Një lutje e shkurtër, me gjashtë fjalë, që ka fuqinë të ndryshojë jetën tuaj për mirë…

©shutterstock

A jeni zgjuar ndonjëherë në mes të natës, qull në djersë dhe duke marrë frymë mezi, duke u shqetësuar se si do të paguani qeranë tuaj këtë muaj, apo nëse do të merrni atë rritje rroge për të cilën keni shpresuar?

Kjo është frika për të cilën duam të flasim.

Autorja Debra Landwehr Engle e di këtë shumë mirë. Edhe ajo ishte viktimë e asaj që ajo i quan “mendime të bazuara në frikë” derisa gjeti një mënyrë të thjeshtë, por të fuqishme, për ta shpëtuar veten prej tyre.

Një lutje e shkurtër, me gjashtë fjalë, të cilën ajo i pëshpëriti në kohën e duhur, ishte gjithçka që i duhej për të filluar udhëtimin e saj drejt paqes më të madhe të mendjes.

Në këto rreshta, do të zhyteni thellë në atë se çfarë është lutja në të vërtetë, si mund të praktikohet në jetën tuaj të përditshme dhe çfarë përfitimesh mund të prisni të shihni duke e thënë rregullisht. Megjithatë, mos u tërhiq edhe nëse nuk je fetar. Lutja ka të bëjë pak me adhurimin e një hyjnie ose për të shfajësuar veten nga mëkati, lutja është shumë më tepër se aq, ajo ka të bëjë më shumë me gjetjen e paqes dhe lumturisë.

Gjatë rrugës, do të mësosh gjithashtu:

  • sesi disa ngjarje në dukje të vogla mund të trondisin këndvështrimin tuaj;
  • përfitimet e përgjithshme të bërjes së lutjes si një praktikë e përditshme;
  • si mund t’i zbatoni në botën reale mësimet e nxjerra nga lutja.

Një lutje e thjeshtë mund të ndryshojë jetën tuaj

Po sikur një ngjarje e vetme të ndryshojë jetën tuaj përgjithmonë? Autorja Debra Landwehr Engle e përjetoi këtë në vetë të parë kur një incident në dukje i pazakontë ndryshoi plotësisht këndvështrimin e saj për jetën.

Në një ditë të ftohtë janari në 2013, Debra dhe bashkëshorti i saj, Bob, shkuan të merrnin makinën e tyre nga mekaniku. Pasi mbaroi dokumentet, Debra u hodh në makinë, e ndezi ate dhe ndoqi Bobin ndërsa po ngiste për të kthyer makinën me qira që kishin përdorur.

Teksa po ngiste makinën, ajo filloi të dëgjonte një zhurmë në kroskot. Ndërsa zhurma po bëhej gjithnjë e më e fortë, ajo filloi të mërzitej. “A nuk ishte riparuar siç duhet vetura? Çfarë humbje kohe,” mendoi ajo.

Për herë të parë në jetën e saj, ajo u bë e vetëdijshme për të gjitha mendimet negative që rrotulloheshin në trurin e saj si një tajfun. Problemi ishte, ajo nuk mund t’i detyronte ato të ndalonin.

Ajo e dinte se i duhej diçka për të qetësuar mendimet e saj – por, sido që të ishte, ajo nuk mund të vinte nga brenda saj; duhej të vinte nga një fuqi tjetër. Ajo u ul në sediljen e shoferit dhe e gjeti veten duke iu lutur Qiellit me fjalët: “Të lutem shëro mendimet e mia të bazuara në frikë”.

Kur Bob u kthye në makinë për të shkuar në shtëpi, ndodhi diçka kurioze: zhurma ishte ndalur. Por si?

Debra iu kujtua lutjes së vogël që kishte pëshpëritur në sediljen e makinës, ku kishte kërkuar që të shëroheshin mendimet e saj të bazuara në frikë, dhe kuptoi se çfarë kishte ndodhur: perceptimi i saj i brendshëm kishte ndryshuar mjedisin e saj të jashtëm.

