10 Gjëra që do t’i Gjeni Vetëm në Shtëpinë e një Australiani

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Australia, i vetmi vend në botë që zë një kontinent të tërë, nuk lë askënd indiferent.

Ndërsa disa turistë shikojnë përreth në kërkim të specieve më të çuditshme të planetit, të tjerët janë të impresionuar nga plazhet, e bardha e dëborës, dhe pyjet nën pushtetin e shiut. Sidoqoftë, pak udhëtarë arrijnë të studiojnë jetën e njerëzve vendas.

Ne lexuam me kënaqësi blogjet e atyre që u transferuan në Australi për qëndrim të përhershëm dhe zbuluam se si ndryshon jeta e përditshme e australianëve nga e jona.

Në shumë qytete, njerëzit ecin zbathur

© Thad Zajdowicz / flickr , © Jorah Mormont / flickr

Kjo nuk ka të bëjë me plazhet – njerëzit ecin zbathur në rrugë, në supermarkete dhe dyqane. Nëse e shihni rrallë këtë në kryeqytet, në provinca, vizitorët e vërejnë këtë kudo.

Në disa vende (për shembull, në një restorant apo zonë prodhimi), helmetat kërkohen rreptësisht, por në shumicën e rasteve, askush nuk kërkon që ato të vishen. Disa madje vijnë në zyrë pa këpucë. Arsyeja është e thjeshtë: pse jo, nëse klima e lejon atë? E vetmja pengesë për vendasit mund të jetë vetëm asfalti i nxehtë.

E vetmja gjë që mund të bësh me energjinë elektrike në shtëpi është të ndryshosh llambat

Nëse nuk keni një diplomë për elektrike, nuk do të jeni në gjendje të bëni ndonjë punë të komplikuar elektrike në shtëpi. Sigurisht, njerëzit e bëjnë gjithsesi, por me rrezikun e tyre: çdo kontroll mund të zbulojë shkelje, dhe atëherë personi do të jetë në telashe. Gjobat për një performancë të tilla amatore mund të arrijnë 40 mijë dollarë.

Pra, është e ndaluar të:

  • ndërroni çelësin e dritës;
  • çmontoni bazat;
  • riparoni pajisjet elektrike;
  • instaloni llamba dhe më shumë.

Por mund ta zëvendësoni llambën. Madje është e lejueshme të organizosh ndriçim në kopsht, por vetëm nëse është me tension të ulët. Por kondicioneri nuk mund të instalohet vetë. Kufizime të ngjashme janë vendosur në punën që lidhet me furnizimin me ujë.

Meqë ra fjala, çelsat e dritës punojnë ndryshe këtu: duke lëvizur çelësin e ndërrimit në pozicionin “lart”, ju fikni dritën dhe “poshtë” – ndizni atë. Prizat gjithashtu duken ndryshe: ato kanë çelsat e tyre. Shtypni butonin – foleja nuk funksionon; shtypet përsëri – funksionon.

Vendasit kanë një dhomë të veçantë për një makinë larëse

© depositphotos , © KairosPhotography / flickr

Standardi i patreguar për pronarët e shtëpiveaAustraliane është që të kenë një dhomë të veçantë lavanderie. Kjo mund të jetë një gardërobë e integruar në korridor – ata vendosin një makinë larëse dhe tharëse rrobash. Një tharëse konsiderohet gjithashtu e domosdoshme, edhe pse duke pasur parasysh klimën nuk është veçanërisht e qartë pse, ndërkohë që australianët mund t’i thajnë lehtësisht rrobat e tyre jashtë. Në realitet, meqë ra fjala, shumë bëjnë ashtu, dhe makinat tharëse praktikisht nuk ndizen.

Në shtëpitë e ndërtuara në pirgje shumë të larta, makinat larëse janë instaluar poshtë shtëpisë. Zakonisht ekziston edhe një garazh i improvizuar.

Shtëpitë australiane kanë streha të mëdha dhe shpesh kanë veranda perimetrale

© Andrew Chambers / flickr , © Kay Adams / flickr

Detyra kryesore e çdo strehe është të mbrojë muret nga uji dhe dëbora. Në Australi, streha shërben si mbrojtje shtesë e shtëpisë dhe dritareve nga rrezet e diellit. Përndryshe, shtëpia thjesht mund të mbinxehet dhe do të jetë pothuajse e pamundur të qëndrosh në të.

Disa njerëz ndërtojnë shtëpi me një verandë rreth hapësirës së jetesës. Në këtë rast, rrezet e diellit bien mbi të, dhe brenda temperatura mbetet e rehatshme.

Dritaret mund të duken kërcënuese këtu

© jaaske / depositphotos , © inotm5 / depositphotos

Shtëpitë e reja zakonisht kanë dritare të gjera që hapen anash. Korniza është metal i përdorur. Një vegël tjetër e detyrueshme është një rrjetë për insektet dhe kafshë të ndryshme, shpesh metalike dhe me lidhje mjaft të forta.

Të huajt, shpesh supozojnë se Australia ka një shkallë të lartë të thyerjeve. Në të vërtetë, shtëpitë lokale duken sikur janë gati për një apokalips zombish: dritaret janë fjalë për fjalë të barrikaduara.

