Këshilla të Dobishme për të Qetësuar një Mendje të Zhurmshme

A keni ndonjëherë momente kur truri juaj po pështjellohet dhe nuk do të qetësohet? Një mendje e zhurmshme, mund të jetë mjaft zhgënjyese për t’u përballur me të çdo ditë. Nëse as e juaja nuk pushon, mund të jetë e vështirë të jetoni jetën e përditshme.

Për fat të mirë, një mendje e zhurmshme nuk ka pse të mbetet e zhurmshme. Në fakt, ka mënyra që ju mund të mësoni të keni një mendje të qetë dhe paqësore nëse është e nevojshme.

Këtu janë 8 mënyra për të ndaluar një mendje të zhurmshme

Krijoni mendime kundërshtuese

Kur mendoni negativisht apo mendime të padëshiruara, kundërshtojini ato me mendime më të reja, më pozitive. Duket e thjeshtë, por është një mjet i dobishëm që përdoret zakonisht në Terapinë Kognitive të Sjelljes nga psikiatër, psikologë dhe terapist profesionistë.

Njerëzit shpesh reagojnë automatikisht në situata negative dhe është vetëm një pjesë e mënyrës sesi funksionojnë mendjet tona. Si e tillë, të mësuarit për të zhvendosur mendimet tuaja nga e keqja në të mirë mund të jetë një aftësi shumë e rëndësishme për jetën e përditshme. Ja se si të filloni t’i ktheni idetë tuaja të këqija në mendime pozitive:

Provoni realitetin tuaj

Kur keni ngecur në negativitet, gjithçka për të cilën mund të mendoni është se, dhe nëse mund të ndjeheni sikur bota po përfundon nuk është e vërtetë. Bëni një hap prapa dhe mendoni për veten tuaj për një moment – ku janë provat për të mbështetur mendimet tuaja të këqija? A po hidheni në përfundime të pasakta? Çfarë thonë provat?

Konsideroni qëllimet tuaja fillimisht

A po i shërbejnë ndonjë qëllimi mendimet tuaja negative? A po ju shtyjnë drejt qëllimeve tuaja? Shanset janë se këto mendime thjesht sa po ju pengojnë. Mos i lejoni ato.

Mbani gjërat shënim

Ditari është një mënyrë e shkëlqyeshme për të sistemuar mendimet tuaja. Por ju duhet ta mbani ditarin në mënyrën e duhur nëse doni që ai të funksionojë për qetësimin e mendjes tuaj.

 • Këtu janë disa këshilla për ta bërë atë të funksionojë:

Çdo ditë, thojini vetes këtë – sa herë që truri juaj bëhet i zhurmshëm, duhet ta heshtni atë dhe ta shtyni zhurmën për në kohën e dedikuar për ditarin, i cili mund të shkojë nga 10 deri në 30 minuta. Kjo kohë e caktuar do të thotë që mendja juaj e zhurmshme do të detyrohet të presë momentin e saj përpara se të mund të bëhet e stuhishme, duke ju lejuar të largoni mendimet impulsive dhe të keni vetëm shqetësime reale sapo të merrni ditarin në duar.

 • Duhet të jetë e përditshme

Mos lejoni që të kalojë një ditë pa kohën tuaj për gazetarinë. Nëse duket se kërkon shumë kohë brenda një dite, atëherë zvogëloni numrin e minutave të kaluara çdo ditë. Ajo që është e rëndësishme është që ju të jeni përkushtuar; gjatësia e kohës gjithmonë mund të rregullohet.

 • Shkruani lirshëm

Ndërsa jeni në kohën tuaj të gazetarit, shkruani për çdo gjë me të cilën truri juaj shfaqet i zhurmshëm, qoftë ajo frikë, shqetësime, mendime, emocione ose ndonjë gjë tjetër. Duke i shprehur të gjitha mund të nxisë të menduarit pozitiv.

 • Sapo të mbarojë, ndaloni

Vendosini vetes kohë. Pasi të ketë mbaruar koha e caktuar e ditarit, ndaloni menjëherë dhe mbyllni ditarin. Ju duhet të prisni seancën tuaj të ardhshme nesër për të menduar përsëri mendime të zhurmshme.

 • Bëni një mini-ditar për argumentim

Merrni me vete një fletore të vogël, kudo që të shkoni, dhe kur ju mendoni se mendimet me zë të lartë fillojnë të shfaqen, merrni fletorën tuaj dhe shkruani stimujt përreth jush për të hutuar veten. Cfare mund te shikosh? Të dëgjosh? Erë? Me kë jeni? Çfarë po bëni? Sa eshte ora? Jo vetëm që kjo do t’ju ndihmojë të kuptoni shkaktarët, por gjithashtu do t’ju ndihmojë të argumentoni.