Ky ishte një moment që ndryshoi jetën për Debra. Ajo zbuloi se kur kërkoni që mendimet tuaja të shërohen, shkaktarët e jashtëm që i nxisin ato mendime nuk janë më të nevojshme. Pra, tronditjet largohen.

Debra e kuptoi atë që autori i përsosjes personale Wayne Dyer kishte theksuar dikur: kur ndryshoni mënyrën se si i shikoni gjërat, gjërat që shikoni fillojnë të ndryshojnë.

Me këto Debra ndjeu sikur ishte në diçka të madhe: kjo lutje e vogël kishte fuqinë për të çrrënjosur mendimet negative dhe për të zhvendosur këndvështrimin e saj nga frika në dashuri.

Lutjet zakonisht kërkojnë që diçka në mjedisin e jashtëm të ndryshojë; ndërsa kjo është ndryshe

A jeni lutur ndonjëherë? Nëse po, mund të ketë qënë diçka si kjo, “Të lutem shëro nënën time”, ose “Të lutem ruaji fëmijët e mi”. Me fjalë të tjera, ju keni kërkuar që diçka ose dikush në mjedisin tonë të jashtëm të ndryshojë apo të bëjë diçka.

Megjithatë, kjo lutje është e ndryshme. Në vend që të kërkoni që gjërat të ndryshojnë në botën përreth jush, ju kërkoni që ju të ndryshoni. Le të shohim se si lutja mund të zbatohet në një situatë të caktuar.

Le të marrim këtë lutje: “Të lutem më ndihmo të gjej paratë për të paguar qiranë time këtë muaj.”

Nuk ka asgjë të gabuar me këtë lutje. Në fakt, të thuash se mund të të bëjë të ndihesh sikur barra e pagesës së qirasë së atij muaji është hequr. Megjithatë, ky lehtësim do të jetë vetëm i përkohshëm. Shumë shpejt, mendja juaj do të fillojë të bluajë me veten, duke kërkuar shqetësime të reja si: “Edhe nëse mund ta paguaj qiranë time këtë muaj, çfarë do të ndodhë muajin tjetër?”, Dhe “Po sikur të ardhurat e mia të thahen krejt?”

Kjo ndodh sepse lutja nuk po ndryshon asgjë në ty. Rezultati? Ju zhyteni përsëri në modelet e vjetra, duke rikrijuar problemin në përsëritje e forma të ndryshme. Është si të ngjitesh në një tren të braktisur.

Nga ana tjetër, nëse thua fjalët “të lutem, shëroi mendimet e mia të bazuara në frikë për qiranë tonë”, kjo nuk heq vetëm përkohësisht barrën e problemit, por lehtëson nevojën për ta rikrijuar atë frikë dhe për ta mbajtur atë. Kjo lutje shëron dëshirën tuaj për të jetuar me një shqetësim – domethënë varësinë tuaj ndaj mendimeve të bazuara në frikë – duke ju çliruar të jetoni një jetë pa frikë dhe me paqe më të madhe mendore.

Kjo është arsyeja pse formulimi i lutjes është kaq i rëndësishëm. Termi “mendime të bazuara në frikë” na ndihmon të kuptojmë se, pavarësisht sa të mëdha janë frikat tona, ato janë thjesht mendime dhe mendimet mund të ndryshohen.

Në fund, lutja na ndihmon me një gjë të vogël të quajtur perspektivë: ju kërkoni që të ndryshoni veten, duke e ditur se bota përreth jush do të ndryshojë si rezultat.

Përfshini lutjen në rutinën tuaj të përditshme për të maksimizuar përfitimet e saj

Sa kohë duhet për të krijuar një zakon? Dhe, cilat janë mënyrat më të mira për ta bërë këtë? Ndërsa përgjigjet e këtyre pyetjeve do të jenë unike për të gjithë, çelësi është konsistenca, vazhdueshmëria e pandërprerë – dhe kjo është e vërtetë edhe për lutjen.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të përpiqeni të gjeni mënyra për ta përfshirë atë në rutinën tuaj të përditshme. Për shembull, mund ta faleni sapo zgjoheni në mëngjes, kur shkoni në shtrat natën ose sa herë që bëni një filxhan çaj ose kafe.

