Këshillat që Mund të Shpëtojnë Jetën Tuaj në Një Situatë Kritike

Zor se dikush do të dëshironte ta gjente veten në një situatë në një rrugicë të errët me një njeri të çuditshëm që ndjek ose me një një gomë të shfryrë në mes të askundit. Kjo është arsyeja pse njohja e disa këshillave të dobishme për situata të ndryshme të jetës mund të jetë vërtet e dobishme.

Ne kemi përgatitur disa ide që mund t’ju ndihmojnë të dilni nga një situatë e rrezikshme.

Nëse jeni në një ashensor me një keqbërës, shtypni butonat për çdo kat.

Kjo do t’ju japë një shans për të ikur ose për të sinjalizuar dikë. Po ashtu, mund të pengojë keqdashësin.

Si të kuptoni kur po vjen një stuhi: dyshemeja.

© Pexels © woodleywonder / Everystockphoto

Tundeni çdo lloj pije dhe derdheni atë në një gotë. Nëse flluskat përhapen në anë, moti do të jetë i mirë. Nëse flluskat janë të vendosura në qendër, mot i stuhishëm po vjen.

Kjo ndodh për shkak të efektit të presionit atmosferik në flluskat e ajrit. Presioni i lartë i shpërndan ato në skaj, që do të thotë se ju mund të prisni mot me diell. Kur presioni është i ulët, flluskat qëndrojnë në vendin e tyre fillestar, që do të thotë se moti do të jetë i zymtë dhe me shi.

Nëse ju shfryhet goma, mbusheni me bar.

© webandi / Pixabay © Iwan Beijes / Freeimages

Nëse papritmas ju shpohet goma në mes të askundit, bëni vrima të vogla në anët e gomës dhe mbushini me bar. Sigurisht, pasi të keni arritur në një stacion shërbimi, do të duhet ta hidhni gomën, por të paktën kjo metodë do t’ju ndihmojë të ktheheni në shtëpi.

Qëndroni të përqendruar gjatë ngritjes dhe uljes së aeroplanit.

© Bradley Gordon / Flickr

Qëndroni të vëmendshëm gjatë 3 minutave të para të një ngritje dhe 3 minutat gjatë uljes. Mos u hutoni! Sipas statistikave, 61% e të gjitha aksidenteve ajrore ndodhin në këto periudha kohore. Kjo është arsyeja pse gatishmëria juaj për të vepruar në këto momente mund të rezultojë të jetë çelësi i mbijetesës.

Shuani një zjarr me sode buke.

© State Farm / Flickr © Digifuture / Depositphotos

Nëse soba e kuzhinës tuaj ose vaji në tigan tuaj merr zjarr, është e ndaluar t’i shuani ato me ujë. Në vend të kësaj, derdhni një paketë sode buke në zonën e djegies – kur bashkëveproni me një zjarr të hapur, dioksidi i karbonit do të fillojë të prodhohet dhe zjarri do të shuhet. Kjo metodë është e mirë vetëm për shuarjen e zjarreve të vegjël sepse kërkon një sasi të madhe sode buke.

Si të qetësoheni shpejt kur jeni në panik:

© Koldunov / Depositphotos

Paniku është një nga faktorët kryesorë që zvogëlon shanset tuaja për të mbijetuar në një situatë të rrezikshme. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të qëndroni të qetë dhe të ndiqni veprime të thjeshta që do t’ju ndihmojnë të stabilizoheni:

Emërtoni objektet që ju rrethojnë, prekni tokën nën këmbët tuaja, numëroni pemët ose objektet e tjera që shihni. Këto veprime do t’ju ndihmojnë të riktheheni në situatën e të qenit “këtu dhe tani”.

Merrni frymë ngadalë. Thitheni dhe nxirreni përmes hundës. Mundohuni të merrni frymë me barkun tuaj, jo me kraharor. Përqendrohuni në një zhytje të gjatë.

Thoni gjithçka që ndjeni me zë të lartë. Për shembull, “Unë nuk di çfarë të bëj. Duart dhe gjunjët më dridhen. Zemra ime po rreh shumë shpejt ”.

Përcaktoni veprimet që do të ndërmerrni për të shpëtuar veten.

Përdorni telefonin tuaj si ndriçues kur kaloni rrugën në errësirë.

© StockSnap / Pixabay © Free-Photos / Pixabay

Ju mund të përdorni telefonin tuaj celular ose kamerën si një reflektor të dritës kur kaloni një rrugë të ndriçuar dobët në errësirë. Kjo do të ndihmojë shoferët të ju shohin në rrugë dhe të reagojnë në kohë.

Nuhatni kamfur për një vizion të qartë

© kdparrish1130 / Pixabay © Andrzej Pobiedziński / Freeimages

Nëse do të vozitni për më shumë se 6 orë, mund të merrni vizion jo të pastër ndërsa jeni në rrugë. Kjo është kur vëmendja juaj është përqendruar në rrugën dhe objektet e vendosura pikërisht përpara makinës. Në të njëjtën kohë, ju ndaloni së vëni re gjëra që ndodhen anash prandaj, mund të goditni një këmbësor.

Në mënyrë që të largoni tensionin e syve, merrni një qese prej pëlhure me kristale pluhuri të kamfurit në të ose një shishe vaj kamfuri me vete. Sapo të ndjeheni të lodhur, afroni qeskën ose shishen më afër hundës dhe merrni frymë thellë. Do të ndiheni më mirë dhe do të bëheni më të vëmendshëm.

Filloni të shfryni ose fërkoni hundët për të shpërqendruar një grabitës.

© Andrea De Stefani / Freeimages © tanjila ahmed / Flickr

Nëse jeni duke u kërcënuar, veproni si një viktimë: qani, fshini hundën (edhe me mëngë). Ju mund të mendoni për disa veprime të tjera, më pak të neveritshme. Ka të ngjarë që keqbërësi do t’ju japë një shans për të ikur. Meqë ra fjala, policët e përdorin këtë metodë kur duan të kontrollojnë nëse dikush po i ndjek. Nëse filloni të fryni hundën, personi që ju ndjek do të shikojë mënjanë. Në mënyrë që të jeni të sigurt, përsërisni këtë veprim pas disa minutash.

Gjithmonë mbani një përgjigje analizash mjekësore të rreme duke thënë se jeni me HIV pozitiv.

© EVG photos / Pexels © yu yu / Freeimages

Jo vetëm që kjo këshillë do të jetë e dobishme për një dhunues (“Ju paralajmëroj se jam HIV pozitiv. Letra është në çantën time.”) por edhe me një hajdut. Nëse ai nuk është shumë i arsimuar, ai me siguri do të frikësohet pas deklaratës suaj dhe nuk do të marrë asgjë për shkak të frikës së marrjes së sëmundjes.