Lidhja mes një mendje të zhurmshme dhe frymëmarrjes

Frymëmarrja është e natyrshme dhe automatike, por frymëmarrja e vetëdijshme nuk është e tillë. Kur mendimet tuaja janë të zhurmshme, mund të përqendroheni te frymëmarrje, në mënyrë që të ato të pushojnë. Shpeshherë, kur keni ankth, merrni frymë shpejt dhe të shkurtër. Në vend të kësaj, përqendrohuni në frymëmarrje të gjatë dhe të ngadaltë.

Ekzistojnë disa teknika të lehta që mund të provoni për frymëmarrjen. Metoda më themelore nuk është aq shumë teknikë sa është e vetëdijshme:

 1. Vendoseni dorën në stomak.
 2. Përqendrohuni në ndjenjën e ngritjes së stomakut kur merrni frymë dhe rënies kur nxirrni frymën.
 3. Merrni frymë ngadalë dhe thellësisht për rreth gjashtë herë në minutë ose merrni frymë herë në dhjetë sekonda.
 4. Ju gjithashtu mund të praktikoni me mend një version më të mirë të frymëmarrjes si:

Hapi 1: Mbyllni sytë dhe qetësoni shikimin tuaj.

Hapi 2: Përqendrohuni plotësisht në frymëmarrjen tuaj. Ndërsa merrni frymë përjetoni me qartësi të plotë frymën që hyn dhe ju lë – si kalon përmes hundës, gojës dhe mushkërive.

Hapi 3: Në këtë pikë, mendja juaj mund të fillojë të endet. Kur kjo të ndodhë, është radha juaj për të nxjerrë frymën.

Hapi 4: Ndërsa nxirrni frymën, përqendrohuni përsëri në thithje.

Ekziston një teknikë e fundit që mund të përdorni. Quhet frymëmarrje Piko-Piko, një praktikë e lashtë e besimit Huna Havai. Fjala “piko” fjalë për fjalë do të thotë “kërthizë”.

Ja se si ta bëni teknikën:

Hapi 1: Merrni frymë thellë. Zhvendoseni fokusin tuaj në kurorën e kokës.

Hapi 2: Nxirrni frymën. Tani, përqendrohuni në kërthizën tuaj.

Hapi 3: Vazhdoni të merrni frymë, duke lëvizur fokusin tuaj midis dy pikave.

Hapi 4: Bëni këtë derisa të ndjeheni më të qetë.

Pavarësisht nga teknika që ju zgjidhni, mbani mend një gjë: meditimi ka efekte pozitive për stresin, ankthin dhe humorin.

Qeshni

Në momentin e një mendjeje të zhurmshme, mund të jetë e vështirë të gjesh humor në botë. Por të qeshni është shumë efektive. Liron hormonet pozitive dhe mendimet tuaja. Të qeshni menjëherë ndihmon për të mprehur fokusin tuaj dhe ju lejon hapësirë për të marrë frymë, të mendoni dhe të vlerësoni zgjedhjet tuaja dhe çfarë mund të vijnë prej tyre.

Është gjithashtu një ide e mirë për të punuar me humorin tuaj në përgjithësi kur jeni duke punuar për të përmirësuar mendjen tuaj të zhurmshme. Filloni të punoni për të gjetur humorin në jetën e përditshme. Tregoni shaka, shikoni filma dhe shfaqje komedike, shoqërohuni me njerëzit qesharak që duan të qeshin dhe mos kini frikë të gjeni humor në një situatë.

Shprehni pritshmëritë

Shpesh, pritshmëritë grumbullohen pas një mendjeje të zhurmshme. Kur kapeni pas asaj që dëshironi të ndodhë ose mendoni se do të ndodhte, jeta mund të ketë plane të tjera, duke ju lënë të verbër nga ato që vijnë.

Nuk ka asgjë të gabuar të kesh shpresë, por mos i lejo që ato të shndërrohen në dëshira gjithëpërfshirëse, të cilat nuk të lënë të përgatitesh për të papriturat. Ju duhet të jeni të gatshëm për mundësinë që gjërat mund mos shkojnë siç e keni planifikuar.

E gjithë ajo që kushdo mund të bëjë vërtet është të jetojë çdo ditë hap pas hapi. Nëse e shihni veten në dyshim, merrni parasysh herë të tjera që gjërat nuk shkuan në mënyrën e planifikuar, por prapë ia keni pasigurive dhe madje të lumtur.

