Studimi i Harvardit: Gratë që Jetojnë Afër Natyrës Jetojnë më Gjatë

© svetikd / Getty Images © Klaus Vedfelt / Getty Images

Ata prej nesh që tashmë jetojnë afër natyrës nuk kanë nevojë për ndonjë provë shkencore për të na bindur se kanë bërë zgjedhjen më të mirë. Por për ata që nuk mund të zgjedhin midis qendrës së zënë të qytetit ose qiellit të ndritshëm, shkencëtarët kanë përgatitur një arsye mjaft bindëse.

Ata thonë se bimët, pemët dhe lulet jo vetëm që e bëjnë jetën tonë më të shëndetshme, por ato mund ta bëjnë atë edhe më gjatë.

Ne u lumturuam kur mësuam që nëna natyrë na mbron, dhe ja se si funksionon.

Përmirësimi i gjumit dhe presioni i ulët i gjakut nuk janë përfitimet e vetme.

© Ronny García Photography / Facebook © _ronnygarcia / Instagram

Studimet e hershme kanë treguar tashmë për shumë përfitime të mundshme që mund të merrni ndërsa jetoni në një lagje të gjelbër. Ato përfshijnë përmirësimin e gjumit dhe presionin e ulët të gjakut. Ai madje mund të zvogëlojë rrezikun e disa llojeve të diabetit dhe lindjes së parakohshme.

Por shkencëtarët nga Harvard pyesnin nëse kishte ndonjë lidhje midis nivelit të vdekjeve të grave dhe numrit të bimëve që rrethonin shtëpitë e tyre dhe morën një përgjigje të jashtëzakonshme.

© Ronny García Photography / Facebook

Gjatë këtij studimi, studiuesit shikuan të dhënat e më shumë se 108,000 grave. Të gjitha ato u regjistruan në Studimin e Shëndetit që ekzaminoi faktorët e rrezikut për sëmundjet kryesore kronike midis grave nga 2000 deri në vitin 2008.

Shkencëtarët analizuan shkallët e vdekjes së pjesëmarrësve dhe shkaqet dhe e krahasuan atë informacion me imazhet satelitore nga sezone të ndryshme dhe periudha kohore që treguan nivele gjelbërimi rreth shtëpive të tyre.

Gratë në zonat më të gjelbërta kanë një normë 13% më të ulët të vdekjeve të lidhura me kancerin.

© Shutterstock.com © Igor Ustynskyy / Getty Images

Rezultoi se gratë, shtëpitë e të cilave ishin të rrethuara nga më shumë bimë, kishin një vdekje 12% më të ulët. Kur vëzhguan shkaqe specifike, studiuesit zbuluan se vdekjet nga sëmundjet e veshkave, frymëmarrjes dhe sëmundjet që lidhen me kancerin ishin 41%, 34% dhe 13% më të ulëta tek gratë që jetonin në zona më të gjelbërta.

© Shutterstock.com

Shkencëtarët kanë disa arsye për këtë. Sipas mendimit të tyre, gratë që jetojnë në një mjedis më natyral nuk e përjetojnë plotësisht ndikimin negativ të zhurmës urbane, nxehtësisë dhe ndotjes së ajrit. Ata mund të kenë më shumë mundësi për angazhim shoqëror dhe aktivitet fizik. Dhe ato tregojnë nivele më të ulëta të stresit dhe shëndet të përmirësuar mendor.

Burrat kanë përfitimet e tyre gjithashtu.

© BartekSzewczyk / Getty Images © Shutterstock.com

Këto gjetje dëshmojnë se bimët kanë një efekt mbrojtës për shëndetin e grave. Megjithëse ky studim shikoi vetëm gratë, ka prova që edhe burrat mund të përfitojnë gjithashtu prej tyre. Për shembull, burrat vdesin më rrallë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes kur jetojnë në zona me më shumë gjelbërim. Ata gjithashtu kanë një shans më të lartë për të mbijetuar pas një goditje në tru.

Bëni shtëpinë tuaj më të gjelbër nëse nuk ka shumë bimë jashtë.

Bëjeni shtëpinë tuaj më të gjelbër nëse nuk ka shumë bimë jashtë.

Por çfarë të bëni nëse nuk keni mundësinë të paketoni sendet tuaja dhe të lëvizni në fshat?

Mund të përpiqeni ta bëni vendin ku tashmë jetoni më të gjelbëruar. Ju mund të mbillni bimë ose pemë të reja nëse keni një kopsht ose blini më shumë lule për të vendosur brenda shtëpisë tuaj.