Formula për t’ia Dalë Mbanë në Jetë është në të Vërtetë Tepër e Thjeshtë

©Getty Images

Mirësevini, Lojtari Një, në këtë udhëzues strategjie për lojën e njohur me emrin: jeta.

Siç e keni zbuluar pa dyshim, loja e jetës shpesh është mjaft e vështirë. Do të përballeni me sfida të papritura dhe periudha të gjata zhgënjimi. Shpesh do të luftoni me dyshimin në vetvete, do të ndjeheni të mbingarkuar nga pafuqia dhe humbja.

Po, jeta është e vështirë.

Por mos kini frikë, ky udhëzues i shkurtër është krijuar për t’ju ndihmuar të përfundoni misionet tuaja dhe të përfundoni lojën në nivelin më të lartë të mundshëm.

Si të fitosh në jetë

Qëllimi i jetës është i thjeshtë: është të rrafshohet sa më shumë që të jetë e mundur. Çdo nivel në jetë paraqet një sfidë të veçantë që duhet të kapërceni. Pasi ta kapërceni atë sfidë, ju duhet të kaloni në nivelin tjetër. Qëllimi është të plotësojmë sa më shumë nivele të jetë e mundur. Në fund të lojës, personi në nivelin më të lartë duhet të ketë funeralin më madhështor.

Ka pesë nivele në jetë:

Niveli 1 – Gjeni ushqim; gjeni një shtrat për të fjetur.

Niveli 2 – Kuptoje që nuk do të vdesësh.

Niveli 3 – Gjeni njerëzit tuaj.

Niveli 4 – Bëni diçka që është e rëndësishme dhe e vlefshme si për veten dhe për të tjerët.

Niveli 5 – Krijoni një trashëgimi.

Niveli i parë thjesht do të thotë që nuk je i pastrehë dhe / ose i uritur. Ky është një parakusht për pothuajse gjithçka tjetër. Shanset janë, nëse jeni të mbërthyer në nivelin 1, ju as nuk po e lexoni këtë tani.

Niveli i dytë bëhet pak më i komplikuar, sepse shumë njerëz kanë një shtrat të bukur për të fjetur çdo natë, por ata nuk mund të flenë për shkak se aty nuk ka qetësi, brenda saj mbase ka konfilkte, ose jashtë nuk ka qetësi apo siguri publike.

Asnjë nga këto gjëra nuk është e lezetshme. Niveli 2 kërkon që ju të gjeni një shtëpi të sigurt dhe të qëndrueshme për t’u bazuar në veten tuaj. Kalimi në nivelin 2 kërkon që të gjeni një mënyrë për të larguar me sukses veten nga këto situata të rrezikshme.

Niveli i tretë do të thotë marrëdhënie, gjetja e njerëzve të duhur për të dashur dhe njerëzit e duhur për t’ju dashur.

Kjo tingëllon më e lehtë dhe argëtuese nga sa është. Kryesisht sepse, siç e keni zbuluar me siguri deri më tani, shumica e njerëzve ta shpifin.

Niveli i katërt nënkupton ndërtimin e një aftësie ose njohurie që i shton vlerë botës përreth jush dhe gjithashtu ju bën të ndjeheni si të aftë në proces.

Niveli i pestë thjesht do të thotë të siguroheni që jeta juaj ia ka vlejtur kur të keni vdekur.

Shumica prej nesh e fillojmë me këmbë të mbarë për shkak të prindërve tanë. Nëse jeni me fat, prindërit tuaj do t’ju udhëzojnë me sukses nëpër nivelet 1-3 dhe madje do t’ju japin një nxitje të këndshme në arritjen e nivelit 4.

Dizajni i jetës

Jeta është një lojë e madhe dhe komplekse. Është loja më e madhe në botë e hapur që njihet deri më tani. Të gjithë fillojmë me statistika të ndryshme fillestare dhe jemi të vendosur në një gamë të gjerë ambientesh që mund të na japin avantazhe ose disavantazhe.

