10 Gabime të Zakonshme që Bëni Kur Zgjidhni një Kapele

© Jonas Gustavsson / Sipa USA / East News,© LFI / Photoshot / REPORTER / East News

Kapelet u shfaqën rreth 15 mijë vjet më parë. Kështu datohen nga gdhendjet në gurë të këtyre kapelave.

Sot, të gjithë kanë të paktën një kapelë për të kombinuar me veshjet e tyre. Por vendosja e tyre nuk është gjithmonë e lehtë. Sidoqoftë, duke ditur modele të thjeshta, ne lehtë mund të fshehim të metat vizuale dhe t’i shtojmë hijeshi imazhit tonë.

Ne kemi përpiluar një udhëzues të plotë se si të zgjidhni një kapelë sipas formës së fytyrës tuaj për t’u dukur edhe më e bukur.

Një rreth

© SteveSands / NewYorkNewswire / MEGA / Mega Agency / East News , © Ignat / Bauergriffin.com / East News

Karakteristika kryesore e fytyrave të rrumbullakëta është afërsisht e njëjta lartësi dhe gjerësi dhe një ballë i ulët. Ato që e kanë kështu këshillohen të zgjedhin kapele që do ta bëjnë fytyrën të zgjatur vizualisht dhe ballin të hapur. Kapelet me një shtypje vertikale do të ndihmojnë në këtë – fytyra do të duket më e ngushtë.

Kapelet voluminoze ose me një pompon gjithashtu funksionojnë. Ju mund të vishni bereta, por gjëja më kryesore nuk është t’i shtyni ato mbi ballin tuaj. Përndryshe, ju mund të “vidhni” centimetra të vlefshëm. Është më mirë të refuzoni kapelet shumë të ngushta: ato do ta bëjnë fytyrën më të vogël dhe më të plotë.

© 0000001 / Reporter / East News , © PacificCoastNews.com/EAST NEWS

Nëse preferoni kapele, zgjidhni modele me vija dhe kënde të qarta. Kapelet Homburg ose fedora, që të kujtojnë kokën e një burri, do të zvogëlojnë disi vijat e rrumbullakosura të fytyrës.

Kapelet me një kurorë dhe buzë të gjerë, të tilla si slouch, janë gjithashtu të përshtatshme. Për efekt maksimal, vishni ato në mënyrë asimetrike. Por është më mirë të mos vishni kapele pilule, panama, kapele me buzë të ngushtë si kloshe – ato do të theksojnë formën e rrumbullakosur të fytyrës.

Ovale

© GVK / bauergriffinonline.com / East News , © Jonas Gustavsson / Sipa USA / East News

Besohet se për grave me fytyrë ovale, u shkon më shumë një kapelë. Në të vërtetë, pjesët e sipërme dhe të poshtme të fytyrës janë afërsisht të njëjta në gjerësi, gjë që lejon veshjen e shumë stileve.

Beretat (si në foto me Gigi Hadid), çallmat, theksojnë veshët në mënyrë efektive. Për më tepër, “veshët” nuk kanë pse të kthehen. Mund të mbuloni edhe ballin pak, kjo nuk do të shqetësojë përmasat. Kapelet e larta do të duken më keq. Ata do ta bëjnë fytyrën edhe më të zgjatur: për shembull, Rihanna në foton më sipër e ka zgjatur fytyrën.

© Riccardo Giordano / Fotosic / SIPA / EAST NEWS , © Jonas Gustavsson / Sipa USA / East News

Sa për kapelet, modelet me buzë të gjera dhe një kurorë të ulët (për shembull, një varkë) janë të përshtatshme për zonjat me një fytyrë ovale. Nuk ka rëndësi nëse tërhiqen paksa mbi ballë. Kapelet kauboj dhe kapelet gaucho theksojnë formën e fytyrës me një kurorë të ulët dhe buzë të spikatura.

Kapelet e larta ose dekorimet e mëdha mbi to do ta bëjnë fytyrën të duket shumë e gjatë, prandaj është më mirë t’i lini në raft. Fushat tepër të ngushta do të kenë të njëjtin efekt.

Drejtkëndësh

© MEGA / EAST NEWS , © bauergriffinonline.com/East News

Një tipar karakteristik i fytyrave drejtkëndëshe janë linjat e zgjatura dhe një mjekër masive. Për t’i korrigjuar ato, zgjidhni një kapelë që zgjeron mollëzat dhe shkurton fytyrën.

