9 Aftësi që Nëse i Mësoni të Shërbejnë Gjithë Jetën…

Sa më shumë të bëni arrtije në karrierën tuaj, aq më e lehtë është të bini pre e supozimit të gabuar që i keni të gjitha aftësitë që ju nevojiten për të pasur sukses. Tendenca është të përqendroni të gjithë energjinë tuaj për të përfunduar punën, duke supozuar se pjesa tjetër do të zgjidhet vetë. Ky është një gabim i madh.

Hulumtimet e fundit nga Universiteti Stanford tregojnë rreth kësaj. Carol Dweck dhe kolegët e saj zhvilluan një studim me njerëz që po luftonin me performancën e tyre. Një grup u mësua të arrinte më shumë në një detyre në të cilën më parë nuk ia dilnin.

Grupi tjetër ndërmori një detyrë krejtësisht ndryshe: për detyrën të cilën ata nuk e realizonin siç duhet, atyre iu mësua se nuk është se kishin ngecur në vend dhe se përmirësimi i performancës së tyre ishte një zgjedhje.

Ata zbuluan se të mësuarit prodhon ndryshime fiziologjike në tru, ashtu si të ushtruarit formon muskujt. E gjithë ajo që duhej të bënin ishte të besonin tek vetja dhe t’i bënin gjërat të ndodhin.

Kur performanca e grupeve u rivlerësua disa muaj më vonë, grupi që arriti të kryejë detyrën më mirë e bëri edhe më keq. Grupi që mësoi se ata kishin fuqinë për të ndryshuar trurin dhe për të përmirësuar performancën e tyre vetë u përmirësuan në mënyrë drastike.

Thelbi i hulumtimit të Dweck është që ne kurrë nuk duhet të ndalojmë së mësuari. Momenti kur ne kuptojmë se kush jemi është momenti kur ne shfaqim potencialin që nuk e dinim që e kishim.

Akti i të mësuarit është po aq i rëndësishëm sa ajo që mësoni. Të besosh se mund të përmirësosh veten dhe të bësh gjëra në të ardhmen që janë përtej mundësive të tanishme, është emocionuese dhe përmbushëse.

“Jeto sikur të ishte dita e fundit dhe mëso sikur do të jetoje përjetësisht.” – Mahatma Gandhi

Prapë se prapë, koha juaj është e fundme, dhe ju duhet t’i përkushtoheni aftësive të të mësuarit që do të japin përfitime më të mëdha.

Ka nëntë aftësi që unë besoj se janë të nevojshme dhe të përshtatshme sepse ata do t’ju shpërblejnë gjithmonë.

Inteligjenca emocionale (EQ)

EQ është “diçka” në secilin prej nesh që është pak i ndjeshëm. Ndikon në mënyrën se si ne menaxhojmë sjelljen, lundrojmë në komplekse sociale dhe marrim vendime personale që arrijnë rezultate pozitive.

EQ është aftësia juaj për të njohur dhe kuptuar emocionet tuaja dhe të të tjerëve dhe aftësia juaj për të përdorur këtë vetëdije për të menaxhuar sjelljen dhe marrëdhëniet tuaja.

Dekada hulumtimi tani e paraqesin EQ si faktorin kritik që i veçon interpretuesit e yjeve nga pjesa tjetër e paketës. Është një mënyrë e fuqishme për të përqendruar energjinë tuaj në një drejtim, me rezultate të jashtëzakonshme.

TalentSmart testoi EQ së bashku me 33 aftësi të tjera të rëndësishme në vendin e punës dhe zbuloi se EQ është parashikuesi më i fortë i performancës, duke ofruar 58% të suksesit në të gjitha llojet e punëve.

Nga të gjithë njerëzit që kemi studiuar në punë, kemi zbuluar se 90% e interpretuesve më të mirë kanë gjithashtu EQ të lartë. Ju mund të jeni një interpretues i mirë pa EQ, por shanset janë të pakta.

Natyrisht, njerëzit me një shkallë të lartë të EQ fitojnë më shumë para, mesatarisht 29,000 dollarë në vit më shumë sesa njerëzit me një shkallë të ulët inteligjence emocionale. Rritja e EQ jo vetëm që do të shtojë llogarinë tuaj bankare, por do t’ju bëjë gjithashtu të lumtur dhe më pak të stresuar.

