë e një fëmije. Ata vazhdojnë të insistojnë, edhe kur djali humbet interesin për ndonjë disiplinë.

Por a është vërtet kaq e mirë të marrësh nota të shkëlqyera dhe të studiosh gjithë kohën?

Ne kemi përpiluar një listë të shpjegimeve se pse të jesh një nxënës i dalluar në shkollë nuk është e njëjtë me të qenit i suksesshëm në jetë. Dhe gjetëm arsyet pse kërkesa që fëmija të ketë nota të shkëlqyera mund të çojë në pasoja shumë dëshpëruese.

Do të shkatërrojë shëndetin

© Moonrise Kingdom/ American Empirical Pictures

Nëse fëmija ka kohë për të marrë nota të mira, për të luajtur sporte dhe për të kaluar kohë me bashkëmoshatarët, gjithçka është mirë. Por në botën reale, shumë fëmijë përjetojnë stres të madh. Rrallë “puna” e fëmijës kufizohet vetëm në shkollë. Prindërit shpesh, përveç detyrave të shtëpisë, i çojnë në kurse muzike, pikture, anglisht dhe orë të tjera detyrash shtëpie.

Në përpjekje për ta bërë trashëgimtarin e tyre një gjeni, prindërit nuk marrin parasysh mundësitë e organizmit të tyre. Shpesh ata nuk i kushtojnë vëmendje aktivitetit fizik, përveç nëse vetë fëmija nuk është i interesuar për të. Me sa duket, kjo është arsyeja pse gjithnjë e më shumë fëmijë nëpër botë janë mbipeshë dhe kalojnë kohën e tyre të lirë para kompjuterit për t’u shkëputur nga realiteti. Sidoqoftë, shëndeti fizik dhe mendor i fëmijës janë po aq të rëndësishëm sa inteligjenca: ato duhet të zhvillohen dhe mbrohen për të krijuar një individ të ekuilibruar.

Nuk do të mësojnë të vendosin përparësitë në mënyrë korrekte

© Beverly Hills, 90210/90210 Productions, © Golden Globe Awards

Çfarë është më e rëndësishme, marrja e notave të mira në të gjitha lëndët për semestrin, apo të mos jesh një nxënës i dalluar, por të përgatitesh për një konferencë të rëndësishme, e cila do të të ndihmojë të futesh në kolegj? Përgjigja duhet të jetë e qartë. Por jo për ata që janë mësuar të kenë notat më të mira.

Në shkollën e mesme, fitimi i pëlqimit nga prindërit dhe mësuesit është akoma më e rëndësishme për këta fëmijë sesa zgjedhja e diçkaje që do t’i ndihmojë ata të jenë të suksesshëm në jetën e tyre si të rritur.Të jesh një nxënës i dalluar është diçka e mirë. Por do të ishte më e rëndësishme të mësosh një djalë të zhdërvjelltësohet në jetën reale dhe të përcaktojë se çfarë do të ishte më e mirë për të, sesa të mësojë shumë informacion përmendësh.

Nuk do të mësojnë të motivojnë veten

© depositphotos, © depositphotos

Studentët e talentuar mund të duken se janë fëmijët më të motivuar. Por ky nuk është gjithmonë rasti. Shumë prej tyre që në moshë të hershme, për shkak të presionit nga prindërit e tyre, kanë aftësinë për të marrë nota të mira dhe për të bërë detyrat e shtëpisë në kohë. Në shkollën e mesme, këta fëmijë kanë ende nota të mira, por shmangin aktivitete të tjera ku duhet të kontrollojnë veten. Të tjerët motivohen nga frika e ndëshkimit ose zhgënjimit nga prindërit e tyre, dhe kjo është ajo që i bën ata të studiojnë shumë.

Një person i rritur duhet të lavdërojë veten, të inkurajojë dhe të detyrojë. Ata që gjatë fëmijërisë së tyre nuk janë mësuar të bëjnë asgjë pa presion të jashtëm, rrezikojnë të kthehen shpejt nga një person që shquhet si i dështuar.

Nuk do të zhvillojë aftësi shoqërore

© Harry Potter and Sorcerers Stone/Warner Bros., © Harry Potter and Prisoner Azkaban/Warner Bros

Në filmat adoleshentë, studentët e talentuar ngacmohen dhe tallen, dhe ata nuk mund të mbrojnë veten. Ky stereotip, për fat të keq, nuk është gjithmonë larg së vërtetës. Dituria shkollore nuk do të zëvendësojë komunikimin. Ju mund t’i tregoni vetes gjithçka që dëshironi, që fëmija juaj është i veçantë dhe është shumë më lart se shokët e tij të vrazhdë të klasës. Ose mendoni se, duke shkuar në kolegj, gjithçka do të ndryshojë. Por aftësitë shoqërore nuk shfaqen nga askund. Ato, si të tjerat, duhet të zhvillohen. Përndryshe, në fund të fundit, një djalë i zgjuar do ta ketë zili një student mesatar, por të shoqërueshëm, i cili komunikon lehtë me vajzat dhe vlerësohet nga mësuesit që nuk mbivlerësojnë notat e tij.