Megjithatë, megjithëse është e nevojshme të jesh i qëndrueshëm në angazhimin tënd për t’u lutur rregullisht, është e rëndësishme të mos vendosësh një orar për faljen. Me fjalë të tjera, mos e bëni lutjen vetëm një gjë midis të tjerave nga lista juaj e punëve për t’u kryer.

Gjithashtu, është e rëndësishme të jeni të durueshëm me rezultatet. Kur filloni së pari të thoni lutjen, mund të shihni disa ndryshime të menjëhershme në mendimet tuaja ose rrethanat e jashtme, ose mund të mos shihni asnjë – por, qëndroni me të. Hiqni dorë nga çdo pritshmëri që mund të keni dhe në vend të kësaj lejojeni veten të bëheni një kalimtar pasiv, thjesht duke parë sesi gjërat shpalosen përpara jush.

Dhe mos u dorëzoni para se ta provoni plotësisht lutjen. Ju mund të emocionoheni për lutjen në fillim dhe pastaj të përjetoni një rënie entuziazmi. Ju gjithashtu mund të gjeni veten duke dalë me ndonjë arsye të mundshme për të mos e praktikuar lutjen në jetën tuaj të përditshme.

Për shembull, ju mund të përpiqeni më të mirën tuaj për të harruar lutjen, për të tallur veten që u bindët për të thënë atë, ose për të bindur veten se thjesht nuk keni kohë të mjaftueshme për ta përfshirë atë në ditën tuaj. Kjo ndodh sepse jeni mësuar aq shumë të jeni të mbyllur në mendime të bazuara në frikë sa keni frikë të dilni dhe të gjeni qetësinë e vërtetë.

Pra, çfarë mund të bëni për të kapërcyer këto pengesa dhe për të përqafuar plotësisht lutjen?

Shkruajeni dhe vendoseni kudo: ngjiteni me shirit në pjesën e pasme të smartfonit tuaj, ngjiteni në kapakun e frigoriferit ose vendoseni pranë shtratit tuaj në mënyrë që të jetë gjëja e parë që shihni në mëngjes. Një grua me të cilën autorja punoi e shkroi lutjen në dhjetëra shirita letre dhe i ngjiti në të gjithë shtëpinë e saj.

Arsyeja kryesore? Pavarësisht se çfarë gurësh vendos egoja juaj në rrugën tuaj, thjesht vazhdoni të thoni lutjen. Në rreshtat vijues, ne do të hedhim një vështrim më të afërt se si funksionon kjo.

Thënia e lutjes ju lidh me qetësinë tuaj të brendshme.

Kujtojeni përsëri kohën kur ishit fëmijë. A i mbani mend ato karikaturat ku, sapo një personazh duhet të merrte një vendim, një djall dhe një engjëll shfaqen në të dyja anët e shpatullave të saj?

Epo, kjo është disi e ngjashme me mënyrën se si truri ynë është ndërtuar. Sipas një videokursi shpirtëror në internet me titull “Një Kurs Mbi Mrekullitë”, mendjet tona kanë dy anë: egon dhe Unin më të lartë.

Egoja është si djalli mbi supet tona. E nxitur nga frika, egoja është fluturuese, kërkuese dhe e prirur për shpërthime. Vetja më e lartë, nga ana tjetër, është si një engjëll: i qetë, i butë dhe respektues. I ngushëlluar nga njohuria se ne jemi fëmijët e Perëndisë, ai na flet me pëshpëritje të buta dhe na mbështjell me dashuri hyjnore.

Problemi është se egoja jonë shpesh mposht veten tonë më të lartë – duke na bërë të frikësuar, të hutuar dhe të paaftë për të pranuar ndryshimin. Pse? Sepse ushqehet vazhdimisht nga frika në botën përreth nesh.

Frika është e përhapur në çdo cep. Është në gazeta dhe në ekranet tona televizive sapo zgjohemi në mëngjes – me tituj që detajojnë grindje e vrasje, kërcënimin e fatkeqësive natyrore dhe shqetësimin në rritje për mjedisin.