Menaxhimi i kohës

Një nga gjërat më të mëdha që ndërhyn në një menaxhimin efektiv të kohës është “tirania e urgjencës.” Kjo i referohet tendencës së gjërave të vogla që duhet të bëhen tani për t’i zënë vendin asaj që me të vërtetë ka rëndësi.

Kur i nënshtroheni asaj, ju harxhoni aq shumë kohë duke shuar zjarre saqë kurrë nuk bëni ndonjë punë të vërtetë. Sa herë keni lënë punë për në fund të ditës, vetëm për të kuptuar se nuk i përfundoni dot kështu gjërat e rëndësishme? Të mësuarit për të menaxhuar kohën tuaj në mënyrë efektive ju çliron që të performoni në nivelin tuaj më të lartë.

Të dëgjuarit

Kjo duhet të jetë e lehtë. Nëse nuk po flasim, po dëgjojmë, apo jo? Epo, jo saktësisht. Shumë herë, ne mendojmë se po dëgjojmë, por ne në të vërtetë po planifikojmë atë që do të themi pastaj.

Të dëgjuarit e vërtetë do të thotë të përqendroheni vetëm në ato që po thotë personi tjetër. Ka të bëjë me të kuptuarit, jo për kundërshtimin ose kontributin. Të mësuarit si të pezulloni gjykimin dhe të përqendroheni në të kuptuarit e informacionit të personit tjetër është një nga aftësitë më të rëndësishme që mund të zhvilloni.

Dëgjimi është si inteligjencë – të gjithë mendojnë se janë mbi mesataren (edhe pse kjo është e pamundur). Një studim në Universitetin Shtetëror Wright anketoi më shumë se 8,000 njerëz nga vertikale të ndryshme, dhe pothuajse të gjithë e vlerësuan veten si persona që dëgjonin, si ose edhe më mirë se bashkëpuntorët e tyre. Ne e dimë intuitivisht që shumë prej tyre e kishin gabim.

Ne flasim për të siguruar një reagim, shpjegojmë udhëzimet dhe afatet e komunikimit. Përtej fjalëve të folura, ka informacione të paçmueshme për tu deshifruar përmes tingullit të zërit, gjuhës së trupit dhe asaj që nuk thuhet. Me fjalë të tjera, mosarritja për të mbajtur veshët (dhe sytë) hapur mund të na largojë nga loja.

Të themi jo

Hulumtimi i kryer në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, tregoi se sa më shumë vështirësi të keni për të thënë jo, aq më shumë ka të ngjarë të përjetoni stres dhe madje edhe depresion.

Të thonë jo është në të vërtetë një sfidë e madhe për shumë njerëz. Jo është një fjalë e fuqishme që nuk duhet të keni frikë ta zbatoni. Kur është koha për të thënë jo, shmangni fraza të tilla si “Unë nuk mendoj se mundem” ose “Unë nuk jam i sigurt.”

T’i thoni jo një angazhimi të ri nderon angazhimet tuaja ekzistuese dhe ju jep mundësinë për t’i përmbushur ato me sukses. Kur mësoni të thoni jo, ju çliroheni nga kufizimet e panevojshme dhe lironi kohën dhe energjinë tuaj për gjërat e rëndësishme në jetë.

Kërkesa për ndihmë

Mund të jete kundra intuitës tuaj që t’ju sugjerojmë që të kërkoni ndihmë është një aftësi, por vërtetë është. Duhet një sasi e madhe e besimit dhe përulësie për të pranuar se keni nevojë për ndihmë. K

jo aftësi është kritike sepse gjëja e fundit që një udhëheqës dëshiron është që punonjësit të vazhdojnë t’i bien së njëjtës rrugë të gabuar sepse janë shumë të sikletosur ose krenarë të pranojnë se nuk dinë se çfarë bëjnë.

Aftësia për të ditur kur keni nevojë për ndihmë, të merrni kurajon për ta kërkuar atë dhe të ndiqni atë ndihmë është një aftësi jashtëzakonisht e vlefshme.

Gjumë me cilësi të mirë

Gjithmonë kemi ditur që gjumi cilësor është i mirë për trurin tuaj, por hulumtimet e fundit nga Universiteti i Rochester demonstruan saktësisht se si ndodh kjo. Studimi zbuloi se kur flini, truri juaj largon proteinat toksike, të cilat janë nënprodukte të aktivitetit nervor kur jeni zgjuar, nga neuronet e tij.

