Kur nuk të duan, por as nuk të lëshojnë të ikësh…

©shutterstock

Dashuria na paraqet gjithmonë udhëkryqe, megjithëse shumë prej tyre janë labirinte të lumtura. Megjithatë, ndonjëherë këto konfuzione nuk janë aq të dobishme. Për shembull, kur je përballë një prej atyre njerëzve që nuk të duan, por as nuk të lëshojnë.

Për një gjë, ju mendoni se ai person nuk është vërtet i interesuar për ju. Ai nuk qëndron në krye të nevojave tuaja, as nuk del nga rruga e tij për t’ju bërë të lumtur. Megjithatë, nga ana tjetër, kur kupa mbushet dhe ju shpallni qëllimin tuaj për t’i dhënë fund lidhjes, ai/ajo menjëherë hidhet dhe ju bën qindra premtime sepse siguron që nuk dëshiron t’ju humbasë.

Kjo tërheqje e litarit është e çuditshme. Ndonjëherë ju mendoni se ndoshta ai që është i konfuzuar je ti vetë. Pavarësisht kësaj, ju shpejt shihni shenja që ata nuk ju duan më. Dhe cikli fillon përsëri. Çfarë duhet bërë në këtë situatë shqetësuese?

“Nga aty ku nuk mund të duash, largohu”. – Friedrich Nietzsche

Si të kuptoni se ato nuk ju duan

Dashuria gjeneron gjithmonë një dozë vuajtjeje. Por nëse është e shëndetshme, duhet të gjenerojë shumë më tepër momente mirëqenieje sesa shqetësimi. Ajo gjithashtu duhet të bazohet në qartësi, megjithëse kjo nuk përjashton dyshimet apo kontradiktat, herë pas here. Me pak fjalë, dashuria duhet t’ju bëjë të lumtur në thelb.

Duke u nisur nga kjo ide, mund të kuptosh se nuk të japësh dashuri kur është më shumë ankth sesa qetësi. Kur kaloni më shumë kohë duke vuajtur mungesat dhe keqkuptimet sesa duke shijuar partnerin. Kur ndalon për një moment për të menduar dhe kupton se e ke harruar çfarë do të thotë të kesh paqe të brendshme. Se gjatë gjithë kohës ndjeni uragane në zemrën tuaj.

Ata nuk ju duan kur nuk ju kushtojnë vëmendje të mjaftueshme. Gjithashtu kur ata anashkalojnë nevojat dhe ndjenjat tuaja. Ose kur ato nënvlerësohen, refuzohen ose kritikohen. Është gjithmonë e lehtë të kuptosh kur nuk të duan. Gjëja e vështirë është ta pranosh dhe të marrësh vendime përballë saj.

Pse nuk të lënë të shkosh?

Ajo që gjithmonë përfundon duke të çuditur është se edhe pse nuk të duan, tjetri/a nuk vendos të të lëshojë të shkosh. Kjo ju ngatërron. Nëse e doni atë person, përfundoni duke bindur veten se edhe ju jeni të dashuruar, megjithëse në një mënyrë të çuditshme. Dëshmi për këtë është se ata nuk e pranojnë që ju t’i jepni fund lidhjes. Kjo është shumë konfuzuese. Por pse ndodh?

Arsyet kryesore pse ndodh janë tre:

  • Një nevojë egoiste. Personi tjetër e di që nuk ju do, por gjithashtu ndjen se ka nevojë për ju. Ndoshta nuk di si ta përballojë vetminë dhe ti nuk keni gjetur një partner të ri. Nëse do ta kishe gjetur, ai/ajo nuk do të hezitonte të ndahej me ju
  • Posedueshmëria dhe egocentrizmi. Shumë njerëz nuk e tolerojnë idenë që dikush të zërë vendin e tyre. Ata supozojnë se partneri i tyre është si një pasuri që nuk duhet ta humbasin. Frika se do të merrni një partner të ri dhe do të krijoje një plagë narcisiste, është kjo që nuk i lejon ata t’ju lënë të largoheni.
  • Mungesa e pjekurisë. Ndoshta ajo që thjesht po ndodh është se personi tjetër nuk e ka idenë se çfarë do të thotë të duash të tjerët. I pëlqen të jetë i dashur, por nuk di si të japë dashuri në kthim.

Gjëja e përbashkët për të gjitha rastet është të qënurit një pozicion egoist. Ai dhe ajo vendosin nevojat e veta mbi nevojat e tjetrit. Kjo është arsyeja pse ai nuk e ka problem të bëjë dëm për sa kohë që ai nuk duhet të marrë përsipër të metat ose kufizimet e tij.

Kapërceni këtë situatë

Nëse jeni në një situatë të tillë, këshillohet që të mos lini të kalojë më shumë kohë pa i vendosur gjërat në rregull. Asgjë e mirë nuk mund të vijë nga një marrëdhënie kaq asimetrike. Krejt e kundërta po. E zakonshme është që gjithçka fillon të bëhet gjithnjë e më problematike, duke gjeneruar shumë kohë të këqija, përveç pasigurive dhe amullisë.

Gjëja e parë është të analizoni situatën dhe të përcaktoni nëse ata nuk ju duan vërtet. Mos u mashtroni nga viktimizimi i tyre. Thjesht reflektoni dhe përcaktoni nëse partneri juaj interesohet vërtet për ju dhe pasuron jetën tuaj. Nëse jo, është më mirë të propozoni një dialog të sinqertë. Tregoni arsyet tuaja dhe përpiquni të kuptoni arsyet e njerëzve të tjerë. Personi tjetër mund të mos e kuptojë as pse veprojnë ashtu siç bëjnë.

Ajo që vijon është ta lësh atë person të shkojë. Fshijeni atë nga jeta juaj, duke përdorur të gjithë mekanizmat që i keni në majë të gishtave. Një marrëdhënie e tillë nuk ia vlen. Kjo ju lëndon, ju kufizon dhe madje mund të përfundojë duke ju bërë të sëmurë.

Nëse mendoni se është e pamundur të përfundoni, se nuk mund të duroni dhimbjen e kryerjes së kësaj shkëputjeje, është koha që ju të kërkoni ndihmë. E jotja nuk është dashuri. Ka diçka tjetër prapa.