8 Gabime në Vendosjen e Mobiljeve që i Bën Pothuajse Çdo Pronar Banese

© alenka2194 / depositphotos, , © depositphotos

Kur rregullojmë ose rinovojmë një apartament, secili prej nesh përballet me nevojën për të blerë mobilje, dhe pastaj ta rregullojmë atë bukur.

Por pak njerëz kanë sukses ta realizojnë këtë në mënyrë që strehimi të bëhet si një fole komode, dhe jo si një depo mallrash.

Ne kuptuam se çfarë gabimesh bëjmë kur rregullojmë mobiljet dhe si t’i rregullojmë ato. Dhe në bonus, do të gjeni disa gabime që pothuajse të gjithë i bëjnë kur vendosin mobiljet apo instalojnë pajisjet hidrosanitare.

Mobiljet në qilim nuk rregullohen sipas rregullave

© PantherMediaSeller / depositphotos , © depositphotos

Projektuesit identifikojnë 3 mënyra për të rregulluar mobiljet në qilim:

Vendosni gjërat menjëherë në qilim, por në mënyrë që 30-45 cm të mbeten nga buza e mobiljeve deri në fund të tapetit.

Sigurohuni që asnjë mobilje të mos jetë në tapet. Në këtë rast, është e rëndësishme që ai të mos jetë gjithashtu shumë i vogël, pasi kjo do të krijojë një ndjenjë rrëmujash në apartament.

Rregulloni mobiljet në mënyrë që vetëm këmbët e përparme të jenë në qilim. Duke përdorur këtë teknikë, ju mund të kombinoni vizualisht disa gjëra në një grup, për shembull, disa karrige dhe një tavolinë.

Zgjedhja e mobiljeve të kuzhinës para blerjes së pajisjeve shtëpiake

© depositphotos , © depositphotos

Kur mobiloni një kuzhinë, së pari është më mirë të zgjidhni pajisjet shtëpiake (frigorifer, sobë, pjatalarëse, mikrovalë dhe gjëra të tjera të nevojshme), rregulloni ato në vendet e duhura, dhe vetëm pas kësaj të angazhohen në zgjedhjen e pajisjeve shtesë, një tryezë ngrënie, e kështu me radhë. Përndryshe, mund të dalë që thjesht nuk keni hapësirë të mjaftueshme për të akomoduar pajisjet shtëpiake – kuzhina do të duket e rrëmujshme dhe e ngushtë.

Distanca nga banaku i kuzhinës deri tek banaku është më pak se 1 metër

© depositphotos , © Chalon Handmade / flickr

Një banak është një zgjidhje e shkëlqyeshme për rritjen e hapësirës për ruajtje dhe zonës së punës. Sidoqoftë, kjo funksionon vetëm nëse kuzhina është me të vërtetë e madhe. Nëse dhoma është e vogël, banaku vetëm sa do të zërë hapësirë, por nuk do të bëhet asistent.

Besohet se duhet të ketë rreth 1 metër hapësirë boshe në të katër drejtimet prej tij. Nëse nuk respektohet ky rregull, do të jetë e vështirë të lëvizësh nëpër kuzhinë.

Banjo e madhe nuk është e ndarë në zona

© depositphotos , © depositphotos

Kur zona e banjës është me të vërtetë e madhe, pronarët shpesh vendosin të gjitha mobiljet dhe hidrosanitaret përgjatë mureve, dhe ka shumë hapësirë boshe në mes. Kjo nuk duket bukur.

Në këtë rast, dizajnerët këshillojnë të përdorin ndarjen e dhomës në zona. Kjo mund të bëhet me një mur xhami, ndarje apo edhe një ekran. Është më mirë ta ndani dhomën në 2 ose 3 pjesë: zona e larjes, tualeti dhe dushi.

Nuk ka asnjë pikë kryesore në dhomë

© Dion Hinchcliffe / flickr , © alenka2194 / depositphotos

Është e pamundur të sigurohet një dhomë me shije nëse nuk ka asnjë qendër në të, nga e cila projektuesi do të fillojë në dizajn. Pika qendrore mund të jetë një pamje nga një dritare, një oxhak, një mur i theksuar (për shembull, nëse është pikturuar me dorë), një pjesë e artit, madje edhe një tavolinë kafeje. Nëse është e nevojshme dhe një madhësi e mjaftueshme e dhomës, mund të ketë dy pika të tilla, por jo më shumë, pasi në rastin e fundit dhoma do të duket e rrëmujshme.

Shpesh TV bëhet qendra e dhomës. Projektuesit nuk e rekomandojnë ta bëni këtë. Nëse miqtë ose familjarët vijnë për t’ju vizituar, ju do të uleni pranë ekranit dhe kjo nuk kontribuon aspak në bisedë.