Por për shkak se shumica e njerëzve kanë probleme për të konceptuar jetën, supozojnë se nuk kanë kontroll mbi jetën. Por asgjë nuk mund të jetë më larg nga e vërteta sesa ky konceptim.

Dizajni i lojës së jetës është në të vërtetë çuditërisht i thjeshtë. Është udhëhequr nga disa parime themelore që janë krijuar për t’i dhënë lojtarit një përvojë të një sasie të madhe të rastësisë.

Jeta është e krijuar për të hedhur vazhdimisht probleme të vështira dhe të papritura në rrugën tuaj

Jeta është një rrjedhë e pafundme problemesh që duhet të përballen, tejkalohen dhe / ose të zgjidhen. Nëse në ndonjë pikë, jeta nuk sjell më probleme, atëherë si lojtarë, ne do të krijojmë pa vetëdije probleme për veten tonë. Problemet janë ato që na mbajnë të okupuar dhe i japin jetës tonë kuptim dhe, prandaj, janë të domosdoshme për të pushtuar nivelet 4 dhe 5.

Si lojtarë, ne e kalojmë pjesën më të madhe të kohës duke përgatitur veten për problemet që priten. Por është për shkak të kësaj përgatitjeje që, problemet më të vështira që përjetojmë në jetë do të jenë të papritura.

Kjo pengesë e qëndrueshme e problemeve të papritura i jep lojtarit një ndjesi që i mungon kontrolli mbi jetën e, kur në fakt, qëllimi i jetës nuk është të kontrollojë atë që ju ndodh, por përkundrazi të kontrolloni dhe të zgjidhni reagime të nivelit më të lartë për ato që ju ndodhin .

Lojtarët mund t’u përgjigjen problemeve me zgjidhje ose shpërqendrime

Të gjithë lojtarët duhet të përmbushin problemet me një reagim (madje të zgjedhin të mos reagojnë ndaj një problemi, është vetë, një reagim).

Të gjitha reagimet mund të ndahen në dy mënyra: zgjidhje dhe shpërqendrime.

Zgjidhjet janë veprime që zgjidhin një problem duke e penguar atë të vazhdojë ose të ndodhë përsëri në të ardhmen. Shmangiet janë veprime që lojtarët të mos jenë në dijeni të ekzistencës së problemit ose të shurdhojnë dhimbjen që mund të shkaktojë problemi.

Nëse një lojtar mendon se e kupton një problem dhe është i aftë ta trajtojë atë, ata do të gjejnë një zgjidhje. Nëse lojtarët janë thjesht të sëmurë nga mashtrimi i jetës, atëherë ata ka të ngjarë të ndjekin shpërqendrime për t’i ndihmuar ata të pretendojnë se problemi nuk është këtu.

Sa më shumë të përdoret çdo zgjidhje ose shpërqendrim, aq më e lehtë ose më e vështirë bëhet ajo

Sa më shpesh të përdorni një zgjidhje ose shpërqendrim, aq më lehtë do të jetë ta përdorni përsëri, deri në pikën ku përfundimisht do të bëhet pa vetëdije dhe automatikisht. Pasi një zgjidhje ose shpërqendrim është i pavetëdijshëm dhe automatik, bëhet zakon.

Zakonet janë të domosdoshme sepse ju parandalojnë të bini përsëri në nivelet e mëparshme që ju i keni pushtuar tashmë. Një lojtar, pasi të ketë gjetur një zgjidhje në një nivel, duhet ta përdorë atë kohë për ta bërë atë një zakon, duke zotëruar kështu atë nivel dhe duke i lejuar vetës të lëvizë në nivelin tjetër.

Zgjidhjet na çojnë drejt nivelit tjetër, shpërqendrimet na mbajnë në të njëjtin nivel

Meqenëse përvetësimi i niveleve në jetë kërkon zgjidhjen e problemeve, të shpërqendrohemi nga problemet tona garanton se do të mbërthehemi në të njëjtin nivel.

