Dy Filxhanë Kafe në Ditë të Zgjasin Jetën, dhe Shkenca Bie Dakord

©Getty Images

Një studim i ri tregon që mund të zgjasni jetëgjatësinë tuaj me rreth 2 vjet nëse jeni një shijues i rregullt i kafesë. Dhe marrja e menjëhershme e një filxhani kafeje në mëngjes mund të fillojë edhe ditën e personit më dembel.

Ne e duam kafenë dhe shkencën, kështu që vendosëm të shqyrtojmë këtë studim të ri dhe interesant që i bashkon ata të dy. Gjithashtu, ne nuk mund të lejonim një artikull në lidhje me kafenë pa theksuar përfitimet e saj të shumta. Dhe mos e humbisni pjesën ekstra për një zbulim tjetërnë fund të artikullit.

© imago stock&people/EAST NEWS

Në studimin e botuar në Gazetën Evropiane të Epidemiologjisë, u analizuan rreth 4 milion njerëz. Dhe rezultatet ishin të njëjta, pavarësisht nga mosha, pesha ose zgjedhjet e tjera të jetesës, si zakonet e ushqimit, pirja e duhanit ose pirja e alkoolit. Sipas drejtorit të hulumtimit, është e vështirë të vlerësohet se sa shtohet në moshë nga pirja shtesë e kafesë, por ai parashikon që shtohen rreth 2 vjet jetë.

Gjithashtu, ka shumë më tepër përfitime të pirjes së kafesë që mund të kontribuojnë në një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.

Le t’u hedhim atyre një vështrim të shpejtë.

Zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

© Shutterstock.com © Depositphotos.com

Një studim i kryer në Brazil zbuloi se njerëzit që pinin 3 ose më shumë filxhanë kafe në ditë kishin më pak arterie të ngurta sesa njerëzit që nuk pinin. Kjo lejon një rrjedhë më të lirë të gjakut, duke çuar në një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës. Rezultate të ngjashme u gjetën edhe në një studim tjetër të kryer nga studiues koreanë.

Ul rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit

Disa studime kanë treguar që pirja e kafesë mbron nga sëmundja e Alzheimerit. Dhe kafeina mendohet të jetë agjenti i mirë këtu. Sipas shkencëtarëve, ajo parandalon krijimin e beta-amiloidit, i cili zakonisht konsiderohet të jetë shkaku kryesor i Alzheimerit.

Është vërejtur gjithashtu se pirja e 3 gotave kafe në ditë mund të ngadalësojë shfaqjen e demencës. Studimi zbuloi se gratë që pinin më shumë kafe (më shumë se 261 mg në ditë) kishin një shans prej 36% më të ulët për zhvillimin e demencës.

Ul rrezikun e diabetit të tipit 2

Hulumtimi i kryer në Universitetin e Minesota zbuloi se gratë që pinin 6 ose më shumë filxhanë kafe çdo ditë kishin një rrezik prej 22% më pak për të marrë diabet. Kjo për shkak të mineraleve, fitokimikanëve dhe antioksidantëve të pranishëm në kafe. Shkencëtarët janë akoma të pasigurt nëse kafeina gjithashtu kontribuon në uljen e rrezikut të zhvillimit të diabetit.

Mbron nga cirroza e mëlçisë

© BruceBlaus / Wikimedia Commons

Një mënyrë më e mirë do të ishte padyshim që të linit alkoolin. Dhe nëse kjo është shumë e vështirë, alternativa tjetër më e mirë do të ishte të pini shumë kafe. Karakteristikat e saj për mbrojtjen e mëlçisë janë të dokumentuara mirë. Në hulumtimin që analizoi të dhëna nga 9 studime të mëparshme me gjithsej 430,000 pjesëmarrës, u zbulua se pirja e 2 filxhanëve kafe shtesë në ditë ul rrezikun e cirrozës së mëlçisë me 44%.

Redukton depresionin

© Depositphotos.com

Një studim i udhëhequr nga studiues të Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit zbuloi se gratë që pinin 4 ose më shumë filxhanë kafeje, kishin 20% më pak të ngjarë të vuanin nga depresioni, krahasuar me ato që pinin më pak ose aspak. Studimet kanë treguar rezultate të ngjashme edhe për burrat.

Mbron nga sëmundja e Parkinsonit

© Depositphotos.com

Studiuesit e Universitetit të Linköping në Suedi zbuluan se pirja e kafesë mbron shumë nga sëmundja e Parkinsonit, edhe kur faktorët gjenetikë dhe mjedisorë që çojnë në sëmundje janë në funksion.

Zvogëlon shanset e Sklerozës së Shumëfishtë

© Depositphotos.com

Studiuesit besojnë se pirja e kafesë ndihmon në parandalimin e inflamacionit nervor, i cili me kohën mund të çojë në Sklerozë të Shumëfishtë. Një studim i vitit 2016 zbuloi se pirja e të paktën 4 gotave kafe në ditë mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër zhvillimit dhe përsëritjes së kësaj skleroze.

Zvogëlon shanset e zhvillimit të gungës te meshkujt

© Depositphotos.com

Ky është një lajm i mirë për burrat. Hulumtimet tregojnë se burrat që pinë më shumë kafe kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të kësaj forme të artritit inflamator. Studimi në shkallë të gjerë u krye gjatë një periudhe 12 vjeçare dhe përfshiu 45.869 pjesëmarrës meshkuj.

Redukton rrezikun e sëmundjeve të mëlçisë

© Depositphotos.com

Duke pirë 1-3 filxhanë kafe në ditë mund t’ju ndihmojë të mbani larg sëmundjet e mëlçisë, sipas studiuesve. Kafeja rezultoi pothuajse po aq e efektshme, pavarësisht nëse ajo ishte e kafeinuar apo e dekafinuar.

Ekstra: Birra mund të zvogëlojë jetëgjatësinë tuaj me 2-5 vjet

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Studimet tregojnë se pirja e më shumë se 5 birrave në javë mund të shkurtojë jetëgjatësinë tuaj me 2-5 vjet. Vera është gjithashtu po aq e rrezikshme. Pirja e 5 gotave ose më shumë verë në javë gjithashtu ka një efekt të ngjashëm në jetëgjatësi. Pra, do të ishte e mençur të zëvendësoni birrën me pirjen një filxhani kafe për të jetuar një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.