Por, nëse vërtet doni ta bëni TV-në një objekt qendror, vendosni divanin ose kolltuqet jo në një vijë të drejtë, drejtpërdrejt përballë ekranit, por në një gjysmërreth në mënyrë që të komunikoni në mënyrë të qetë dhe të shikoni njëri-tjetrin, dhe jo në ekran.

Pasi të keni vendosur në qendër të dhomës, duhet të filloni të rregulloni mobilje të mëdha rreth tij. Në mënyrë tipike, të gjitha këto mobilje do të “përballen” me pikën kryesore. Vetëm pas këtij hapi mund të vazhdoni me dekorimin e hollësishëm.

Pranë ka objekte me përafërsisht të njëjtën lartësi

© kapustin_igor / depositphotos , © PantherMediaSeller / depositphotos

Ekziston një rregull: kur shikoni nëpër dhomë, shikimi duhet të “kërcejë”, dhe të mos lëvizë përgjatë një linje. Kjo arrihet duke përdorur mobilje me lartësi të ndryshme.

Nëse, për shembull, keni dy dollapë të gjatë, vendosni njërin në cepin e majtë të dhomës dhe tjetrin në të kundërtën; kështu që ata “ekuilibrojnë” njëri-tjetrin. Mos i vendosni këto dollapë krah për krah – dhoma do të duket e mbushur me njerëz dhe e ngushtë.

© depositphotos , © depositphotos

Një tjetër këshillë e dobishme është të kombinoni forma të ndryshme: të rrumbullakëta – me vija katrore, të drejta – me ato të valëzuara. Për shembull, është më mirë të vendosni një tryezë të rrumbullakët ose ovale pranë një divani drejtkëndësh, sesa një drejtkëndësh ose katror. Kjo do t’i japë dhomës një pamje tjetër.

Tavolina në kuzhinë zë shumë hapësirë

© depositphotos , © depositphotos

Një tryezë e madhe ngrënie është një nga zgjedhjet më të këqija për një kuzhinë të vogël. Por shpesh ndodh që ju të dëshironi të bëni dreka apo darka, por nuk ka hapësirë të mjaftueshme. Në këtë rast, ju mund të përdorni një hile: në vend të divaneve ose karrigeve standarde me mbështetëse, merrni stola – ato mund të fshihen nën tavolinë. Do të ketë shumë më shumë hapësirë të lirë.

Divani është i pozicionuar përsëri tek dera

© depositphotos , © scarfe / depositphotos

Projektuesit nuk rekomandojnë vendosjen e divanit me shpinë në derë, pasi një rregullim i tillë krijon shqetësime të mëdha për një person. Ju nuk do të jeni në gjendje të relaksoheni me shpinë në hyrje, dhe ndoshta do të keni frikë (me vetëdije apo jo) se dikush do të hyjë brenda.

Nëse nuk ka asnjë mënyrë për të rirregulluar divanin, ose thjesht nuk doni ta bëni këtë, krijoni një pengesë artificiale. Vendosni një tavolinë menjëherë pas pjesës së pasme të divanit dhe vendosni lule në tryezë – diçka mjaft e lartë që do të bllokonte personin që rrin në divan nga ai që hyn në dhomë.

Bonus # 1: tualeti është mu para derës

© depositphotos , © depositphotos

Nëse tualeti është drejtpërdrejt përballë derës – nga pikëpamja e dizajnit, zgjedhja është për të ardhur keq. Është më mirë ta lëvizni në mënyrë që kur dera të jetë e hapur, tualeti të mos jetë plotësisht i dukshëm. Kur të vendosni, mos harroni se duhet të ketë një hapësirë të zbrazët në të dy anët e pajisjes (përndryshe nuk do të jeni rehat për ta përdorur, sepse do të filloni të përplasni bërrylat tuaja ndaj mobiljeve ose mureve ngjitur). Një distancë prej 20 cm në secilën anë konsiderohet e mjaftueshme.

Bonus # 2: një vaskë e pavarur zë të gjithë gjerësinë e dhomës

© depositphotos , © depositphotos

Kohët e fundit, shumë njerëz kanë blerë vaska të pavarura, por ato nuk duken bukur në çdo banjë. Nëse gjatësia e dhomës është 2 m, dhe vetë vaska është 1.9 m, nuk ka kuptim ta vendosni atë. Fakti është se një nga avantazhet e një vaske të pavarur është aftësia për të pastruar dyshemenë rreth saj. Nëse distanca nga muret është vetëm 10 cm, kjo do të jetë problematike. Distanca optimale konsiderohet të jetë 20 cm nga muri i largët, dhe rreth 30 cm nga ato anësore.