“Mos u dorëzo kurrë, bëj një sy gjumë, dhe mos gënje kurrë…”/ Këshilla nga Njëqindvjeçarët

©shutterstock

Fjala e urtë “mençuria vjen me moshën” është mjaft e saktë. Gjërat që mësoni gjatë përvojës tuaj të jetës ju mësojnë se si të gjeni lumturinë e vërtetë dhe ju tregojnë se çfarë ka me të vërtetë rëndësi.

Në mesin e atyre që kanë jetuar jetë të gjatë dhe të frytshme, mund të zbuloni shumë të vërteta dhe mençuri me të vërtetë depërtuese.

Këtu janë 18 copëzat e mençurive të thella nga njëqindvjeçarët. Gjithçka që duhet të dini për të jetuar një jetë të lumtur, mund ta gjeni këtu.

Në një postim në Reddit një djalë i ri shkroi se donte që njerëzit t’i bënin pyetje në lidhje me jetën gjyshes së tij 101-vjeçare. Këtu janë disa nga përgjigjet e saj:

– Cila është një këshillë që dëshironi t’ia jepni dikujt në të njëzetat?

“Mos u dorëzoni kurrë. Jeni të rinj dhe do të ketë kohë të vështira përpara. Mos u dorëzoni. Mos e bëni kurrë.’

– Cili është mësimi më i madh që keni mësuar?

‘Bëhu i sinqertë. Rrallë kam gënjyer. Dhe kur jeni të sinqertë me njerëzit, ajo kthehet tek ju dhe ata janë të sinqertë me ju. Kërkon shumë punë për të ushqyer vazhdimisht një gënjeshtër, nuk ju duhet stres shtesë.’

– Ndonjë këshillë për t’i kaluar të 100-at?

‘Dëgjo gjithmonë personin tjetër. Do të mësosh diçka. Mundohuni të uleni dhe të dëgjoni, sepse do të mësoni shumë më tepër duke dëgjuar të tjerët sesa duke u treguar atyre se çfarë dini.’

– Cila është një përvojë që do t’i rekomandonit absolutisht të gjithëve që duhet ta bëjnë një herë në jetën e tyre?

‘Shihni sa më shumë që të mundeni nga bota!

– Ndonjë sekret të mençur që mund të ndani, për shëndetin, që mendoni se mund të na ndihmojë të keni një jetë kaq të gjatë (dietë, stërvitje, gjenetikë, etj.)?

‘Bëni një sy gjumë çdo ditë’.

– Autori Bel Kaufman ishte 100 vjeç kur foli në Kolegjin Iona. Cilët janë përbërësit për një jetë të lumtur? Humori dhe pasioni.

‘Humori është një forcë jete, një mënyrë për të mbijetuar ndaj vështirësive të të jetuarit.

‘Unë mendoj se njerëzit duhet të jenë kuriozë. Ata duhet të interesohen për jetën jashtë dhimbjeve të tyre të mëdha dhe të vogla. Ata duhet të jenë të entuziazmuar kur shohin gjëra të reja, takohen njerëz të rinj, shikojnë një shfaqje të re – thjesht të apasionuar pas jetës. ‘

‘Nuk më intereson se për çfarë jeni të apasionuar: mbase për të koleksionuar pulla. Por nëse e bëni atë me pasion, ju jeni gjallë.

104 vjeçari Dr Shigeaki Hinohara është autori i Living Long, Living Good, ai ndau me lexuesit këshilla të shkëlqyera për jetën:

‘Mos nxitoni për të mbledhur gjëra materiale. Mos harroni: Ju nuk e dini cili është çasti juaj dhe nuk mund t’i merrni me vete në botën tjetër.’

‘Dhimbja është misterioze, dhe argëtimi është mënyra më e mirë për ta harruar atë ’.

‘Frymëzimi im është poema e Robert Browning “Abt Vogler”. Ma lexonte babi im. Ajo na inkurajon të bëjmë art të madh, jo shkrime të vogla. Ajo thotë që të përpiqemi të bëjmë një rreth aq shumë të madh sa nuk ka asnjë mënyrë që ta përfundojmë sa të jemi gjallë. Gjithçka që shohim është një hark; pjesa tjetër është përtej vizionit tonë, por është aty në distancë.’

Elsa Bailey festoi 100 vjetorin e lindjes duke bërë ski në Kolorado. Ajo i tha ABC News disa gjëra që ajo ka mësuar dhe të cilat i kanë dhënë nxitje për të vazhduar.

‘Nëse jeni pozitiv, mund t’ia dilni, mirë. Kur mendoni negativisht, ju jeni duke helmuar trupin tuaj. Vetem buzeqeshni. Thonë se e qeshura është shëruesi më i mirë që ekziston. ‘

‘Behu aktiv. Unë i bëj gjërat në mënyrën time, si për shembull shkoj për ski kur jam 100 vjeçe. Askush tjetër nuk e bën këtë edhe nëse ata kanë energji. Dhe përpiqem të ha mjaft mirë, si dhe të bëj stërvitje dhe ajër të pastër dhe diell. ‘

Kjo njëqindvjeare ndau ato që ka mësuar në 100 vitet e kaluara të jetës së saj.

‘Udhëtoni ndërsa jeni të rinj dhe të aftë. Mos u shqetësoni për paratë, thjesht bëjeni të funksionojë. Përvoja është shumë më e vlefshme se mund të jenë ndonjëherë paratë . ‘

‘E vetmja gjë që është konstante është ndryshimi, kështu që duhet të mësoni ta përqafoni atë.’

‘Një ditë do të kuptosh që ke harxhuar shumë kohë duke u shqetësuar për asgjë.’

‘Unë nuk po them se duhet të praktikoni një fe ose një tjetër, ose të mos praktikoni një fe ose një tjetër … Unë thjesht po them që duhet të kuptoni se në çfarë besoni dhe ta jetoni plotësisht’.

‘Mos e merrni jetën aq seriozisht.’