Provat me Stil që i Bëjnë në Një Intervistë Pune për të Testuar Kandidatët

Në botën e sotme, t’i hedhësh një sy CV-së së një kandidati dhe të bësh një intervistë standarde me ta nuk është e mjaftueshme në kërkimin e një punonjësi të përsosur. Kjo është arsyeja pse punëdhënësit duhet të përdorin disa truke dhe shumica e tyre janë aq të thjeshta, sa që një aplikant mund të dështojë në ndonjë nga këto teste psikologjike dhe madje mund të mos e vëreje se është duke u testuar ndopak.

Ne jemi befasuar kur mësuam se një ofertë për të pirë kafe ose çaj shpesh mund të jetë një pjesë e intervistës që mund të ndikojë në fatin e ardhshëm të kandidatit.

Ju ofrohet një filxhan kafe për një arsye.

Kohët e fundit testi i “filxhanit të kafesë” është duke fituar popullaritet midis punëdhënësve. Në fillim të intervistës, shefi e merr kandidatin në kuzhinë dhe u ofron atyre një filxhan kafe. Pas intervistës, punëdhënësi shikon me kujdes se çfarë do të bëjë kandidati me filxhan – a do të pyesë se ku mund ta vendosë, a do ta lejë filxhanin në tavolinë, apo do ta lajë vetë në kuzhinë.

Shefi i kompanisë së zhvillimit të softuerit të kontabilitetit “Xero Australia”, Trent Innes, i cili krijoi këtë metodë, thotë se ky truk flet për karakterin e një personi dhe mënyrat e sjelljes së tyre, më shumë sesa tregojnë përgjigjet e tyre në pyetjet e intervistës.

Mund të tregojë gjithashtu se sa shpejt kandidati do të futet në ekip. Vendimi më i mirë, në këtë rast, është të shkoni në kuzhinë pas intervistës dhe ta lani filxhanin vetë.

Bosi ju lë me dashje në pritje.

Në realitet, testi i “filxhanit të kafesë” është një truk i pafajshëm. Situata mund të jetë shumë më e vështirë nëse intervista planifikohet për në 9 të mëngjesit, por kur kandidati shkon në zyrë herët, punëdhënësi është akoma i zënë dhe punëkërkuesi duhet të presë 10 minuta. Dhe pastaj edhe 10 minuta të tjera. Dhe pastaj edhe 15 minuta të tjera.

Ky truk mund të tregojë se sa i qëndrueshëm emocionalisht kandidati është në situata stresuese dhe sa seriozisht duan ta marrin këtë pozicion në përgjithësi.

Intervistuesi befas fillon të bërtasë.

Ngritja e zërit, ulëritja dhe madje përdorimi i fjalëve fyese është një mënyrë tjetër për të modeluar një situatë stresuese dhe një shans për të kontrolluar aftësinë e kandidatit për t’i rezistuar stresit. Ekspertët këshillojnë që të qëndroni të qetë dhe t’u përgjigjeni këtyre pyetjeve sa më qetësisht të jetë e mundur.

Intervistuesi bën një kërkesë të çuditshme dhe ju kërkon të hidheni nga dritarja.

Një surprizë tjetër e pakëndshme për një punëkërkues mund të fshihet pas një kërkese të jashtëzakonshme – për shembull të hidhesh nga dritarja. Në këtë rast, punëdhënësi dëshiron të shohë aftësinë e kandidatit për ta nxitur që të mendojë “jashtë kornizës”.

Ju mund të përdorni mënyrën e mëposhtme për të dalë nga kjo situatë: hipni në parvazin e dritares, por hidhuni në dyshemenë e dhomës ku zhvillohet intervista. Askush nuk ju sqaroi se ku duhet të hidheni. Ose mund ta tronditni shefin me një kundër-përgjigje me një opsion fitues: “Si do të përfitojë ndërmarrja nga hedhja ime?”

Punëdhënësi befas fillon të sillet në një mënyrë të çuditshme.

Një tjetër truk është kur intervistuesi fillon të sillet çuditërisht. Kandidati mund të injorohet nga intervistuesi duke parë ekranin e kompjuterit të tyre ose duke iu përgjigjur një telefonate dhe duke lënë intervistën në mes.

Ky truk mund të tregojë se si kandidati do të tërheqë vëmendjen e intervistuesit ose mënyrat që do të përdorë për të dalë nga kjo situatë. Një nga opsionet më efektive është të pyesni intervistuesin që të ri-caktojë intervistën për një ditë tjetër.

Kandidati i prezantohet të gjithë ekipit.

Është e mundur që shefi t’i ofrojë kandidatit një shans për të komunikuar me kolegët e tyre të mundshëm pas intervistës. Mund të jetë në zyrë ose pas punës. Ky nuk është një gjest i thjeshtë i sjellshëm – është mënyra e punëdhënësit për të zbuluar mendimet e punonjësve për kandidatin.

Intervistuesi lëshon lapsin në dysheme.

Një provë tjetër që mund të ndihmojë punëdhënësin të vërejë kandidatë të përgjegjshëm dhe dashamirës është të hedhë në dysheme një stilolaps dhe të shikojë reagimin e aplikantit.

Nëse kandidati instinktivisht përkulet dhe merr penën, ka të ngjarë që ata të punësohen. Nëse aplikanti lejon që intervistuesi ta marrë vetë atë, ka të ngjarë që ata nuk do ta marrin në punë.