10 Gjëra nga Kohët Sovjetike që Vazhdojnë ta Prishin Bukurinë e Shtëpive Tona

©shuttersotck, ©depositphotos.com

Përkundër faktit se stili sovjetik në brendësi të apartamenteve doli nga moda shumë vite më parë, jehonat e tij vazhdojnë të gjenden aty-këtu.

Dhe ndodh që ne as nuk e kuptojmë se çfarë saktësisht nuk shkon me pamjen e përgjithshme derisa të hedhim një vështrim më të imët në shtëpi: ne jemi mësuar kaq shumë me këtë stil.

Prandaj, sot ne vendosëm të shohim edhe një herë përreth dhe të kapim detajet penguese që brendësia të bëhet harmonike dhe moderne.

Vazo qelqi me ngjyra

© sorokopud / depositphotos

Elemente të tilla dekorative ndesheshin në çdo apartament. Ato ishin mjaft të rëndësishme dhe përdoreshin rrallë për qëllimin e tyre të synuar, por nëse ishte e nevojshme, ato shërbenin në mënyrë të përkryer si peshë mbi një tufë letrash. Për fat të keq, ato nuk i kanë shtuar asgjë bukurisë së brendshme për një kohë të gjatë.

Abazhurë me dritë të zverdhur

© Andrey_Nikitin / shutterstock , © belchonock / depositphotos

Ishte një atribut tipik i pandryshueshëm i dhomës. Abazhurët gjendeshin në ngjyra të ndryshme (më shpesh me hije të verdhë, pastel) dhe të gjitha llojet e madhësive. Modelet më të shtrenjta kishin një raft ku mund të vendosje një libër ose të vendosje një filxhan çaj, por kini kujdes: pavarësisht nga madhësia, llamba e dyshemesë nuk ishte e qëndrueshme. Për fat të mirë, tregu modern ofron shumë mundësi për llambat më elegante të dyshemesë.

Karrige teke e ulët

© Radu Salajan Photographer / shutterstock

Një kolltuk i tillë, i cili ka mbetur nga kohët sovjetike, si rregull, rrallë përshtatet në mënyrë harmonike me mobilimin e një apartamenti, por e keni të vështirë të hidhni një mobilje të punuar mirë. E megjithatë, nëse ky artikull është ende në dhomën tuaj të ndenjes, ne këshillojmë, nëse është e mundur, të azhurnoni pamjen e tij ose ta zëvendësoni atë me një version më modern që i përshtatet më mirë brendësisë së dhomës.

Komedina

© brest88.mail.ru / depositphotos , © Elis Blanca / shutterstock

Kabinete të tilla më shpesh shiteshin së bashku me mobiljet e tjera. Por ato ende mund të shihen në shumë apartamente, pavarësisht nga fakti se mobiljet e tjera janë zëvendësuar prej kohësh me ato të rejat.

Eshtë e panevojshme të thuhet se pjesa e brendshme vuan nga kjo. Ju gjithmonë mund të azhurnoni komedina të tilla: rilyejini, vendosni një shtresë dekorative interesante në sipërfaqe. Ose thjesht blini një të re, pasi mundësia e zgjedhjes është mjaft e madhe.

Stolat

© brest88.mail.ru / depositphotos , © belchonock / depositphotos

Sigurisht, ne po flasim vetëm për ato stola prej druri që zakonisht ishin lyer me bojë të bardhë ose kaltëroshe. Ata e kryenin funksionin e tyre në mënyrë të përsosur, ishin të lehtë, praktik dhe të rehatshëm. Por pamja e tyre është e dobët. Ata mund të azhurnohen, siç tregohet në foto, të zëvendësohen me stola më moderne ose karrige të thjeshta me mbështetëse.

Makinë qepëse në një kuti

© Birute / depositphotos

Një makinë e tillë qepëse me raste ishte e fshehur nën një batanije ose nën peceta dantelle. Dhe dikush madje qepte një mbulesë të veçantë pëlhure për ta bërë kutinë më pak të rëndë dhe për ta bërë dhomën më të rehatshme.

Ky artikull ende “dekoron” ambientet e brendshme të disa apartamenteve dhe kjo është e kuptueshme: makineria punon. Sigurisht, ne nuk do t’ju këshillojmë ta hidhni atë ose ta zëvendësoni me një model të ri. Ne ofrojmë që thjesht të gjeni vendin më të përshtatshëm në shtëpi, ku nuk do të jetë e dukshme.

Radiator ngrohje gize

© aetb / depositphotos , © WiP-Studio / shutterstock

Këto ngrohëse të njohura ishin standarde në apartamentet sovjetike. Duke shërbyer shkëlqyeshëm për më shumë se një duzinë vitesh, ato kanë të paktën një disavantazh të padiskutueshëm – nuk kanë estetikë.

Aktualisht, ka shumë modele të radiatorëve modernë në treg, përfshirë ato bimetalikë. Ata janë më të përshtatshëm, jo aq të rëndë, shumë më të lehtë se giza dhe nuk kanë nevojë të lyhen çdo disa vjet.

Çelsa të vjetëruar

© Somphop Krittayaworagul / shutterstock , © Aleksei Golovanov / shutterstock

Një dhomë me stil mund të prishet nga një nuancë e tillë e vogël si çelsat ose bazat e vjetruara që janë bërë si të verdha.

Modelet e vjetra sovjetike janë menjëherë të habitshme, veçanërisht për ata njerëz që i kanë përdorur ato për një kohë të gjatë. Është më mirë, nëse është e mundur, t’i zëvendësoni ato me ndërprerës që janë më të përshtatshëm për brendësinë tuaj dhe rezultati do të vërehet menjëherë.

Punime me grep

© iobann / shutterstock

Punimet me thurje në apartamentet sovjetike shtroheshin fjalë për fjalë kudo që ishte e mundur: në kurrizin e divaneve dhe kolltuqeve, në sendet e brendshme, në rafte dhe dollapë.

Por në moment ne arrijmë të kuptojmë se si bollëku i gjërave të tilla e vështirëson situatën. Dhe, le të jemi të sinqertë, ato nuk e zbukurojnë shtëpinë, ato vetëm mbledhin pluhur. Prandaj, është koha të shikoni nëpër dhoma dhe, me një ndërgjegje të pastër, t’i hiqni këto mbulesa.

Raftet e vjetra

© brest88.mail.ru / depositphotos , © Patryk_Kosmider / depositphotos

Shumë i gjatë dhe i rëndë dhe shumë i rëndë – aq sa qëndron ende në të njëjtin vend ku ishte vendosur 40 vjet më parë. Tingëllon i njohur, apo jo? Shumë amvisa do ta heqin qafe këtë pjesë të mobiljeve për vite me radhë, dhe akoma asgjë.

Por si do të ndryshojë pamja e dhomës së gjumit pasi një raft i ri dhe i rehatshëm të vijë për të zëvendësuar gjigantin e vjetër! Meqë ra fjala, për të mos llogaritur gabimisht dimensionet e kabinetit të ri, prodhuesit këshillojnë të shtoni 10 cm anash dhe 8 cm nga maja në hapësirën e disponueshme për instalim – kështu që padyshim nuk do të gaboni.