Të Qash për ish të Dashurin të Bën të Humbësh Peshë, u Vërtetua me Shkencë…

Njeriu mesatar derdh rreth 62 litra lotësh gjatë jetës së tij, sipas shkencëtarëve. Megjithatë, duket se njerëzit preferojnë t’i ndrydhin emocionet e tyre dhe nganjëherë edhe kanë turp prej tyre. Por, çka nëse ne do t’ju tregonim se qarja emocionale është një mënyrë tjetër për t’ju ndaluar të fitoni peshë shtesë?

Ne mendojmë se ky fakt është i mjaftueshëm për të na ndihmuar që më në fund të gjejmë daljen e duhur nëpërmjet lotëve që janë varrosur thellë brenda zemrës sonë.

Ne e kuptojmë sa të vështira mund të jenë situatat tona të jetës. Dhe kjo është arsyeja pse sot kemi vendosur të theksojmë edhe një herë se ka gjithmonë dy anë të monedhës. Le të zbulojmë se çfarë thonë shkencëtarët.

Ju mund të keni dyshime nëse kjo është e vërtetë.

© selenagomez / Instagram

Disa prej jush mund të mos e besojnë se ju mund të humbni peshë duke i shfaqur emocionet tuaja. Ka shumë prej nesh që e kanë kaluar këtë situatë dhe e dimë se është një rreth vicioz: ju stresoheni, hani më shumë dhe pas pak ditësh kuptoni se xhinset tuaja të preferuara janë shumë të ngushta.

Si mund të presim të humbim peshë në një situatë të tillë? Është qesharake!

Por gjithçka varet nga ajo se ku është kortizoli

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Eyes Of Brain (@eyesofbrain) in data:

Duket se ne nuk e kuptojmë plotësisht këtë punë. Është e vërtetë që kortizoli, një hormon që çlirohet në përgjigje të stresit, lidhet me obezitetin.

Shumë prej nesh e dinë se ky hormon na ndihmon të luftojmë çdo gjë që është nervozuese ose stresuese. Problemi këtu është se në ditët e sotme njerëzit nuk luftojnë fizikisht për mbijetesë, por preferojnë të ulen dhe të shterohen në zemërimin dhe zhgënjimin e tyre.

Si rezultat, trupi ynë mendon se kemi shpenzuar disa kalori për t’u marrë me gjërat që na stresojnë dhe se ne kemi nevojë për të plotësuar ato, edhe nëse ne nuk e kemi bërë këtë.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Alessio Albi (@alessioalbi) in data:

Ndërkohë, shkencëtarët kanë zbuluar se lotët emocionalë përmbajnë hormone që rrisin nivelin e kortizolit.

Pra nëse nga paraqitja e jashtme përpiqesh të dukesh normale, por brendapërbrenda teje je duke qarë, atëherë ti do të shtosh shumë në peshë.

Ata janë prolaktina, leu-enkefalina, dhe adrenokortikotropina (e quajtur edhe ACTH). Të gjithë këto prodhohen kur jemi të vënë shumë nën presion.

Pra, kur nuk i shtypim emocionet tona dhe qajmë fizikisht, këto hormone lirohen dhe niveli i kortizolit zvogëlohet. Si rezultat, trupi ynë merr sinjalin se ne nuk duhet ta mbajmë dhjamin pasi që situata stresuese është e gjatë.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Camihawke (@camihawke) in data:

Tani e shihni se rrethi vicioz është vetëm vicioz sepse nuk dimë se si t’i ulim nivelet e kortizolit. Dhe kjo është arsyeja pse ne tentojmë t’i hamë edhe ndjenjat tona dhe të fitojmë edhe më shumë peshë.

Falë shkencës, kemi zbuluar sekretin e humbjes së peshës në situata të vështira. E gjitha varet nga ajo se ku ndodhen hormonet e stresit – brenda ose jashtë trupit tonë.

Paralajmërim: Lotët fallso nuk do të ndihmojnë!

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Alessio Albi (@alessioalbi) in data:

Nëse jeni një interpretues i mirë dhe mund të shtrydhni një lot ose shpresoni të qani duke prerë një qepë, kjo nuk do të ketë ndonjë përfitim. Vetëm lotët e shkaktuara nga emocionet reale përmbajnë hormonet e nevojshme.

Shkencëtarët gjithashtu shtojnë se koha më e mirë për të çliruar emocionet tuaja është rreth kohës 19:00-22:00. Kjo është koha kur njerëzit kanë më së shumti të ngjarë të jenë me ata që duan ose shikojnë një film që mund t’i bëjë ata të qajnë.

© lilyrose_depp / Instagram

Pra, nëse marrëdhënia juaj ka përfunduar ose nëse po kaloni ndonjë kohë tjetër të vështirë, përpiquni ta nxirrni të gjithën jashtë. Një sesion i mirë lotësh është metoda më efektive për të qetësuar mendjen tonë dhe për të filluar një fillim të ri me trupin tuaj të ëndërruar.

A keni tendencë t’i ndrydhni emocionet apo ti shfaqni ato? Na tregoni se çfarë ndodh me peshën tuaj në situata stresuese.