10 Filma Shkencorë që do ta Rrisin Nivelin Tuaj Intelektual

©Discovery Science Channel

Të gjithë e duam ndonjëherë një kalim kohe, edhe pse aspak produktiv, por sigurisht i këndshëm, si shikimi i serialeve televizive. Por ka raste të tilla të këtij zhanri kinematografik, me të cilat koha në fakt nuk ka pse të quhet e humbur aspak.

Në këto ditë besojmë se koha juaj do ta lejojë një listë të 10 dokumentarëve të famshëm dhe argëtues shkencorë që do t’ju tregojnë për botën e madhe dhe të çuditshme në të cilën jetojmë.

Sekretet e Shpirtit: Arketipi. Neuroza. Libidoja.

©Wikimedia

Ky cikël dokumentar prej 18 episodesh u kushtohet shkencëtarëve të njohur të cilët punuan në fushën e psikanalizës, gjenive të çmendur dhe thjesht fenomeneve të psikiatrisë. Seria paraqet shpjegime interesante të sekreteve të shpirtit njerëzor dhe dyert e panjohura të psikikës njerëzore.

Truri. Të Fshehtat e Ndërgjegjes

©Discovery Science Channel

Ky cikël BBC do të zbulojë sekretet se si funksionon truri ynë. Këtu mund të zbuloni pse në situata të caktuara ne kryejmë këtë apo atë veprim; çfarë na shtyn në të vërtetë dhe si funksionon vetëdija jonë; a është e mundur të kontrolloni mendimet tuaja dhe të kontrolloni njerëzit e tjerë.

Fuqia e Artit

©Discovery Science Channel

Historiani britanik i artit Simon Schama krijoi Fuqinë e Artit si një seri prej 8 dokumentarësh, secili kushtuar një kryevepre prej 8 artistësh të shkëlqyeshëm. Por kjo nuk i ngjan aspak një shëtitje të lodhshme nëpër muze: seriali është shumë emocionues dhe realist. Momentet me prezantuesin zëvendësohen me plane historike dhe e zhytin plotësisht shikuesin në një epokë të caktuar. Si rezultat, neve na është paraqitur një seri tepër informuese, e cila padyshim ia vlen të shfaqet edhe në institucionet arsimore.

Përmes kohës dhe hapësirës me Morgan Freeman

©Discovery Science Channel

Seriali, drejtuar nga Morgan Freeman, tashmë është i ‘dënuar’ për sukses. Secili episod është një lloj ekskursioni në Univers në kërkim të përgjigjeve për sekretet më të thella të ekzistencës dhe pyetjeve që gjithmonë kanë hutuar njerëzimin. Dhe një numër i madh i intervistave, shembujve dhe teorive kurioze, herë pas here duke u përpjekur të prishin mësimet e Ajnshtajnit, shfaqen në ekran.

Në Brendësi të Universit me Stephen Hawking

©Discovery Science Channel

Kur bëhet fjalë për hapësirën, mendimi i Stephen Hawking nuk mund të injorohet. Në këto seri, gjeniu u jep përgjigje shumë mistereve të Universit, flet për ekzistencën e jetës aliene dhe si mund ta mashtrojmë kohën. Edhe nëse nuk keni qenë kurrë i interesuar në astronomi, pasi keni parë serialin është e pamundur të mos dashuroheni në univers dhe të mos doni të zbuloni sekretet e tij. Nëse është e mundur, është më mirë ta shikoni filmin në origjinal, pasi është i mbështjellë në zërin e askujt tjetër përveç Benedict Cumberbatch.

Botë të humbura

©Discovery Science Channel

Seritë dokumentare të Lost Worlds u kushtohen mistereve dhe sekreteve të historisë botërore: nga sekretet e Egjiptit të lashtë te bunkerët atomikë të viteve 1950, nga historia e tempujve mahnitës deri te civilizimet e humbura. Një mbrëmje interesante është e garantuar.

Desperate tasters go …

©Discovery Science Channel

Kritiku dhe komediani i njohur i restoranteve në çdo episod të ri udhëton në një epokë historike në skenë në Britani dhe ushqehet ekskluzivisht me pjatat që ishin zakon në ato ditë. Pas çdo eksperimenti të tillë, pjesëmarrësit ekzaminohen dhe marrin një raport të mjekut për shëndetin e tyre. Të shikosh gatimin dhe ngrënien e enëve të çmendura (si koka e një dashi, një byrek me bretkosa, një vakt me 15 lloje mishi, pite të larta 30 cm) është më shumë sesa thjesht emocionuese.

Fabrika e Ushqimit

©Discovery Science Channel

Një seri zbavitëse e programit “Fabrika e Ushqimit” do të tregojë se si prodhohen produktet tona të preferuara në të vërtetë: do të tregojë se çfarë fshihet pas punëtorive të prodhimit, cilat përbërës dhe sekrete përdoren nga mjeshtrat e kuzhinës. Mos e shiko me barkun bosh!

Zhdukjet!

©Discovery Science Channel

Seria dokumentare i kushtohet ngjarjeve të së kaluarës, të cilat kanë ngritur pikëpyetje për më shumë se një brez. Çdo episod tregon për një incident të pazbërthyer: zhdukjen e pashpjegueshme të njerëzve, ekspeditat shkencore dhe anijet. Episodet përdorin pamje të rralla dokumentare dhe dokumente të panjohura më parë.

Pasqyrë e Zezë

©Discovery Science Channel

Seria e fundit dhe e vetme trilluese në përzgjedhjen tonë. Ky film do t’ju bëjë të mendoni për teknologjitë moderne: çfarë mund të çojë në një “pasqyrë të zezë”.

Është në çdo shtëpi, në çdo tryezë, në çdo pëllëmbë – një TV plazma, një monitor kompjuteri dhe një ekran smartphone. Një distopi e vërtetë e shekullit XXI. Rekomandohet për shikim.