10 Filma Tërheqës që do ju Bëjnë ta Rimendoni Gjithçka që Keni Ditur Ndonjëherë

©Paramount Pictures

Ka disa filma që i harroni pesë minuta pasi i keni parë, dhe ka të tjerë që janë thjesht toksikë për mendjen tuaj.

Disa janë lloji që ju lë me një ndjenjë gëzimi dhe paqeje, ndërsa të tjerët ju ndryshojnë përgjithmonë.

Ne gjetëm dhjetë filma që do t’ju ndihmojnë të shikoni botën nga një tjetër këndvështrim.

Samsara

‘Samsara’ e çon shikuesin në toka të shenjta dhe në zona të katastrofave natyrore në zemër të bimëve industriale dhe mrekullive natyrore. Këto lloj filmash filmohen për vite me radhë, dhe ato vërtet ju trondisin dhe durojnë me kalimin e kohës. Ne e rekomandojmë shumë këtë film.

 Waking Life

Është një shëmbëlltyrë filozofike e mbushur me pyetje të përjetshme dhe përgjigje të papritura. Çdo hap sjell mistere të reja, dhe momentet e filmit përballen me njëri-tjetrin dhe rrjedhin nga vendi në vend si valët që arrijnë në breg. Personazhet nuk janë të detyruar nga asnjë ligj natyror ose logjikë e përbashkët. Kjo botë mund të jetë ose një ëndërr ose realitet, por prapë se prapë është e mrekullueshme.

Solaris

Ky film është një pasqyrë; do të shihni reflektimin tuaj në të. A do të të vijë keq për mënyrën se si i trajtoni të afërmit tuaj? A do të keni turp për sjelljen tuaj? Gjithkush ka jetën e tij ose të saj dhe vetëdijen e tij, kështu që të gjithë e shohin këtë film në mënyrën e vet. Është një nga filmat më të mirë në botë, jo për shkak të tregimit të historive, por për shkak të asaj që zbulon.

Under the Skin

Imagjinoni sikur jeni një djalë i vetmuar duke ecur në rrugë, dhe një minibus ndalet pranë jush, i drejtuar nga një zeshkane e bukur. Ajo ju ofron një udhëtim, dhe ju lehtë bini dakord. Ju nuk mund ta refuzoni ofertën e saj, apo jo? Por ajo që do të ndodhë më pas do t’ju trondisë. Filmi është intrigues dhe atmosferik.

The Elephant Man

Ky film është një klasik. Është bazuar në një histori për një person të vërtetë nga shekulli i 19-të që vuan nga një sëmundje e rrallë e cila shkakton deformime të tmerrshme të trupit. Bota ka mungesë të filmave që prekin humanizmin aq qartë. Ju nuk do të jeni në gjendje të ndaloni lotët tuaj!

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

Një film art-house nga një regjisor Thai, ky film flet për xhaxha Boonmee, i cili mendon për shkaqet e sëmundjes së tij dhe, së bashku me familjen e tij, kalon xhungla dhe arrin një shpellë në majë të një mali ku takon shpirtrat dhe kujton jetën e tij të pare. Kush ishte ai?

Teorema Zero

Imagjinoni sikur keni një ambicie të përjetshme dhe është e paarritshme dhe joreale. Është utopike. Imagjinoni veten duke jetuar në një kuti gri prej betoni duke u përpjekur të shpëtoni. Ky film ka të bëjë me të gjithë. Nëse nuk i keni parë ‘Brazil’ dhe ‘Imaginarium of Doctor Parnassus’ të Terry Gilliam, atëherë ‘The Zero Theorema’ do t’ju godasë.

The Sunset Limited

Filmi flet për dy këndvështrime radikale, krejtësisht të kundërta në një dhomë të mbyllur. Është bërë me zgjuarsi, i ndërlikuar dhe elegant. Dashamirët e aksionit, aventurave dhe trukeve mund të mërziten nëse nuk e përgatisin veten për një shikim të menduar, serioz.

The fountain

Ky film është për adhuruesit e ‘The Tree of Life’ dhe ‘Mr.Nobody’, domethënë për ata që duan të interpretojnë vetë ngjarjet. Në varësi të bindjeve dhe perceptimeve tuaja, ju do të shihni historinë tuaj në ngjarjet e këtij filmi.

Melancholia

Është filmi i dytë i ‘trilogjisë’ nga Lars von Trier, i bërë së bashku me ‘Antikrishti’ dhe ‘Nymphomaniac’. Komploti zhvillohet në ditët që i paraprijnë një katastrofe globale. Një planet gjigant i quajtur Melankolia po i afrohet Tokës. Ndoshta është një simbol për vetë melankolinë tonë apo depresionin? Vlen të mendohet.