“Metoda e 90 sekondave” – Ja si ta Përvetësosh Gjuhën e Huaj si Një Profesionist!

E përdor këtë metodë gjatë gjithë kohës dhe gjithmonë funksionon. Është magjike: mund të mësoni çdo shprehje në mënyrë që ajo të mbetet në kujtesën tuaj përgjithmonë në vetëm 90 sekonda”, – thotë gjuhëtari dhe mësuesi Anton Brejestovski duke përshkruar qasjen e tij.

Duke e përdorur atë, ai ka mësuar tashmë më shumë se 10 gjuhë.

Vendosëm të dëgjojmë autorin e “metodës së 90-të sekondave.” Ja cila është strategjia e tij dhe do të shohim nëse procesi i të mësuarit të një gjuhe të re mund të jetë aq i lehtë dhe interesant sa e përshkruan ai.

Gabimet tona më të shpeshta kur mësojmë një gjuhë të re

Në shkollë, na është mësuar që të shkruajmë fjalët e reja në librin tonë të fjalorit. Ne e bëjmë këtë dhe asnjëherë nuk e hapim përsëri librin. Si rezultat, fjalët dhe frazat qëndrojnë në letër dhe jo në kokat tona.

A mendoni se nëse përsërisni një frazë të re 20-50 herë ju do ta mësoni atë përgjithmonë? Jo, ju nuk do ta mësoni. Pas disa përsëritjeve, truri ndalon memorizimin.

Një analogji e mirë është, nëse ju derdhni një gotë uji në një vazo me lule, bima do ta konsumojë në një mënyrë të dobishme, por nëse derdhni një kovë uji, uji shtesë do të derdhet. Bima nuk do të jetë në gjendje t’i absorbojë të gjitha, sepse është shumë sasi në të njëjtën kohë.

Strategjia e thjeshtë dhe efektive e “metodës 90 sekondëshe”

1. Kur të shihni një fjalë të re, duhet ta shkruani në shënimet tuaja, por jo vetëm fjalën në vetvete. Jepini atij një kontekst. Mos shkruani vetëm përkthimin. Është më mirë të shkruash fraza që ke parë ose dëgjuar me fjalën në të.

Në këtë mënyrë, do të merrni një shumë detajesh të dobishme (paragjykime, artikuj, renditje në fjalë, etj) dhe më e rëndësishmja, do të jeni në gjendje të thoni frazën kur keni nevojë. Fjala vetë duhet të theksohet ose nënvizohet.

2. Për 7 ditë, duhet ta lexoni këtë shprehje me zë të lartë 1-2 herë. Mos e detyroni veten domosdoshmërisht ta mësoni përmendësh atë, thjesht përqendrohuni në të dhe përpiquni të kuptoni atë që po thoni vërtetë. Duhen 10 sekonda për të lexuar një frazë dy herë.

3. Pas 7 ditëve të përsëritjes së përditshme, duhet të prisni një javë. Pas pushimit, lexoni frazën 3 herë në 10 sekonda. Ju duhet ta bëni atë me zë të lartë, emocionalisht dhe qartë, me përqëndrim të plotë.

4. 2 javë më vonë, lexojeni përsëri me zë të lartë (3 herë në 10 sekonda).

70 + 10 + 10 = 90 sekonda.

Kjo strategji ju lejon të ngulisni shprehjen në kujtesën tuaj. E gjithë kjo është vërtetuar nga autori i kësaj metode.

Për të mos u lodhur nga të gjitha këto fraza të reja dhe të panjohura, duhet të zgjeroni fjalorin tuaj gradualisht: jo çdo ditë, por rreth 3 herë në javë.

Natyrisht, gjithmonë do të ketë fjalë dhe fraza të vështira. Nëse nuk keni kohë të mjaftueshme për to, do të duhet të punoni më shumë. Kjo do të kërkojë përsëritje të fokusuar, të qartë dhe emocionale të çdo frazeje 10-15 herë për 2-3 ditë.

Përse ajo funksionon me të vërtetë 

Kujtesa jonë ka një veçori shumë interesante. Mësojmë më mirë informacionin nëse e shohim ose e dëgjojmë në 7-9 situata të ndryshme.

Ky është numri i rasteve kur neuronet e trurit kanë nevojë për të ndërtuar lidhje të forta me njëri-tjetrin. Nëse ka më pak përsëritje, lidhjet e neuroneve nuk janë mjaft të forta dhe ne e harrojmë informacionin.

E rëndësishme! Mbani shënim përsëritjet tuaja

Bëni një tabelë të veçantë për të ditur saktësisht sa përsëritje të një fraze të caktuar keni bërë deri më tani.

Pasi të keni thënë një frazë, vendosni një shenjë treguese anash. Pas 7 ditësh, theksojeni vijën me ngjyrë rozë. Pas 2 javësh, theksojeni vijën me të verdhë.

Ndërsa përsëritni fjalët, ju nevojiten vetëm dy gjëra:

1. Përqëndrim i plotë

Gjatë 10 sekondave të përsëritjes, duhet të përqendroheni plotësisht te shprehja e re. Ju duhet të dini saktësisht se çfarë do të thotë.

Nëse e kuptoni se jeni duke përsëritur një frazë mekanikisht, nuk ka gjë. Vetëm ndaloni dhe kthehuni në pjesën e frazës ku keni humbur përqendrimin tuaj.

2. Të jesh emocional dhe i përfshirë

Kur jeni duke përsëritur frazat e reja, imagjinoni që po flisni me Mbretëreshën Elizabeth ose po argumentohet me Harry Potter. Është e rëndësishme që të shprehni emocione. Emocionet janë një përshpejtues i fuqishëm i memorizimit.

“Metoda e 90-të sekondave” funksionon jashtëzakonisht mirë. Fjalët me të vërtetë do të nguliten në kujtesë në qoftë se ju filloni përdorimin e tyre në fjalorin tuaj të përditshëm me vetëdije. Kjo është një nga sekretet kryesore.

Nëse ju nuk i përdorni, ju i humbni. Herën tjetër që flisni anglisht apo një gjuhë të re që po mësoni, përdorni fjalorin e ri në vend të fjalëve që keni njohur për një kohë të gjatë. Përndryshe, do të keni një fjalor të madh fjalësh që nuk e përdorni kurrë…Anton Brejestovski