Thurjet e mëdha dhe prangat në kapak do të duken false. Kapelet dhe modelet shumë voluminoze që nxjerrin në pah ballin dhe do të bëjnë dëm.

© GVK / Bauergriffin.com / East News , © LAURENTVU / SIPA / EAST NEWS

Kur zgjidhni një kapelë, duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë lartësisë së kurorës. Nëse është shumë e lartë, do të shtojë centimetra shtesë në fytyrë. Prandaj, jepni përparësi opsioneve më të ulëta. Skajet e gjera janë perfekte – vija e mollëzave nuk do të jetë më aq e ngushtë. Kapakët e hijshëm janë gjithashtu një zgjedhje e mirë.

Stilet asimetrike gjithashtu do të duken mirë. Kapelja e cloche zgjerohet në pjesën e poshtme, kështu që gjithashtu do të ekuilibrojë proporcionet. Është më mirë të refuzoni format e rrepta gjeometrike – ato do ta bëjnë fytyrën më këndore.

Katror

© MAVRIXONLINE.COM/EAST NEWS , © Bauergriffin.com/East News

Zonat “problematike” të një fytyre katrore janë tipare të mprehta dhe simetrike. Prandaj, është e rëndësishme të zgjidhni një kapelë në mënyrë që të zbutë linjat dhe të shtrijë formën e fytyrës. Prandaj, vëllimi duhet të jetë në majë të kokës.

Kapelet e vendosura në majë të kokës, duke hapur ballin, do të duken të dobishme. Kapelja çorape do të zgjasë vizualisht fytyrën, dhe do t’i bëjë linjat më të buta. Shumë modele janë të përshtatshme për një fytyrë katrore. Përjashtim bëjnë, ndoshta, kapelet e ulura, posaçërisht kapelet lesh.

© PacificCoastNews / EAST NEWS , © Joe Sutter / PacificCoastNews / BWP Media / East News

Kur bëhet fjalë për kapelet, një model fedora është i përshtatshëm për fytyrat katrore, veçanërisht nëse skajet janë të lakuara në mënyrë asimetrike. Kapelet masive gjithashtu do të përshtaten në fytyrë, gjëja kryesore është se ato nuk mbulojnë pjesën më të madhe të ballit dhe kanë vija të buta, jo shumë këndore. Përndryshe, koka do të nxjerrë në pah këndet natyrore.

Trekëndësh

© Snorlax / MEGA / EAST NEWS , © LFI / Photoshot / REPORTER / East News

Fytyrat trekëndore karakterizohen nga një ballë i gjerë dhe një mjekër e ngushtë, e theksuar, pjesa e poshtme është më e ngushtë se ajo e sipërme. Ndonjëherë forma e fytyrës “zemër” dallohet, por ndryshimi i vetëm nga “trekëndëshi” është vija e flokëve.

Në të dy rastet, pjesa e kokës është krijuar për të ngushtuar ballin, për të nxjerrë në pah mollëzat dhe për të zbutur vijën e nofullës. Kapelet e thurura të dendura do ta përballin me këtë detyrë.

Është e rëndësishme që ato të mos jenë shumë të mëdha, përndryshe do të krijohet një disproporcion. Veshët është më mirë të mos i mbërtheheni, por të lihen të lirë. Kapelat e veshura në mënyrë asimetrike do të funksionojnë gjithashtu. Një kapele e madhe e thurur ose tepër e ngushtë do të duket më keq – në të dy rastet ato do të krijojnë vëllim në pjesën e sipërme të kokës.

© BG / MEGA / Mega Agency / East News , © BIGPICTURESPHOTO.COM/EAST NEWS

Për tifozët e kapelave, kapelet e sheshta janë të përshtatshme dhe nuk do të shtojnë vëllim. Kapelet e bejsbollit me skaj të ngushtë gjithashtu do të rregullojnë formën. Kapelet me cepa të gjerë janë kundërindikues, pasi ato do ta bëjnë pjesën e sipërme të fytyrës edhe më të madhe. Bishtaleci në kapelë shmanget më së miri për të njëjtën arsye – tërheq vëmendjen nga balli i gjerë.