Eshtë e pranishme edhe brenda nesh, në formën e pasigurive të bezdisshme-për mënyrën sesi dukemi dhe si na perceptojnë të tjerët-dhe shqetësime të pafundme për paratë, punët tona dhe familjet tona.

Sidoqoftë, është e mundur të ushqeni dhe zhvilloni Unin tuaj më të lartë përmes gjërave si meditimi, reflektimi, kalimi i kohës në natyrë dhe çdo përpjekje tjetër që ju jep hapësirë ​​për të dëgjuar zërin qetësues të Vetes tuaj më të lartë.

Por kjo është pikërisht gjendja ku lutja mund të ndihmojë. Fjalët e thjeshta “Të lutem shëroni mendimet e mia të bazuara në frikë” ju japin një moment qetësie çdo ditë për t’ju ndihmuar të kuptoni thelbin e asaj që jeni dhe dashurinë që keni brenda jush.

Arsyeja pse kjo lutje është kaq e veçantë është se nuk kërkon që ju të zhdukni mendimet ose emocionet tuaja të bazuara në frikë; thjesht ju jep forcën për t’i zhvendosur ato drejt atyre të bazuara në dashuri – si pranimi, dhembshuria dhe falja.

Pra, herën tjetër që po i afroheni një situate dhe e ndjeni djallin në shpatullën tuaj, thoni lutjen. Do t’ju ndihmojë të kuptoni se shqetësimet dhe pasiguritë tuaja janë vetëm frika juaj duke duke iu kapur në fyt. Dhe, që ju keni fuqinë për të zgjedhur dashurinë në vend të saj.

Për të shëruar mendimet tuaja negative, ju gjithashtu duhet të mësoni se çfarë janë

Bota jonë është e mbushur me biseda të vazhdueshme – qofshin lajmet e mbrëmjes në radion e makinës, sherri mes klientëve në supermarket, apo pëshpëritjet e thashethemeve që vijnë nga cepi tjetër e zyrës.

Megjithëse lutja bën shumë për të na ndihmuar të shërojmë mendimet tona të bazuara në frikë, ne gjithashtu duhet të kuptojmë se cilat janë këto mendime në radhë të parë. Kjo përfshin distancimin nga kakofonia e jashtme dhe kushtimin e vëmendjes çdo mendimi negativ që penetron në mendjen tuaj.

Mendoni për mendjen tuaj si një kopsht: për ta mbajtur atë të shëndetshëm dhe për të lejuar që lulet e tjera të lulëzojnë, ju duhet të hiqni barërat e këqija në rrënjën e tyre.

Pra, si funksionon kjo në praktikë? Epo, ka disa teknika që mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni mendimet negative që rrotullohen në kokën tuaj.

Ju mund të provoni të shkruani ditar – thjesht uleni me stilolaps dhe letër për pesë deri në dhjetë minuta dhe duke e lejuar mendjen tuaj të shkarkojë të gjitha mendimet e saj – të dilni për një shëtitje ose të hiqni kufjet në udhëtimin tuaj të mëngjesit për t’ju ndihmuar t’i kushtoni vëmendje mendimeve tuaja.

Është një ide e mirë të kontrolloni me veten edhe në momentet kryesore të ditës. Pyesni veten: “cilat janë mendimet e mia në mëngjes dhe gjëja e fundit gjatë natës?”, Ose “çfarë më qarkullon në mendje kur jam vetëm?”

Ndërsa e bëni këtë, është e rëndësishme të mos gjykoni veten për ndonjë mendim negativ që mund të keni. Në vend të kësaj, imagjinoni veten duke i parë ato nga larg, sikur po shikoni një paradë që kalon. Ndoshta thuaji vetes me zë të lartë: “Shiko atë-një mendim tjetër i bazuar në frikë për paratë.”