Plus, shumica e pronarëve të shtëpive instalojnë kufij mbrojtës. Përsëri, ata e bëjnë këtë jo për hir të mbrojtjes nga hajdutët e mundshëm, por për shkak të pishinave. Sipas ligjit, çdo pishinë duhet të jetë e rrethuar, dhe shumë kanë pishina sepse klima është shumë e nxehtë.

Shtëpitë kanë dy dyer të përparme

© bolina / depositphotos , © bolina / depositphotos

Si hyrja kryesore dhe shpesh hyrja e pasme janë të pajisura me dyer të dyfishta. Njëra derë është e zakonshme, e dyta është në formën e një kornize metalike ose rrjetë. Arsyeja është e njëjtë: bollëku i insekteve dhe kafshëve të ndryshme që mund të futen në shtëpi.

Kur pronari është në shtëpi, dyert kryesore janë të hapura – në këtë mënyrë hapësira e jetesës ventilohet më mirë.

Shumica nuk kanë ngrohje qendrore

© rinnai

Nuk ka ngrohje qendrore në shtëpi në pjesën më të madhe të vendit. Në raste të rralla, përdoret ngrohja me ajër të nxehtë. Shpesh, njerëzit thjesht instalojnë një ngrohës që punon me gaz. Zakonisht montohet në dhomën e ndenjes dhe nuk instalohet në mur, por në dysheme.

Disavantazhi i kësaj zgjidhje është se vetëm një dhomë nxehet, ndërsa të tjerat janë mjaft të ftohta (të themi, 15 ° C). Ky problem zgjidhet duke lidhur thjesht një radiator elektrik në një zonë të ftohtë.

Për shkak të kësaj, në shtëpitë australiane ka disa dhoma të ndara dhe shumë hapësirë – kështu që në mot të ftohtë bëhet pak më ngrohtë në shtëpi.

Lavamanët këtu duken pak më ndryshe

© PickComfort / flickr

Nëse kemi lavamanë të njohur që qëndrojnë në “këmbë”, atëherë në Australi situata është ndryshe. Ka gjithnjë një kuti ruajtje nën lavamanët për enët e banjos dhe enët e tjera. Dhe lavamani vetë është instaluar në mënyrë që të ketë shumë hapësirë rreth tij – atje mund të vendosni shumë kavanoza dhe shishe. Ekziston edhe një pengesë, natyrisht: tavolina është vazhdimisht e lagur.

Bideja dhe vaska ndodhen në dhoma të ndryshme

© sliper84 / depositphotos , © depositphotos

Banjat zakonisht janë të ndara këtu. Më parë, tualetet ishin ndërtuar jashtë shtëpisë për arsye higjienike. Më vonë, kur tualetet u zhvendosën, tendenca për të vendosur tualetin në një dhomë të veçantë vazhdoi. Në të njëjtën kohë, lavamanët nuk vendosen në tualet – ato vendosen në një dhomë me banjë dhe dush.

Për shkak të klimës së butë, shtëpitë praktikisht nuk janë të izoluara

©depositphotos

Klima në vend në shekullin e kaluar ishte më e ngrohtë se tani, kështu që shtëpitë u ndërtuan në mënyrë të tillë që të mbronin njerëzit nga nxehtësia, jo nga të ftohtit. Në ditët e sotme, ata njerëz që jetojnë në shtëpi të vjetra vuajnë nga veçoritë e ndërtimeve të tilla. Për shembull, tavanet atje janë shumë të larta (në mënyrë që ajri i nxehtë të ngrihet lart) dhe është shumë ftohtë gjatë muajve të dimrit, pasi ajri i ngrohtë është diku në nivelin e tavanit.

Izolimi i shtëpive në këtë vend, në parim, është i pakuptimtë. Muret janë ndërtuar ose nga druri i zhveshur, ose nga druri i zakonshëm, të ndjekura nga veshja me tulla.

Problemi është se në disa pjesë të vendit, temperaturat mund të ulen në 10-14 ° C dhe të rriten në 40 ° C në muajt e nxehtë. Nëse tulla është përdorur gjatë ndërtimit, ajo do të jetojë e qetë në dimër (tulla ruan nxehtësinë), por në verë shtëpia do të kthehet në një sobë.

Shtëpitë australiane nuk kanë bodrum ose papafingo.

© itpow / depositphotos , © jacksonstockphotography / depositphotos

Bodrumet dhe papafingot në një shtëpi australiane janë të rralla. Shumë shtëpi janë ndërtuar në tokë ranore, dhe ndërtimi i një bodrumi në kushte të tilla është shumë i kushtueshëm. Disa ndërtesa qëndrojnë mbi bazamente – në këtë rast, instalimi i një bodrumi është thjesht i pamundur. Shumë zona në mënyrë periodike vuajnë nga përmbytjet, dhe pronarëve të bodrumeve u kushton vendosja në rend pas kësaj. Me fjalë të tjera, të kesh një bodrum në australi është shumë e kushtueshme dhe aspak fitimprurëse.

Sa i përket papafingove, mungesa e tyre është për shkak të ligjeve lokale. Sipas rregullave të ndërtimit të shtëpive, shtëpitë mund të ndërtohen me një ose dy kate. Nëse keni dy kate, atëherë papafingo do të konsiderohet zyrtarisht i treti dhe do të shkelni ligjin. Nëse ka vetëm një kat, atëherë papafingo do të bëhet e dyta – në këtë rast, është më fitimprurëse të ndërtohet një kat i dytë banimi.