Largoni mendjen

Kur përfshini një mendje të zhurmshme në diçka tjetër, mund ta shpërqendroni atë nga zhurma dhe kaosi i saj. Mendoni për këtë – kur është mendja juaj më shumë e ngarkuar? Është kur ju jeni shumë të ngarkuar në ndonjë detyrë tjetër! Angazhimi i mendjes mund të ju ndihmojë ta qetësoni atë. Ju mund ta bëni këtë duke:

 • Shikuar një shfaqje ose film
 • Duke lexuar nje liber
 • Shkruar
 • Luajtur një instrumenti muzikor
 • Luajtur një video-lojë
 • Vizatuar
 • Bërë joga
 • Vendosur muzikë dhe vallëzim ose duke kënduar së bashku

Është thelbësore që detyra juaj të pushtojë plotësisht mendjen tuaj dhe jo vetëm pjesërisht. Nëse nuk ju pushton tërësisht, do të jetë e vështirë për mendjen tuaj të mos përdorë opsionin e saj shtesë për të vazhduar me gjithë zhurmën e saj!

Jini kuriozë

Njerëzit shpesh thonë se kurioziteti vrau macen, por rrallëherë ata e përfundojnë frazën e plotësisht: “… por kënaqësia e riktheu prapë atë”. Çfarë do të thotë kjo? Kurioziteti mund t’ju sjellë dobi në shumë mënyra nëse zgjidhni gjëra të mira për të qenë kuriozë!

Kërkoni të hyni në situata dhe biseda të reja, duke synuar të mësoni nga përvojat tuaja, edhe nëse është e pakëndshme ose përfundoni duke mbetur më pak të qetë nga sa kishit shpresuar. Ndërsa mësoheni të jeni kurioz dhe të provoni gjëra të reja, nxitja juaj për njohuri dhe situata të reja ngadalë do të mbizotërojë kokën tuaj të zhurmshme.

Si njerëz, ne të gjithë jemi të talentuar me mendje “Fillestare”. Ky koncept në thelb do të thotë që truri ynë është lehtësisht i aftë të mësojë gjëra të reja dhe është i etur për të kapur tipare, aftësi dhe informacione të tjera të dijes. Kur keni mendje të hapur, rregullisht do të kërkoni gjëra të reja në vend që të pushtoheni nga frika dhe shqetësimet.

Përdorni mantrat tuaja

Pohimet pozitive janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të ridrejtuar modelet e të menduarit me efektivitet dhe me produktivitet. Me siguri keni dëgjuar se nëse e fyeni veten shumë, përfundimisht do t’i besoni plotësisht dhe do t’i mishëroni ato fyerje. E njëjta gjë ndodh edhe në anën tjetër. Përsëritja e mantrave tuaja çdo ditë, veçanërisht në pasqyrë, mund t’i integrojë ato.

Një mantër qetësuese gjithashtu mund të ju ndihmojë të mblidhni mendimet tuaja të shpërndara dhe të zhurmshme, duke i përqendruar ato mbi mendimin pozitiv. Këtu janë disa shembuj të mantrave të dobishme për t’ju ndihmuar kur jeni duke përjetuar një mendje të zhurmshme:

 • Jam i/e qete
 • Unë jam i/e ngarkuar me jetën time.
 • Unë jam duke u dashuruar me veten time.
 • Unë i kam gjërat nën kontroll.
 • Pranoj vetveten.
 • Unë kam bërë më të mirën time.

Pohime më specifike dhe më të zgjeruara janë gjithashtu të mundshme.

Shembuj përfshijnë:

 • Unë i kontrolloj të gjitha mendimet e mia.
 • Unë tërheq pozitivitetin dhe e refuzoj negativitetin.
 • Unë jam i/e kënaqur me rrethanat e mia aktuale.
 • Unë jam i/e përgatitur për rrethana të papritura.
 • Unë jam rezistent/e ndaj negativitetit.

Mendja juaj është e aftë për shumë gjëra – dhe, kështu, është e aftë të përpunojë shumë informacion në të njëjtën kohë. Një mendje e zhurmshme mund të jetë mjaft e bezdisshme, por nuk është e nevojshme të jetë një nga problemet tuaja të përgjithmonshme.

Duke ndërmarrë hapa sistematikë për të ndaluar këto mendime me zë të lartë mund të mësoni të anashkaloni negativitetin dhe të përqendroheni në mendimin pozitiv.