Pse Drejtuesve të Suksesshëm Nuk u Bëhet Vonë Nëse Pëlqehen Apo Jo

©shutterstock

Nuk ka asgjë të keqe kur dëshironi të pëlqeheni në punë. Sipas Tim Sanders, autori i The Likeability Factor: kur kolegët dhe shefat ju kanë qejf ju keni një shans më të madh për t’u promovuar, duke ju caktuar projekte speciale që ju interesojnë, duke pasur njerëz që ju rrinë pranë, duke marrë përgjigje dhe reagime në kohë , dhe duke pasur një lloj kapitali shoqëror që ju tërheq për të marrë atë që ju dëshironi.

Atëherë, kur dëshira për t’u pëlqyer bëhet problem?

Kur është në kurriz të të qenit të respektuar. Sipas shkencëtarit Cameron Anderson nga Universiteti i Kalifornisë, Berkeley, lumturia e përgjithshme në jetë ka të bëjë me atë se sa ju respektoheni nga personat përreth jush. Sidoqoftë, kur ne sakrifikojmë çfarëdo të jetë për të fituar një pëlqim të menjëhershëm dhe më lehtë, ne humbasim përfitimet që ofron respekti.

Të pëlqejnë çfare? Të pëlqejnë kënaqësi më të mëdha nga punët e tyre, më shumë përqendrim dhe përparësi, rritje të ndjenjës së kuptimit dhe rëndësisë, shëndet më të mirë dhe mirëqenie, dhe më shumë ndjenja besimi dhe sigurie dhe rritje të angazhimit.

Profesionistët që duan të pëlqehen priren të:

 • Kërkojnë vëmendje dhe miratim pozitiv
 • Angazhohen në thashetheme në vend që të reagojnë drejtpërdrejt
 • Mundohen t’i kënaqin të gjithë
 • Bëjnë premtime që nuk mund t’i mbajnë
 • I përmbytni njerëz me komplimente dhe lavdërime
 • Kanë të preferuar (por pretendoj se nuk kanë)
 • Përdorin informacionin si levë, duke e përmbajtur ose duke e shprehur atë
 • U japin njerëzve detyra që u pëlqejnë atyre më tepër sesa detyra që i nxisin dhe i sfidojnë ata

Profesionistët që e kuptojnë rëndësinë e respektit të pëlqyer apo jo- janë më të prirur për të:

 • Thënë të vërtetën, edhe nëse është e hidhur
 • Shpjeguar mendimet që fshihen pas vendimeve të vështira që ata marrin
 • Njohur problemin, edhe nëse nuk mund ta rregullojnë atë
 • Toleruar ndjenjat e zhgënjimit, trishtimit dhe zemërimit me veten dhe të tjerë
 • Qenë të qëndrueshëm dhe të drejtë në përcaktimin e rregullave dhe pritshmërive
 • Vendosur dhe respektuar kufijtë për veten dhe të tjerët
 • Kërkuar falje kur bëjnë gabime dhe më pas për të ecur përpara
 • Modeluar sjellje që ata presin nga të tjerët

Për profesionistët që duan të rriten në rolet dhe karrierën e tyre, të ju pëlqejnë është mirë, por të respektuarit është një nevojë. Siç vërejti dikur Margaret Thatcher, “Nëse thjesht vendosni të pëlqeheni, duhet të jeni të përgatitur të bëni kompromise për çdo gjë në çdo kohë, dhe nuk do të arrini asgjë”.