8 Fraza që Shefat e Aftë i Kanë “në Majë të Gjuhës” Kur Flasin me Punonjësit

©Getty Images

Udhëheqja fillon gjithmonë me një komunikim të shkëlqyeshëm, kështu që shefat e aftë i përdorin këto fraza çdo ditë.

Pavarësisht nëse jeni duke menaxhuar një praktikant ose duke drejtuar një biznes të tërë, suksesi i punonjësve tuaj (dhe vetë puna juaj) varet nga udhëheqja juaj.

Fatmirësisht, zgjidhja për të motivuar ekipin tuaj dhe për të zvogëluar çdo problem është tek maja e gjuhës suaj. E gjitha fillon me komunikimin – ekspertët e aftësive tregojnë si faktorin e bërjes ose prishjes së marrëdhënieve për një udhëheqje të suksesshme.

Këtu janë tetë gjëra që shefat e jashtëzakonshëm u thonë punonjësve të tyre çdo ditë. Filloni t’i përdorni këto çdo ditë (ose filloni të kërkoni një shef që e bën) dhe shikoni shpejtësinë tuaj të suksesit:

“Kam besim të plotë tek ti”.

Nuk ka asgjë më dekurajuese sesa një shef i cili nuk beson në aftësitë e një personi dhe përpiqet t’i mikrometrojë ato në çdo hap. Edhe individët ultra të sigurt nuk do të kenë më vetë-besim nëse trajtohen si një foshnjë me kollare zyre.

Siç tha Presidenti Theodore Roosevelt, “Udhëheqësi më i mirë është ai që ka intuitë të mjaftueshme për të zgjedhur burra të mirë për të bërë atë që ai dëshiron, dhe vetëpërmbajtje të mjaftueshme për të mos e lejuar veten të fusë hundët ndërsa ata po e bëjnë atë.

Mund të jetë e vështirë për të hequr dorë nga frenat në fillim, por nëse i jepni mundësi ekipit tuaj të rritet, do të gjeni një ambient zyre më të lumtur dhe më të motivuar.

“Kjo është ajo që dua që ta realizojmë …”

CEO dhe presidentja e Lockheed Martin Marillyn Hewson e sheh këtë si çelësin më të madh të suksesit në karrierën e saj: “Udhëheqësit e shkëlqyeshëm motivojnë dhe frymëzojnë njerëzit duke dhënë arsyet pse po e bëjnë këtë,” thotë ajo. “Ky është qëllimi. Dhe ky është çelësi për të arritur diçka vërtet transformuese“.

Ajo që i ndan liderët e jashtëzakonshëm nga shefat e mediokër është aftësia e tyre për të komunikuar planet e tyre dhe për të lidhur angarinë e përditshme në qëllime të mëdha. Hartimi i një kursi të qartë për ekipin tuaj nxit një ndjenjë të stabilitetit të punës – kështu që gjithmonë merrni kohën për të shpjeguar “pse” në vend që thjesht të jepni urdhra.

“Çfarë mund të bëjmë më mirë herën tjetër?”

Siç sugjeron me padurim Arianna Huffington, gabimet janë mësuesit tanë më të mirë. “Ne duhet të pranojmë që jo gjithmonë do të marrim vendime të duhura, se ndonjëherë do ta djallosim keq,” thotë ajo. “Të kuptuarit se dështimi nuk është e kundërta e suksesit, është pjesë e suksesit“.

Çdo person në planetin Tokë e ka rrënuar punën e tij ose të saj të paktën një herë (edhe unë … mirë, mbase më shumë se një herë). Gabimet ndodhin, veçanërisht kur provoni diçka të re.

Për sa kohë që nuk është një gabim i pamatur ose i pakujdesshëm, kthejeni atë gabim në një përvojë mësimore. Mësimi i dikujt se çfarë të bëjë herën tjetër për të shmangur një gabim është shumë më produktive sesa qortimi i tyre.

“Unë dua t’i sfidoj forcat tuaja.”

Warren Bennis, një autor dhe studiues i njohur në lidership, zbuloi se “Shumë kompani besojnë se njerëzit janë të këmbyeshëm. Njerëzit e talentuar në të vërtetë nuk janë kurrë. Ata kanë një talent unik”. Ai thotë, “Njerëz të tillë nuk mund të detyrohen të kryejnë role për të cilat nuk janë të përshtatshëm, e as nuk duhet të jenë. Udhëheqësit efektivë lejojnë njerëzit e mëdhenj të bëjnë punën që kanë lindur të bëjnë.”

Çdo person në ekipin tuaj ka aftësi të veçanta – kjo është arsyeja pse unë përqafoj aftësitë unike në kompaninë time, dhe ju duhet gjithashtu. Kjo flet për idenë e trajtimit të njerëzve si individë në një botë ku punonjësit shpesh shihen si të shpenzueshëm. Kërkimi i madhështisë tek të gjithë me të cilët punojmë mund të çojë vetëm në gjëra të mëdha.

“Cili është mendimi yt?”

Shefat e nivelit të lartë nuk lejojnë që egoja të zërë rrugën e inovacionit – ata kërkojnë këshilla nga të gjithë, pavarësisht se ku janë në cilin pol janë.

Të pyesni punonjësit tuaj se çfarë mendojnë ata është një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të treguar se keni besim tek ata dhe vlerësoni kontributin e tyre. Plus, kam zbuluar që pikëpamjet më të mira vijnë nga vendet më të papritura.

“Si mund të të mbështes më shumë?”

Një mënyrë e shkëlqyeshme për të zvogëluar pakënaqësitë e punonjësve është një qasje parandaluese. Merrni kohën për t’u regjistruar me ekipin tuaj. Pyetini ata se çfarë duan të përgatisin dhe çfarë mund të bëni për t’i ndihmuar ata të kenë sukses.

Siç thotë Sheryl Sandberg, COO i Facebook, “Udhëheqja është t’i bëni të tjerët më të mirë si rezultat i pranisë suaj dhe të siguroheni që ndikimi të zgjasë edhe në mungesën tuaj“.

Nëse i shërbeni dhe aktivizoni ekipin tuaj, ata do të duan të bëjnë të njëjtën gjë për ju dhe kompaninë tuaj gjithashtu.

“Më thoni nëse keni ndonjë pyetje.”

Shumë njerëz kanë pasur të paktën një shef frikësues, të cilin nuk e ndjenin se mund t’i drejtoheshin për ndihmë. Të paturit e një politike të dyerve të hapura tregon se ju jeni në dispozicion të ekipit tuaj dhe kujdeseni për komunikimin e hapur dhe produktivitetin e tyre.

Sa më shpejtë t’u përgjigjeni pyetjeve të tyre, aq më shpejt ata mund të kthehen për të përmbushur detyrën në fjalë.

“Punë e mirë”

Dhënia e krediteve është shumë efektive. Pavarësisht se sa paguhen punonjësit dhe sa janë të guximshëm, ata do të duan të dinë që dikush kujdeset për punën e tyre. Prandaj, merrni disa minuta për të investuar në lëvdata të merituara – ekipi juaj gjithmonë do ta vlerësojë atë.