Me Këtë Metodë, Ju Mund të Mësoni Çdo Gjë në Vetëm 20 Orë

©shutterstock

Pavarësisht se sa duam të fitojmë një aftësi të re, nuk ka kurrë kohë të mjaftueshme për të bërë gjithçka dhe për të mësuar gjithçka që duam të dimë. Por nga ky moment e tutje, ju mund ta hiqni frazën “Nuk kam kohë” nga fjalori juaj. Ne do të ndajmë një metodë që do t’ju lejojë të mësoni çdo gjë në vetëm 20 orë.

Autori Josh Kaufman, i cili është i apasionuar pas mësimit të gjërave të reja, vendosi të gjente përgjigjen në pyetjen se sa kohë nevojitet me të vërtetë për të zotëruar një aftësi.

Përgjigjja nuk ishte aspak inkurajuese: 10,000 orë!

Kështu që Kaufman u nis për të thyer këtë rregull në një mënyrë ekstreme. Sa kohë ju duhet vërtet për të kaluar nga të qenit plotësisht i paaftë në të qenit arsyeshëm i mirë? Dhe përgjigjja është motivuese: 20 orë.

© pexels

Qëllimi nuk është të bëhesh “ekspert” por të jesh mjaftueshëm i/e mirë në aftësinë e dëshiruar.

Duhen vetëm 45 minuta në ditë për rreth një muaj, por duhet të jeni të tregoheni të zgjuar për mënyrën se si të praktikoni dhe sigurohuni që ta investoni atë kohë në mënyrën më efektive. Për këtë arsye, autori sugjeron katër hapa themelorë:

Analizoni dhe zbuloni se çfarë është ajo që vërtet dëshironi të dini kur të mbaroni “mësimin”. Shumë aftësi mund të ndahen në nënshartesa të vogla. Pasi aftësia të zbërthehet në nënpjesët përbërëse, është shumë më e lehtë të identifikosh se cilat aftësi duken më të rëndësishme. Pastaj mund të identifikoni gjërat më të rëndësishme për t’u praktikuar së pari.

Zgjedhja e një bibliografie të ekzagjeruar është një justifikim i shkëlqyeshëm për të shtyrë të mësuarit. Mjafton të keni midis tre dhe pesë burimeve të besueshme dhe të zgjedhura mirë për të arritur qëllimin tuaj, të tilla si libra, revista, DVD, ose ndonjë material tjetër.

Çlirohuni nga gjithçka që ju largon nga të bërit punën tuaj; TV, interneti dhe shpërqendrimet e tjera mund të pengojnë praktikën, duke e bërë të vështirë marrjen e ndonjë aftësie. Shfrytëzoni sa më mirë kohën tuaj.

Ndjenja e paaftësisë na bën të mendojmë se jemi budallenj, dhe kjo është gjithmonë një pengesë tjetër për arritjen e qëllimit tonë. Investoni të paktën 20 orë për të mësuar diçka të re, dhe automatikisht do të kapërceni pengesën e zhgënjimit.

Kaufman demonstron teorinë e tij me një rast studimi bazuar në përvojën e tij personale të të mësuarit të luajë ukulele. Së pari, autori filloi të shikonte bazat e të dhënave muzikore për të parë se si luheshin këngët. Pastaj vuri re që akordet përsëriteshin pandërprerë dhe e kuptoi që vetëm me katër ose pesë akorde mund të luante pothuajse çdo këngë.

Pengesa kryesore për marrjen e aftësive nuk është intelektuale … është emocionale”, thotë Kaufman. “Ne kemi frikë të dështojmë; kemi frikë se turpërohemi. Ndjenja e budallallëkut nuk është kënaqësi.”

Kështu që ju nuk keni më një justifikim për të mos mësuar atë që ju intereson. Ne të gjithë jemi në gjendje të investojmë 20 orë në muaj për të marrë atë njohuri të re që e dëshirojmë aq shumë.