Kjo Mësuese Bëri Një Eksperiment për të Treguar Fuqinë e Larjes së Duarve dhe na Çuditi

Ndonjëherë një shembull konkret është më i mirë se fjalët – veçanërisht kur bëhet fjalë për të shpjeguar diçka për fëmijët. Kjo është pikërisht ajo që Jaralee Metcalf, një mësuese nga Idaho, vendosi të bënte një eksperiment për t’u treguar nxënësve të saj rëndësinë e larjes së duarve siç duhet. Dhe tani e gjithë bota po ndjek shembullin e saj!

Ne ishim aq të impresionuar nga ajo se sa i thjeshtë dhe i qartë ishte ky projekt, sa që nuk mund të mos rrimë pa ju treguar për të.

© Treddy Chen / unsplash © depositphotos.com

Në fillim të dimrit, kur sezoni i gripit sapo kishte filluar, Jaralee Metcalf, një specialiste e sjelljes nga Shkolla Fillore e Idaho Falls, tregoi se i kishte ardhur në majë të hundës me të sëmurët. Megjithëse përhapja e baktereve në klasën e saj ishte e pashmangshme, ajo dëshironte t’u tregonte fëmijëve pse u duhej të lanin duart për të vrarë mikrobet.

Synimi eksperimentit

Për të shpjeguar se si bakteriet përhapen dhe pse është e rëndësishme të lani duart mirë dhe shpesh, Jaralee realizoi një aktivitet të thjeshtë në klasë me nxënësit e saj: ajo pyeti disa fëmijë me nivele të ndryshme të pastërtisë së duarve për të prekur 5 feta bukë të bardhë që ishin marrë nga e njëjta bukë, në të njëjtën kohë. Pastaj, ata e futën bukën në qese plastike individuale për të vëzhguar se çfarë do të ndodhte gjatë një muaji.

Hapat e projektit

© Jaralee Annice Metcalf / facebook © Jaralee Annice Metcalf / facebook © Jaralee Annice Metcalf / facebook

“Ne morëm bukë të freskët dhe e prekëm.” – shpjegon Jaralee në postimin e saj në Facebook që është ndarë rreth 70K herë.

  • Feta e parë u fërkua në të gjithë laptopët e klasës.
  • E dyta do të shërbente vetëm për krahasim – nuk u prek, ajo u vendos menjëherë në qesen plastike dhe u etiketua “E freskët dhe e paprekur”.
  • Feta e tretë e bukës u prek nga e gjithë klasa me duar të palara.
  • Për fetën e katërt, e gjithë klasa lau duart me ujë të ngrohtë dhe sapun dhe, përsëri, preku një fetë.
  • Dhe për fetën e pestë bukës, ata pastruan duart e tyre me sanitajzerin e duarve dhe pastaj e prekën atë.

REZULTATET E EKSPERIMENTIT:

Një fetë e fshirë në laptopë

© Jaralee Annice Metcalf / facebook

Një muaj më vonë, feta e fërkuar nga Chromebook dukej më e keqe se të gjithë ekzemplarët e tjerë. Siç shpjegon mësuesi, në shkollën e tyre ata i pastrojnë laptopët, por padyshim e bënë atë vetëm për projektin.

Efekti i sapunit dhe ujit të ngrohtë

© Jaralee Annice Metcalf / facebook © Jaralee Annice Metcalf / facebook

E vetmja fetë e bukës që nuk kishte bakteret e dukshme në të ishte shembulli 4. Ishte ai që prekej me duar që sapo ishin larë me ujë të ngrohtë dhe sapun, gjë që u tregonte qartë fëmijëve pse duhet të lanin duart shpesh.

Feta me “duar të papastra”

© Jaralee Annice Metcalf / facebook

Shembulli # 3, feta “duar papastra”, ishte e mbuluar në rritje spektakolare të mykut një muaj më vonë dhe nuk kishte nevojë për ndonjë shpjegim shtesë.

Feta “pastruesi i duarve”

© Jaralee Annice Metcalf / facebook

Një gjë interesante është se shembulli # 5 – feta “pastruesi i duarve” – doli se kishte shumë baktere. Pra, ky është një shembull i qartë që pastruesi i duarve nuk mund të zëvendësojë larjen e duhur me sapun. Jaralee ndau rezultatet e projektit në Facebook për t’u thënë prindërve të mësojnë fëmijët e tyre të lajnë duart mirë dhe ky projekt i thjeshtë u përhap menjëherë në qindra shkolla dhe familje të tjera.