Nëse shpërqendrimet tona bëhen zakone, atëherë do të mbetemi të mbërthyer përgjithmonë në një nivel dhe madje nuk jemi të vetëdijshëm për të. Nëse keni menduar ndonjëherë pse të gjitha marrëdhëniet tuaja kanë dështuar në mënyrë të mjerueshme në dekadën e kaluar, atëherë shanset janë se zakonet tuaja të shpërqendrimit/shmangies ju pengojnë të arrini intimitetin e vërtetë të nevojshëm për të mposhtur nivelin 3.

Formula për të fituar në lojën e jetës është pra tepër e thjeshtë:

  • Identifikoni saktë zgjidhjet dhe shpërqendrimet/shmangiet tuaja
  • Zhdukni hutimet
  • ????
  • Përfitoni

Një shembull i thjeshtë: Ekziston një problem në punë dhe shefi im më urren, kështu që unë mund të ndjek një zgjidhje (të ballafaqohem me shefin tim, të shoh që të transferohem, të punoj më shumë, etj.) Ose mund të ndjek një shpërqendrim (festë çdo natë, pije, shthurje fizike, morale etj).

Sa më shpesh të gjej një zgjidhje, aq më shumë do ta bëjë më të lehtë zgjidhjen e problemeve pasuese, duke çuar kështu në një ngritje përfundimtare. Sa më shpesh që zgjedh hutimin apo shmangien, aq më shumë do t’i bëjë të udhës shmangiet pasuese, duke më sjellë kështu në ngecje dhe degradim.

Për ta përmbledhur të gjithën: 1) merrni përgjegjësi për gjërat, 2) shkruajini gjërat 3) ndaloni së ankuari, 4) ndaloni së fantazuari dhe:

5) Ndani turpin tuaj

Kur jemi fëmijë, ne jemi vërtet të pafuqishëm për shumë nga problemet në jetë. Prandaj, mbështetemi te prindërit tanë për të na ndihmuar të gjejmë zgjidhje. Por sa më shumë prindërit tanë nuk arrijnë të gjejnë zgjidhje, aq më shumë shpërqendrime duhet të krijojmë për veten tonë (vini re sa fantazojnë fëmijët? Kjo nuk është rastësi) për të përballuar vështirësitë e jetës.

Sa më shumë shpërqendrime krijojmë për veten tonë si fëmijë, dhe / ose sa më shumë shpërqendrime prindërit tanë na mësojnë vetë, aq më shumë ato do të formohen në zakone që do të vazhdojnë në moshën e rritur. Pasi të rritemi, do të harrojmë se shpërqendrimet tona ishin thjesht reagime ndaj problemeve dhe do të besojmë se ka të meta ose gjëra gabim tek ne dhe duhet t’i fshehim ato nga njerëzit e tjerë me çdo kusht.

Dhe kështu, ne i fshehim këto gjëra për veten tonë, dhe për t’i fshehur ato, duhet të shpërqendrojmë veten edhe më tej, dhe kjo thjesht krijon këtë spirale në rënie të hutimit dhe turpit.

Mënyra më e mirë për të larguar shpërqendrimet tona dhe për të rikthyer problemet që na kanë përhumbur qysh në fëmijëri është t’i ekspozojmë, t’i ndajmë ato dhe të dish që a) jo, nuk je një frikacak, shumica e njerëzve luftojnë (d) me të njëjtin problem, dhe b) se shpërqendrimet e tua janë vetëm kaq: mënyra të pashëndetshme për të kompensuar atë se sa keq ndiheni me veten tuaj.

Ka një thënie se “rrezet e diellit janë dezinfektuesi më i mirë”. Epo, kjo është e vërtetë edhe për veten tonë. Mënyra e vetme për të kuruar pjesët më të errëta të vetvetes është të shkëlqejë drita mbi to.

Mos harroni, loja e jetës është krijuar për të qenë komplekse dhe konfuze. Vështirësia nuk është të fitosh, por të dish se çfarë do të thotë fitore. Sepse kjo është sfida e vërtetë: të vendosim se për çfarë vlen jeta jonë dhe më pas të kemi guximin të dalim dhe ta jetojmë atë.