Është e rëndësishme për një të rritur të dijë se si të lidhet dhe të komunikojë lehtë me të tjerët. Nuk është e nevojshme të izoloni fëmijën nga bashkëmoshatarët e tij për hir të notave të mira.

Do të mësohen të vlerësojnë veten dhe të tjerët për arritjet e jashtme

Fëmijët nuk i pëlqejnë nxënësit e dalluar sepse e konsiderojnë veten më të mirë se të tjerët. Por është e vështirë të fajësosh djalin për këtë: që në moshë të re ai mësohet të mendojë se notat e mira e bëjnë atë të mirë, dhe anasjelltas …

Kjo logjikë jo vetëm që do t’ju ndalojë të bëni miq, por gjithashtu mund të shkatërrojë jetën tuaj të rritur. Mbi të gjitha, nëse vlerësoni veten vetëm në arritjet tuaja, çdo dështim do t’ju kthejë nga një fitues në një humbës. Është e rëndësishme që fëmija të kuptojë vlerën e pakushtëzuar të tij dhe të të tjerëve, në mënyrë që të kuptojë që notat dhe arritjet e tjera të jashtme nuk përcaktojnë as personalitetin e tij dhe as personalitetet e atyre që e rrethojnë.

Do të shmangin dështimin dhe nuk përballojnë as riskun më të vogël

© Les Choristes/Vega Film AG

Të gjithë, herët a vonë, do të duhet të përballen me dështimin. Dhe është më mirë nëse ndodh herët. Kështu që fëmija do të mësojë të punojë me emocione të pakëndshme dhe të vazhdojë përpara. Nëse mësoheni me idenë se gjithçka realizohet lehtësisht, shanset janë që në jetën si i rritur të shmangni dhe të keni frikë nga dështimi.

Për njerëzit që janë mësuar të vlerësojnë aftësitë e tyre si të lindura, dështimi është një shenjë se ata nuk janë aq të zgjuar apo të talentuar. Ata që e kuptojnë që aftësitë zhvillohen, e konsiderojnë dështimin si një mësim dhe gabimet e pashmangshme në rrugën e përmirësimit. Me fjalë të tjera, është më e dobishme për një fëmijë që të marrë një notë të keqe, ta kthjellojë atë dhe të marrë një mësim nga kjo situatë, sesa të studiojë i dëshpëruar dhe të ketë frikë nga marrja e një notë të keqe.

Nuk do të mësojnë të mendojë në mënyrë krijuese

Notat e mira janë kryesisht rezultat i një kujtese dhe disipline të mirë. Por jeta e të rriturve nuk ofron zgjidhje të gatshme dhe nuk vë shënime në rezultatet e një provimi. Fëmija do të duhet të përballet me probleme komplekse etike, shpesh të marrë vendime në situata kur nuk ka një vendim të vetëm dhe të saktë, të analizojë në mënyrë të pavarur të dhënat dhe të nxjerrë përfundime bazuar në to.

Imagjinata, mendimi dhe logjika janë shumë më të dobishme në jetë sesa aftësia për të memorizuar dy paragrafë brenda natës. Vlen të përqendrohemi në zhvillimin e këtyre aftësive të fëmijës, dhe jo në marrjen e notave maksimale.

Ju nuk do të mësoni të mbroni këndvështrimin tuaj

© Billy Elliot/StudioCanal

Nëse fëmija juaj studion shumë, i kryen detyrat me përgjegjësi dhe i ndjek të gjitha udhëzimet tuaja, mos u entuziazmoni aq shumë për vetëkënaqësinë dhe vartësinë e tij.
Fëmijët mund të luajnë futboll gjatë gjithë ditës, të lexojnë libra historie ose romane të trillimeve shkencore.

Dhe është normale: mbroni interesat tuaja dhe përpiquni të shmangni atë që nuk doni të bëni. Nëse fëmija nuk interesohet për asgjë, përveç notave të mira, ai përpiqet të plotësojë të gjitha kërkesat e të rriturve dhe ka frikë të kundërshtojë – gjërat shkojnë keq. Bindja dhe dobësia nuk janë karakteristikat më të mira për jetën e të rriturve.

Është më mirë t’i jepni fëmijës të paktën liri dhe përgjegjësi minimale për të marrë vendime, përfshirë këtu edhe arsimin. Ju do të zhvilloni pavarësinë dhe do ta bëni pjesën tjetër të jetës tuaj më të lehtë.

Sigurisht, nuk është diçka e keqe të jesh një nxënës i dalluar. Por nuk ka asgjë të tmerrshme në vlerësimin mesatar. Në fund të fundit, suksesi në jetë nuk përcaktohet nga një dëftesë shkollore.