Ja Çfarë u Ndodh Fëmijëve Kur Prindërit Nuk i Mbajnë Premtimet…

Ne jemi e gjithë bota për fëmijët tanë dhe kur i zhgënjejmë ata, është një tragjedi. Një premtim i thjeshtë që ne bëjmë kur nxitojmë dhe thyerja e këtij premtimi më pas mund të mos thotë asgjë për ne, por mund t’u lëre fëmijëve tanë të kuptojnë se, “Ju nuk keni rëndësi për nënën dhe babin tuaj!”

Fëmijët mund të mbajnë mend premtime të pambajtura për vite me rradhë, dhe nëse nuk nuk dëshironi që fëmija juaj të mendojë se ju jeni një “gënjeshtar”, është më mirë të mbani premtimet që bëni pa marrë parasysh se çfarë duhet të bëni për ta.

Ne hodhëm një vështrim më të afërt se atë se çfarë ndodh me fëmijët kur prindërit i thyejnë premtimet e tyre.

Fëmijët tuaj mund të fillojnë të mendojnë se jeni gënjeshtar.

© ABC Studios

Ne i mësojmë fëmijët tanë se është thelbësore të mbajmë premtimet, por nganjëherë ne vetë nuk arrijmë t’i mbajmë ato. Kur i thoni fëmijës tuaj që diçka do të ndodhë dhe atëherë nuk do të bëhet e vërtetë, teknikisht ju “gënjeni” dhe fëmija juaj do të jetë në gjendje të arrijë vetë në këtë përfundim.

Thjesht kujtoni herën e fundit kur dikush nuk e mbajti premtimin që ju kishte dhënë.  A ju dhembi? Dhe tani imagjinoni një ndjenjë shumë herë më të keqe – kështu mund të ndjehen fëmijët tanë kur ata zhgënjehen nga njerëzit më të rëndësishëm në jetën e tyre.

Ata mund të mendojnë se nuk kanë rëndësi për ju.

© Shutterstock

Sigurisht që nuk doni të lëndoni ndjenjat e fëmijës kur papritmas thyeni një premtim që u keni dhënë. Por fëmijët tuaj mund të ndiejnë se nuk kanë rëndësi për ju, sepse ju vendosni ato që janë të rëndësishme për ta në fund të listës dhe në fund i harroni fare ato.

Marrëdhëniet kërkojnë punë të palodhur, dhe kur e mbani këtë premtim pa marrë parasysh atë që duhet të bëni, ju bën juve një hero në sytë e fëmijës tuaj dhe një shembull të mirë për t’u ndjekur.

Ata do të thyejnë premtimet e tyre.

Prindërit janë rol model për fëmijët e tyre, dhe kur vazhdojnë duke i thyer premtimet e tyre, fëmijët mund të ndjekin këtë model gjithashtu.

Ata mund të mendojnë, “Nëse nëna ime (babi) nuk e mban fjalën, pse duhet ta bëj unë?” Ne nuk duam që fëmijët tanë të thyejnë premtimet kur të rriten, por kur ne i marrim premtimet si të mirëqena ne i shtyjmë fëmijët tanë drejt bërjes së të njëjtës gjë.

Së fundmi ata mund të humbasin besimin dhe respektin e tyre ndaj jush.

© Depositphotos

Kur bëjmë ashtu siç themi, i ndihmojmë fëmijët tanë të ndjehen të sigurt dhe ndërtojnë besim rreth nesh. Kur ky besim thyhet, fëmijët tanë mund të ndjehen të humbur, veçanërisht kur ata janë shumë të rinj për të kuptuar konceptin e dhënies dhe mbajtjes së premtimeve.

Përfundimisht, ata mund të humbasin respektin e tyre për ju dhe për ato që thoni, sepse do të shohin që premtimet tuaja nuk ndiqen nga veprime.

© Shutterstock

A do të thotë kjo që nuk duhet t’i premtoni fëmijës suaj asgjë?

Aspak. Shmangia e premtimeve do të thotë që nuk jeni gati të angazhoheni në një marrëdhënie me njerëzit e tjerë, dhe me fëmijën tuaj në veçanti. Prindërit që shmangin premtimet mund t’i bëjnë fëmijët e tyre të mos ndjehen mjaft të sigurt për të marrë ndonjë rrezik.

Kur ju jepni dhe mbani një premtim, fëmija juaj e di se ka dikë në të cilin mund të mbështetet, dikush që do të bëjë çdo gjë për t’i mbështetur ata. Vetëm sigurohuni që të bëni premtime që mund t’i mbani.

© Universal Pictures

A i mbani gjithmonë premtimet që u bëni fëmijëve tuaj? A mbani mend nëse prindërit tuaj nuk kanë mbajtur ndonjëherë ndonjë premtim që ju kanë bërë?