Elon Musk të rinjve ambiciozë: Aftësitë kanë rëndësi më shumë se diplomat

©Getty Images

Nëse vini nga një sfond i caktuar kulturor i fiksuar pas arritjeve akademike, marrja e diplomës së duhur nga shkolla e duhur mund të duket si gjëja më e rëndësishme në botë.

Çdo gjë që bëni nga, në thelb, çerdhja e tutje, drejtohet për të marrë atë karton të rëndësishëm e të trashë nga universiteti i ëndrrave tuaja.

Por super-sipërmarrësi Elon Musk ka një mesazh për të rinjtë e fiksuar pas diplomave dhe kompanitë që dëshirojnë të punësojnë ata: qetësohuni tashmë.

Kur u pyet në një intervistë të vitit 2014 në lidhje me notat universitare që ai kërkon në një CV pune, Musk shpjegoi se megjithëse diplomat mund të jenë një sinjal i mirë i aftësive të dikujt, ato nuk janë absolutisht një parakusht për të arritur gjëra të jashtëzakonshme (ose për t’u punësuar nga Musk).

Duke pasur parasysh, siç thekson Musk, se disa nga emrat më të njohur në teknologji-nga Bill Gates tek Larry Ellison tek Steve Jobs-nuk arritën të diplomohen, fakti është se madhështia dhe medaljet e veshura me ar nuk shkojnë gjithmonë së bashku.

Dhe kjo nuk është e vërtetë vetëm kur bëhet fjalë për gjenitë revolucionare. Një analizë e kohëve të fundit e njoftimeve për punë zbuloi se, për të shpëtuar nga rrëmuja për të kërkuar më shumë CV, kompanitë po kërkojnë gjithnjë e më shumë diploma për pozicionet, të punësuarit në të cilat aktualisht performojnë mirë edhe pa to. Kjo shkallë e inflacionit do të thotë që kompanitë përfundojnë duke paguar 30 për qind më shumë për talentin sesa kanë nevojë.

Por siç vuri në dukje AngelList kur së fundmi e publikoi videon e Musk në buletinin e saj javor, qëndrimi mospërfillës i Musk ndaj vlerësimeve akademike duhet të shërbejë gjithashtu si një kujtesë për të rinjtë se, nëse vendosni gjithë energjinë tuaj në nota dhe diploma, me siguri nuk jeni duke u përqëndruar mjaftueshëm në atë që ka vërtet rëndësi – aftësitë dhe aftësinë për të vazhduar azhurnimin e tyre gjatë gjithë karrierës tuaj.

Naval Ravikant, bashkëthemelues i AngelList, ofroi tre këshilla për ata që e ndjekin atë:

  • Çfarë të studioni dhe si ta studioni janë më të rëndësishme sesa ku ta studioni dhe për sa kohë.
  • Mësuesit më të mirë janë në internet. Librat më të mirë janë në internet.
  • Bashkëmoshatarët më të mirë janë në internet.

Mjetet për të mësuar janë të shumta. Theshtë dëshira për të mësuar që është e pakët.

Ndaj mos e ngatërruari pemën me pyllin. Sigurisht që po, notat janë shumë të mira për tu pasur, por ajo copë letër e shtrenjtë nuk është e gjitha dhe përfundimi i të gjithave.

Çmimi i vërtetë në jetë nuk janë titujt përpara emrit tuaj, është aftësia për të arritur gjëra të mrekullueshme. Shkolla nuk është më e nevojshme për këtë. Pasioni është.