“Unë e jetova jetën time gabim, nuk dua të të ndodhë dhe ty!”, Mesazhi i Tejkohshëm i Morgan Freeman

morgan

Të kisha më shumë nuk ishte e mjaftueshme…

Unë jam 80 vjeç dhe fatkeqësisht jam shtrirë në një krevat spitali. Kam miliona dollarë në bankë, por unë nuk mund të ble dot shëndet për të shpëtuar jetën time tani.

Kam familjarë dhe miliona fansa në mbarë botën, por jam krejtësisht i vetëm tani.

Unë e kam jetuar jetën time gabim dhe nuk dua që kjo gjë të të ndodhë edhe ty. Nëse ke dëshirë të më dëgjosh dhe të ndryshosh, unë mund të të ndihmoj ta ndryshosh të ardhmen tënde.

Do të doja shumë që dikush të m’i thoshte këto gjëra edhe mua, kur isha në moshën tënde.

Paraja nuk është vetë e ligë, pasi është thjesht një letër me njëfarë vlere që e përdorim për gjërat që na duhen. Por nëse paraja nuk është e ligë, ju natyrisht e pyesni veten, çfarë është e ligë?

E ligë është dëshira obsesive dhe e papushim që kemi për të pasur më shumë.

E ligë është të vendosësh një çmim për zemrën dhe shpirtin tënd duke marrë në këmbim sukses financiar.

E ligë është të blesh lumturi sërish dhe sërish dhe të mos ndalesh.

Imagjino sikur do i humbasësh të gjitha lekët e tua. Çfarë do të të mbetet?

Zgjidhja e vetme që njihje, ishte të kërkoje më shumë vetëm për të pasur më shumë. Mirëpo nuk do të kesh më mundësi të kërkosh për lumturi të rreme.

Kështu që, kush je ti tani? Ku janë të gjithë ata që i mendoje miq, kur ishe i/e rrethuar nga lekët?

Ti mund të kesh humbur familjarët, miqtë, të dashurit e tu dhe gjithë të tjerët rreth vetes falë arrogancës tënde. Pse?

Për shkak të dëshirës tënde për të pasur më shumë që të devijoi nga qëllimi i vërtetë që duhet të kishe në jetë.

Unë nuk po them se nuk mund të jesh financiarisht i suksesshëm. Unë po them se duhet të kesh një qëllim të madh për të arritur në jetë, larg atij për të qenë financiarisht i suksesshëm.

Ti mund të ndryshosh vetëm, nëse e ndryshon konceptin që ke për suksesin.

Ti mund të ndryshosh marrëdhëniet e shkatërruara dhe të ndërtosh marrëdhënie të reja.

Ti mund të falësh veten tënde dhe ata që të lënduan.

Ti mund të bëhesh një lider duke pasur si frymëzim një person, të cilin do ta arrish.

Ti mund të ribalancosh prioritetet e tua në jetë.

Ti mund të shërosh martesën tënde dhe të krijosh një dashuri të fortë që kurrë nuk e mendoje të mundshme.

Ti mund të bëhesh prindi më fantastik i mundshëm në çdo moshë, edhe në moshën 80 vjeçare, por mos prit deri në atë moshë.

Ti gjithmonë do të kesh mundësi të bësh më shumë para, por nuk do të kesh mundësi të fitosh më shumë kohë.

Një ditë ne të gjithë do të vdesim. Për çfarë do ti që të të kujtojnë? Cili është qëllimi yt më i madh në këtë botë?

Sot ti do të përballesh me një botë ku ekziston dashuria e vërtetë, por do të kuptosh se dashuria për ty ka qenë ajo dëshira jote e fortë për të pasur më shumë.

Tranformoje atë dashuri në një dashuri tjetër me ndjenja. Dhuro ndjenja përditë e më shumë nga vetja dhe pavarësisht se si do të venë gjërat, mos u pendo. Bota ka nevojë për ty më shumë se kurrë.

Së bashku, dashuria, vullneti, mirësia, falja dhe besimi në njerëzim do ta mundin të ligën në botë. Një herë e përgjithmonë.

Kemi përzgjedhur edhe 20 thënie të Morgan Freeman që shërbejnë si mësime të vyera për jetën:

1. A do të isha gjithmonë këtu?

Jo, unë nuk isha.

Unë isha i pastrehë, isha një shofer taksie, shofer kamioni, ose çdo lloj pune që do të më mundësonte një copë buke.

Ti kurrë nuk e di se çfarë do të ndodhë.

2. Mënyra më e lehtë për të pasur një humbje të garantuar është të heqësh dorë.

3. Kur të keni zgjedhur diçka, mençuria dhe kujdesi i Zotit do të jenë udhëzuesit tuaj.

Për mirë ose keq, fati yt qëndron në atë marrëdhënie.

4. Mund të them se jeta ka qenë bujare me mua.

Ka qenë dhe është.

Kështu që mendoj se detyra ime është të jem i mirë me jetën.

Si mund të jesh i mirë me jetën?

Duke e jetuar atë.

6. Përderisa ndihesh si një viktimë, atëherë do të jesh një i tillë.

7. Unë gjithmonë u them fëmijëve te mi se në qoftë se ju tërhiqeni ose dorëzoheni nga diçka, njerëzit do t’ju poshtërojnë.

Por nëse vazhdoni të përpiqeni, gjithmonë do të gjendet dikush që do t’ju japë një dorë për t’ju ndihmuar.

Gjithmonë.

Por ju duhet të mbani ritmin, ju duhet të mbani këmbët tuaja duke lëvizur.

8. Vetëm falja çliron shpirtin dhe largon frikën.

9. Nëse jetoni një jetë të shtirur, jeta juaj nuk vlen asgjë derisa të bëni diçka që sfidon realitetin tuaj.

10. Mos ndryshoni për hir të të tjerëve.

Ndiqni muzën tuaj gjithmonë, gjithmonë.

11. Nëse zgjoheni dhe shihni jashtë që bora ka vajtur deri në gjunjë, ti nuk je i mbushur me zemërim.

Është vetëm diçka që duhet ta përballosh dhe ti bësh ballë.

12. Ne, njerëzit jemi më të shqetësuar për atë që kemi se për atë që jemi.

13. Nëse jeta juaj rezulton të jetë e mirë dhe ju keni patur shumë fat në jetë, atëherë bëni të njëjtën gjë për të tjerët.

14. Njëherë dëgjova një njeri të mençur duke thënë se nuk ka njeri të përsosur.

Ka vetëm qëllime të përsosura.

15. Nëse dëshiron të shohësh një mrekulli, bëhu ajo.

16. Të mësosh si të jesh i qetë dhe i heshtur, të jesh vërtetë i qetë dhe i heshtur dhe të lësh jetën të ecë – atëherë qetësia dhe heshtja do të bëhet shkëlqim.

17. Si ta ndryshojmë botën?

Duke shprehur një akt të rastësishëm të mirësisë në kohë.

18. Kurrë mos lejo krenarinë të jetë motivi juaj drejtues.

Lejo që arritjet e tua të flasin për ty.

19. Sfidoje veten, është mënyra e vetme që të bën të zhvillohesh.

20. Shumë shpesh, e dini, ju ndaloni duke ecur sepse ju thoni, ‘Epo, jam i lodhur duke e ngjitur këtë kodër.

Kurrë nuk do të arrij në majë’ Dhe ju jeni vetëm dy hapa nga maja e kodrës.