Ndërsa nuk mund ta heshtni llomotitjen e botës së jashtme, ju mund të stërviteni për të gjetur paqen brenda – dhe kjo është pikërisht ajo që lutja mund t’ju ndihmojë të bëni. Duke rezervuar një pjesë të vogël të ditës suaj për të kërkuar që mendimet tuaja të shërohen, ju i jepni vetes mundësinë për të hedhur poshtë mendimet negative dhe të filloni përsëri me një shpirt të pastër.

Lutja ju ndihmon të pranoni gjërat që nuk mund t’i ndryshoni.

Për shumë njerëz, ideja e pushimit nga puna, zbulimi i papritur i një gjendje jo të mirë shëndetësore ose humbja e një të afërmi do të ishte e mjaftueshme për t’i dërguar ata në dëshpërim të plotë – dhe këto janë arsye të mjaftueshme. Po sikur nëse do të ishte e mundur të përballeshit me ato sfida njëherësh dhe akoma të qëndronit e qetë?

Ky ishte rasti për Shelley, një grua në ditën kur kishte humbur punën e saj në fabrikë.

Shelley ishte përballur me një mori problemesh për goxha kohë. Si fillim, shefi i saj ishte përpjekur ta frikësonte atë të linte punën e saj për disa muaj me radhë, dhe ajo e dinte këtë. Ndërsa pushimi nga puna ishte disi një lehtësim, asaj iu desh të përballej me shqetësime financiare.

Ndërsa kjo po ndodhte, Shelley dhe burri i saj po përpiqeshin të shisnin shtëpinë e tyre, por ata shpejt kuptuan se ishte e pamundur: ata zbuluan se shtëpia e tyre njëkatëshe kishte probleme të rënda strukturore që do të kushtonin shumë më tepër për tu riparuar sesa vlente vetë shtëpia.

Jo vetëm kaq, por nëna e Shelley priste të jetonte me të për shkak të ndryshimeve të papritura në situatën e saj të jetesës. Dhe, Shelley po luftonte me efektet e sëmundjes të quajtur Graves, një çrregullim autoimun që prek tiroiden dhe zvogëlon energjinë tuaj deri në pikën sa nuk mbani as veten dot në këmbë.

Sidoqoftë, Shelley në kursin e organizuar nga autorja me një buzëqeshje në fytyrë. Njerëzit e pyetën se si ajo arriti të qëndronte aq e qetë përballë të gjitha gjarpërinjve që jeta po i hidhte asaj. Përgjigja e saj? Ajo tha lutjen çdo orë, madje minutë pas minute, për t’i kujtuar asaj forcën e saj për të kapërcyer problemet e saj.

Në të kaluarën, frika kishte qenë gjaku i Shelley-t. Por, sapo ajo ngadalësoi, bëri një hap prapa nga kaosi dhe i besoi lutjes për të shëruar mendimet e saj të bazuara në frikë, ajo filloi të gjente paqe. Ajo madje e gjeti veten më të gatshme për të përqafuar mundësi të reja, të tilla si fillimi i biznesit të saj – diçka që ajo kurrë nuk do të kishte ëndërruar ta bënte më parë.

Shelley ende po përballet me sfida të reja, por lutja e ka ndihmuar atë të rishikojë mënyrën se si po i trajton ato. Dallimi më i madh? Ngjarjet e jashtme në jetën e saj nuk kanë më fuqi mbi të.

Thënia e lutjes nuk ka të bëjë me mohimin e situatës dhe gënjimin e vetes. Ka të bëjë me çlirimin e vetes nga shqetësimi për gjërat që nuk mund të ndryshosh.

Lutja ju ndihmon të bëni përparime të vogla drejt lumturisë më të madhe globale.

Ne të gjithë kemi një ide se si do të dukej jeta jonë e përsosur – nëse është të jetosh në një shtëpi të bukur, të kesh një familje, të hipësh dhe të zbresësh në aeroplanë për të qenë dëshmitarë të mrekullive të botës ose një kombinim i të gjithave. Por, përveç kësaj, shumica prej nesh thjesht duan të jenë të lumtur.

Fjala “lumturi”, megjithatë, është e vështirë të përcaktohet dhe është një koncept që, çuditërisht, jo të gjithë ndihen plotësisht komod me të.