Hileja këtu është se truri juaj mund t’i largojë në mënyrën e duhur këto proteina toksike kur bëni gjumë të mjaftueshëm cilësor. Kur nuk bëni gjumë të thellë me cilësi të lartë, proteinat toksike mbeten në qelizat tuaja të trurit, duke bërë “kërdinë” dhe në fund dëmtojnë aftësinë tuaj për të menduar – diçka që nuk ka sasi kafeine që mund t’ju “rregullojë”.

Kjo ngadalëson aftësinë tuaj për të përpunuar informacione dhe për të zgjidhur probleme, zbeh krijimtarinë tuaj dhe rrit reaktivitetin tuaj emocional. Të mësuarit për të marrë gjumë rregullisht dhe me cilësi të lartë është një aftësi e vështirë për t’u zotëruar, por paguan dividentë masivë ditën tjetër.

Të dish se kur të mos flasësh

Sigurisht, mund të jetë shumë lehtësuese të shfryheni mbi dikë dhe t’u tregoni atyre atë që mendoni në vërtet, por ajo ndjenjë e mirë është e përkohshme.

Çfarë ndodh ditën tjetër, javën tjetër, apo vitin tjetër?

Është e natyrës njerëzore të dëshironi të provoni se keni të drejtë, por rrallë është efektive. Në një konflikt, emocioni i pakontrolluar ju bën të gërmoni dhe të luftoni llojin e betejës që mund t’ju lërë juve dhe marrëdhëniet tuaja të dëmtuara rëndë.

Kur i lexoni dhe u përgjigjeni emocioneve tuaja, ju jeni në gjendje të zgjidhni betejat tuaja me mençuri. Shumicën dërrmuese të kohës, kjo do të thotë të kafshoni gjuhën tuaj.

Marrja e iniciativës

Nisma është një aftësi që do t’ju çojë larg në jetë. Në teori, iniciativa është e lehtë – dëshira për të ndërmarrë veprime është gjithmonë aty – por në botën reale, gjëra të tjera na ndërpresin rrugën.

Ka një ndryshim i madh midis të diturit se çfarë të bësh dhe të qenit shumë i frikësuar ose dembel për ta bërë atë gjë në të vërtetë. Kjo kërkon iniciativë. Ju duhet të ndërmerrni rreziqe dhe ta shtyni veten jashtë zonës tuaj të rehatisë, derisa kjo ndërmarrje e juaja e iniciativës të bëhet një aftësi e juaja.

Qëndrimi pozitiv

Ne të gjithëve na është dhënë një këshillë me kuptimin e mirë për të “qëndruar pozitivë”. Sa më e madhe të jetë sfida, aq më shumë kjo mençuri gjysmë e plotë mund të haset.

Është e vështirë të gjesh motivimin për tu përqëndruar në anën pozitive, kur pozitiviteti nuk duket asgjë më shumë sesa të mendosh me dëshirë. Pengesa e vërtetë për pozitivitetin është se truri ynë është i etur për të kërkuar dhe për t’u përqëndruar në kërcënime.

Ky mekanizëm mbijetese i shërbeu mirë njerëzimit, kur ishim gjahtarë dhe grumbullues dhe jetonim çdo ditë me kërcënimin se mund të vriteshim nga dikush ose diçka në rrethinën tonë të afërt.

Kjo ishte mijëra vjet më parë. Sot, ky mekanizëm krijon pesimizëm dhe negativitet përmes tendencës së mendjes për tu endur derisa të gjejë një kërcënim. Këto “kërcënime” zmadhojnë mundësinë e perceptuar se gjërat po shkojnë – dhe / ose do të shkojnë – keq.

Kur kërcënimi është i vërtetë dhe është pranë, ky mekanizëm ju shërben për mirë. Kur kërcënimi është imagjinar dhe ju kaloni dy muaj të bindur se projekti për të cilin po punoni do të hidhet poshtë, ky mekanizëm ju lë me një pamje të thyer të realitetit që shkatërron në jetën tuaj.

Ruajtja e pozitivitetit është një sfidë e përditshme që kërkon vëmendje. Ju duhet të jeni qëllimsht të qëndruar në pozitivitet nëse doni të kapërceni prirjen e trurit për t’u përqëndruar në kërcënime.