10 Gjërat që t’i Heqin të Gjitha Mëdyshjet se Jeni në Hollandë

© Jérôme / wikimedia.commons

Hollanda është një vend i vogël evropian që ne shpesh e shoqërojmë me tulipanët, rrugët piktoreske dhe karakterin e gëzueshëm të banorëve të saj. Sidoqoftë, edhe ky vend është i mbushur me sekrete që vërtetojnë se shpirti misterioz holandez është një fshehtësi e vërtetë për pjesën tjetër të Evropës.

Ne pamë se si është jeta e vërtetë e banorëve të një prej vendeve më të zhvilluara dhe miqësore të botës, pse kanë nevojë për kruajtës shishesh dhe pse holandezëve u pëlqente të flinin në dollapë gjatë ditës.

Në Hollandë nuk ka qen endacakë.

© shnipelson / unsplash.com

Hollanda është vendi i parë në botë që nuk ka qen endacak dhe miqtë vendas me 4 këmbë kanë të njëjtat të drejta si njerëzit. Një qëndrim i papërgjegjshëm ndaj kafshëve shtëpiake në këtë mbretëri dënohet ashpër, dhe ju mund të merrni edhe një dënim penal për shkaktimin e ndonjë dëmtimi fizik ndaj tyre.

Shtëpi në vijën kufitare

Hollanda është një vend i vogël që është i ndarë në disa pjesë. Në enklavën e vogël të Baarle-Nassau, në kufirin e Belgjikës, kufiri shtetëror kalon nëpër ndërtesat e banimit, duke i ndarë ato në gjysmë. Kështu, banorët në shtëpitë “kufitare” mund të jetojnë në 2 shtete njëkohësisht.

Portrete në banjo

© lauracathleen / unsplash.com, © iriana88w / depositphotos.com, © priscilladupreez / unsplash.com

Mund të tingëllojë e çuditshme, por banorët e Holandës shpesh varin portrete njerëzish që janë të dashur për ta …. në tualet. Përveç kësaj, për të mos harruar data të rëndësishme në jetën e të dashurve, holandezët gjithashtu varen kalendarë të veçantë në banjë, që tregojnë të gjitha ngjarjet e ardhshme.

Kruajtëse shishesh

© Benjamin Mako Hill / wikimedia commons

Hollandezët janë shumë të mirë dhe një nga shpikjet e tyre të quajtura “kruajtës shishesh”, është një provë e mirë për këtë. Ato përdoren për të marrë të gjitha mbetjet brenda shisheve të gjata. Mbi të gjitha, çdo cent ka rëndësi.

Banorët e Hollandës preferojnë komoditetin e shtëpive të tyre në vend të festave.

© heftiba / unsplash.com

Megjithëse ne shpesh i shoqërojmë Hollandën dhe Amsterdamin me ahengje dhe takime pa mbarim që zgjasin deri në mëngjes herët, në të vërtetë, gjërat këtu janë krejtësisht të ndryshme. Shumë kafene dhe supermarkete në Hollandë mbyllen rreth orës 18:00.

Hollandezët më parë pëlqenin të flinin në dollapë.

© Quistnix / wikipedia

Në Holandë, mund të gjeni një krevat dollap që ishte përdorur në këtë vend deri në shekullin e 19-të. Banorët e Hollandës (si dhe banorët e tjerë të Evropës mesjetare) dikur flinin në një pozicion gjysmë të ulur. Fjetja e tillë besohej se ndihmonte në mbrojtjen nga kafshët, si kafshët në të egra ashtu edhe kafshët që jetojnë në shtëpi.

Patatet me qepë është lloji i preferuar i ushqimit të shpejtë në Holandë.

© pxhere.com, © Himihugs / reddit

Hamburgerët në Hollandë nuk janë aq të popullarizuara sa patatet e zakonshme, të cilat shërbehen në mbi njëqind variacione të ndryshme në këtë vend. Përveç patateve, holandezët kënaqen duke ngrënë harengë me qepë që është në dispozicion si në kryeqytet ashtu edhe në qytetet më të vogla. Harengët me qepë shiten këtu si ushqim në rrugë.

Në Hollandë nuk i pëlqejnë perdet.

© iangvalerio / unsplash.com

Në Mesjetë, banorët e Holandës u përpoqën me çdo mënyrë për t’u provuar fqinjëve të tyre se ata, si njerëz të ndershëm, nuk kishin asgjë për t’u fshehur të tjerëve. Kështu lindi stili i veçantë holandez, me dritaret e tij që shtriheshin nga dyshemeja në tavan dhe mungesën totale të perdeve.

Është padyshim joshëse për turistët të shikojnë nëpër ato dritare dhe të shohin se si jetojnë Hollandezët. Sidoqoftë, përgjimi nëpër dritaret e banorëve të tjerë konsiderohet si një shenjë e sjelljes së keqe midis vendasve. Thënë kjo, brezat e rinj kanë filluar të përqafojnë metodën e vendosjes së perdeve (si dhe privatësinë e tyre).

Hollanda ka Arkën e saj personale të Noesë.

© neufal54 / pixabay.com

E gjithë historia e Hollandës bazohet në luftën kundër përmbytjeve të vazhdueshme dhe ngritjes së niveleve të detit. Dhe megjithëse holandezët nuk shqetësohen vazhdimisht për këtë, përsëri, një nga milionerët lokalë ka ndërtuar një version të Arkës së famshme të Noesë jo shumë larg qytetit Dordrecht. Për çdo rast.

Njerëzit në Holandë pëlqejnë të përdorin karroca për blerje.

© joncas89 / unsplash.com, © tarafoto / depositphotos.com

Këto karroca shoqërohen në thelb me zonja të moshuara që shkojnë të bëjnë pazar në një pjesë tjetër të qytetit herët në mëngjes. Sidoqoftë, ato nuk përdoren vetëm nga brezi i moshuar në Hollandë, por edhe nga të rinj dhe të reja në baza ditore. Këto çanta quhen boodschappentrolley këtu dhe përdoren lirisht sa herë që është e nevojshme.