Për shembull, në një seminar mbi gjendjen shpirtërore të grave të organizuar së fundmi nga autori, ajo pyeti pjesëmarrësit: “A jeni aq të lumtur sa dëshironi të jeni?” Disa gra iu kundërvunë fjalës “e lumtur” pasi tingëllonte e tepruar dhe sipërfaqësore, dhe preferuan të përdorin fjalë si “paqësore” ose “të gëzueshme”.

Në fund të seminarit, pjesëmarrësit arriten në përfundimin e mëposhtëm në lidhje me lumturinë: ajo sjell liri, falje, përmbushje – si dhe paqe më të madhe mendore në jetën tonë. Sidoqoftë, të jesh i lumtur nuk do të thotë domosdoshmërisht që gjithmonë do të hidhesh përpjetë nga gëzimi. Thjesht do të thotë që ju ndiheni të sigurt dhe të mbështetur nga bota përreth jush.

Për autoren, lumturia është mungesa e frikës dhe ndjenja e dashurisë së pastër e të pakorruptuar. Është diçka që ne të gjithë e kërkojmë pavarësisht racës, fesë, gjinisë, seksualitetit ose kulturës sonë.

Le të kthehemi në historinë tonë për Shelley. Sapo ajo filloi të përdorte lutjen dhe u bë më paqësore si rezultat, ajo kuptoi se si ajo ndikoi pozitivisht edhe në familjen e saj. Krejt papritur, njerëzit pranë saj filluan t’i qasen problemeve të tyre me durim dhe pranim, duke u çliruar nga mendimet e bazuara në frikë që zakonisht do t’i pengonin ata të arrinin qëllimet e tyre.

Ndërsa lutja nuk mund të çmontojë hierarkitë ose t’i japë fund problemeve në botë, ajo mund të na ndihmojë të bëjmë ndryshime të vogla për të arritur paqe më të madhe brenda teje. E nëse secili prej nesh përpiqet të jetë më i sjellshëm dhe më pranues ndaj njëri -tjetrit, ai ose ajo do ta përhapë valën e qetësisë së brendshme tek të afërmit, fqinjët, miqtë, të panjohurit, e nëpër botë, duke inkurajuar edhe të tjerët të ndjekin shembullin tonë.

Mesazhi kryesor:

Të gjithë ne kemi momente ku jeta ndihet dërrmuese. Në mes të përmbushjes së kërkesave të punës, familjes dhe standardeve tona të larta, mendimet e bazuara në frikë mund të na ngërthejnë – dhe, përpjekjet tona për t’i larguar ato mund të duken sikur përpiqemi të thajmë oqeanin me kova. Një lutje e thjeshtë-“Të lutem shëro mendimet e mia të bazuara në frikë”-mund të të ndihmojë të ndërtosh elasticitet dhe të gjesh hapësirë ​​në kaos.

Gjithashtu mund t’ju ndihmojë të kuptoni se ndonjëherë nuk keni nevojë të rregulloni problemin, ju vetëm duhet të keni mendimet tuaja për problemin të shëruara. Thënia e kësaj lutjeje ju vendos ju dhe botën përreth jush në rrugën drejt paqes më të madhe mendore.

Këshillë për t’u zbatuar që nga ky moment:

Njihni zanafillën e mendimeve të bazuara në frikë.

A keni pasur ndonjëherë diçka në mendje që vazhdoni ta shtyni në kohë si p.sh si të shkruani një libër, të humbni peshë ose të punoni të keni ca të ardhura dytësore? Dhe, a i keni thënë ndonjëherë fjalët: “Kam qenë e zënë, kështu që nuk e kam arritur akoma?” Pa pushim, sistematikisht? Nëse është kështu, është ndoshta sepse keni frikë në rrugë. Nëse e gjeni veten duke thënë përsëri se nuk keni kohë etj, etj., ndaloni menjëherë, dhe thoni me zë të lartë “Unë do ta bëj”. Kjo do t’ju ndihmojë të jeni të vendosur dhe ta bëni veten personin që ka përgjegjësinë të filtrojë çdo mendim negativ që po përpiqet të depërtojë.