Një Psikologe Zbuloi 3 Rregulla që Fëmijët të Përballojnë Ndarjen apo Largësinë nga Prindi

©depositphotos

Fëmijët e vegjël janë shumë të lidhur me prindërit e tyre dhe duan të kalojnë sa më shumë kohë të jetë e mundur me ta.

Hulumtimet kanë treguar që fëmijët përjetojnë një nivel të lartë stresi në shkollë dhe kopsht për shkak të ndarjes së gjatë nga prindërit e tyre dhe kjo ndikon negativisht në zhvillimin e trurit të tyre. Por kjo situatë mund të përmirësohet nëse dini çfarë të bëni.

Dhe kjo është ajo për të cilën flet artikulli ynë.

Në librin e saj psikologia Deborah MacNamara flet rreth asaj se sa e rëndësishme është lidhja me prindërit dhe të dashurit për një fëmijë. Është jashtëzakonisht thelbësore për formësimin e personalitetit të një fëmije.

Ne i pëlqyem idetë e Deborah dhe vendosëm të ndajmë me ju 3 rregulla të thjeshta që do të ndihmojnë një fëmijë të kapërcejë ndarjen apo largësinë nga prindi.

Merrni vëmendjen e fëmijës

Mbledhjet janë një ritual i lidhjes që përdor Deborah MacNamara. Me ndihmën e saj, ju mund të përmbushni nevojën e një fëmije për një lidhje të ngrohtë me të dashurit e tyre.

Për ta arritur këtë, duhet të hyni në hapësirën e tyre personale në një mënyrë miqësore: të vendosni kontakt me sy dhe ta afroni fëmijën tuaj. Për ta bërë këtë, ju mund të shkoni tek ata dhe të bashkoheni në lojën që ata po luajnë ose të pyesni se si ka qenë dita e tyre. Me kalimin e kohës kjo do t’ju ndihmojë të krijoni një marrëdhënie më të ngushtë, të ngrohtë dhe më kuptimplote me ta dhe komunikimi juaj do t’u sjellë atyre gëzim dhe buzëqeshje.

Ndërtoni një rreth komunikimi me fëmijën

Prindërit nuk mund të kalojnë 100% të kohës së tyre me fëmijët e tyre. Ky ritual i përshtatjes ndihmon për të formuar rrethin e tyre të miqve në mënyrë korrekte dhe ndihmon prindërit të rritin fëmijët e tyre në të ardhmen. Gjëja kryesore është të krijoni marrëdhënie të besueshme midis fëmijës tuaj dhe personit të cilit ia besoni fëmijën.

Fëmijët kanë një instinkt natyror ndaj drojës, gjë që i bën ata ndonjëherë të rezistojnë në krijimin e kontakteve dhe marrëdhënieve të ngushta me njerëzit, të cilëve nuk u janë bashkuar. Kjo është arsyeja pse mënyra më e mirë për të kapërcyer këtë pengesë është një prezantim miqësor dhe i ngrohtë – i ndihmon fëmijët të aktivizojnë prirjen e tyre për miqësi dhe afërsi.

Rituali i kombinimeve mund të realizohet në një nga mënyrat e mëposhtme:

Bëhuni prijëse, merrni iniciativë. Janë prindërit ata që duhet t’i prezantojnë fëmijët e tyre me njerëzit me të cilët dëshirojnë t’i afrohen. Ndihmon fëmijën të kuptojë që nëna dhe babai i aprovojnë këto marrëdhënie dhe në të njëjtën kohë prindërit do të jenë në gjendje të ruajnë rolin e tyre kryesor me fëmijën.

Gjeni karakteristika të ngjashme. Mënyra më e mirë që një fëmijë të ndiejë lidhje me një person tjetër është përmes kombinimit. Për ta bërë këtë parim të funksionojë, një prind duhet ta drejtojë vëmendjen e fëmijës së tyre në ngjashmëritë e tyre me personin në fokus dhe t’i përshkruajë ato. Kjo mund të nënkuptojë referimin e pamjes, interesave të ngjashëm, hobit, përvojave ose shqetësimeve të tyre.

Ruani një ndjenjë besimi dhe komunikimi midis të rriturve. Fëmijët kanë tendencë të imitojnë qëndrimin e prindërve të tyre ndaj të rriturve të tjerë. Kur një fëmijë sheh që prindërit e tyre ndihen të sigurt dhe veprojnë mirë kur komunikojnë me një person tjetër, atëherë ka të ngjarë që fëmija të ketë ndjenja të ngjashme kur ndërvepron me të tjerët.

Mbani një hierarki të lidhjeve.

Pavarësisht se sa i gjerë është rrethi komunikues i një fëmije, prindërit duhet të mbajnë gjithmonë rolin drejtues. Për këtë, prindërit duhet të jenë të qartë kur u shpjegojnë fëmijëve të tyre se kujt duhet t’i drejtohen nëse kanë nevojë për ndihmë në rast urgjence.

Krijoni tradita dhe rituale që forcojnë lidhjen.

Traditat dhe ritualet e bëjnë mjedisin përreth të sigurt dhe të kuptueshëm për një fëmijë. Ato gjithashtu e ndihmojnë fëmijën të ndihet më i sigurt në vetvete. Për shembull, nëse vazhdoni të kryeni të njëjtin ritual ditor kur largoheni dhe merrni fëmijën tuaj nga kopshti, kjo do të ndihmojë për të mbajtur qëndrimin e tyre të mirë ndaj mjedisit të tyre në përgjithësi, dhe ndaj mësuesit në veçanti. Mund të jetë një urim i pazakontë, përqafime, një puthje ose një bisedë rreth planeve për mbrëmjen.

Përvijoni ndarjen me fëmijën tuaj

Është jashtëzakonisht e vështirë për fëmijët të kapërcejnë ndarjen me prindërit e tyre, veçanërisht nëse ata janë nën moshën 6 vjeç. Nëse duhet të ndaheni nga fëmija juaj, mund t’ia besoni vogëlushin tuaj një zëvendësuesi dhe të përpiqeni të ndërlidhni distancën midis jush me ndihmën e fotove, letrave, thirrjeve me video, një lodre me erën tuaj – ose ndonjë gjë që fëmija juaj do ta shoqërojë me ju.

Përvijimi i planeve të së ardhmes se si do ta parashikonit një kopsht zoologjik, për shembull, do ta ndihmojë fëmijën të kalojë kohën larg jush.

A jeni dakord me qasjen që sugjeron autori, a do t’i përdorni këto ide në praktikë… Ju lutemi na tregoni në lidhje me mendimin dhe planet tuaja.