10 Mënyra se si Ngjyrat na Ndikojnë Çdo Ditë pa e Kuptuar

© phoriaa

Gurutë e marketingut përdorin në mënyrë efektive psikologjinë e ngjyrave për të krijuar efekte specifike në trurin tonë. Një studim sugjeron që 90% e vendimeve të marra nga njerëzit bazohen në ngjyrën e objektit. Ne gjithashtu mund të kontrollojmë emocionet tona duke mësuar për efektet specifike që secila ngjyrë ka tek ne.

Ne tashmë i kemi bërë detyrat e shtëpisë për ju dhe jemi të gatshëm të ndajmë me ju se si ngjyrat e ndryshme të gjërave përreth mund të ndikojnë në gjendjen tuaj emocionale.

Portokallia

© splitting_lanes / Reddit

Si ju bën të ndjeheni: Mund t’ju energjizojë dhe stimulojë kur bëhet fjalë për aktivitetin fizik. Ajo promovon ndjenjat e optimizmit dhe guximit, kështu që ju mund të pushtoni mundësi të reja. Portokallia gjithashtu shoqërohet shpesh me kreativitet dhe argëtim.

Kur është e nevojshme: Kurdo që të doni të ushtroheni, të tërhiqni vëmendjen ndaj vetvetes ose të komunikoni dhe argëtoheni me të tjerët. Në përgjithësi, portokallia është e shkëlqyeshme për dhomat e fitnesit, festat dhe uniformat e ndryshme.

Bluja

© himwotisme / imgur

Si ju bën të ndjeheni: Ajo sjell rehati dhe paqe. Ne priremi ta shoqërojmë ngjyrën blu me ujin dhe qiellin, të cilat janë simbole të lirisë dhe qetësisë.

Kur është e nevojshme: Ngjyra blu është e përkryer për t’u çlodhur, kështu që është një ngjyrë thelbësore për tu prezantuar në shtëpinë tuaj, ose kudo tjetër ku ju duhet paqe dhe qetësi.

Jeshilja

© HausOfCoffee / Reddit

Si ju bën të ndjeheni: Meqenëse jeshilja është ngjyra e jetës, ajo është e lidhur me ekuilibrin e emocioneve, sigurinë dhe stabilitetin. Jeshilja gjithashtu mund të frymëzojë mirëqenien dhe rimbush me energji.

Kur është e nevojshme: Ngjyra jeshile shpesh shoqërohet me ushqimin, kështu që është shumë e njohur në dyqanet ushqimore dhe mund të jetë e dobishme në një kuzhinë.

E zeza

© lauramarano / Instagram

Si ju bën të ndjeheni: E zeza ofron një siguri dhe mbrojtje emocionale. Në mendjet tona, asgjë nuk mund ta marrë përsipër të zezën, kështu që është e përsosur për të fshehur ndjenjat dhe për të mbrojtur ndjeshmërinë.

Kur është e nevojshme: Për shumë njerëz, e zeza është një ngjyrë për t’iu drejtuar kur bëhet fjalë për teknologjinë sepse ndihet e sigurt dhe e besueshme. Është gjithashtu efektiv në komunikimin e autoritetit dhe misterit.

Vjollca

© Webdriver_501 / Reddit

Si ju bën të ndjeheni: Ngjyra vjollcë besohet se siguron ekuilibër mendor, stabilitet dhe është ngjyra e iluminizmit shpirtëror. Ajo gjithashtu ka qenë ngjyra e preferuar ndër familjet mbretërore, kështu që shpesh lidhet me luksin.

Kur është e nevojshme: Kur jeni duke kërkuar të relaksoheni dhe të rehatoheni ose të komunikoni. Në përgjithësi, është një ngjyrë e shkëlqyeshme për objektet tuaja të buta shtëpiake, si batanije, çarçafë, jastëk, etj.

E kuqja

© phoriaa / Reddit

Si ju bën të ndjeheni: E kuqja është ngjyra e fuqisë, pasionit dhe energjisë. Kjo ju motivon dhe energjizon për veprime të menjëhershme dhe madje mund të jetë jo e pakëndshme për introvertët ose në situata që kërkojnë paqe dhe qetësi.

Kur është e nevojshme: Nëse duhet të bëni punë, e kuqja është ngjyra e përsosur për të stimuluar aktivitetin. Është gjithashtu e shkëlqyeshme për të tërhequr vëmendjen ndaj vetvetes dhe për të rritur besimin.

E verdha

© shutterstock.com © Biff_Tannenator / Reddit

Si ju bën të ndjeheni: E verdha frymëzon eksitim, pozitivitet dhe argëtim. Por është gjithashtu ngjyra e vetëdijes, pa një ndjenjë shqetësimi ose frike.

Kur është e nevojshme: Ju mund të keni vërejtur se shumica e aeroporteve dhe shenjave rrugore shfaqin tekst të zi në një sfond të verdhë të ndritshme. Kjo sepse e verdha tërheq menjëherë vëmendjen dhe në fakt ju bën të përqendroheni në informacion. Kështu, është një ngjyrë e përsosur sa herë që bëni një prezantim ose keni nevojë të përcillni një mesazh urgjent.

E bardha

© CatsAndIT / Reddit

Si ju bën të ndjeheni: E bardha është ngjyra e pastërtisë dhe pafajësisë. Ajo sjell një ndjenjë sigurie, shpresë dhe fillimeve të reja. Ndihemi të trazuar kur e bardha përdoret jashtë kontekstit. Kjo është arsyeja pse skena kur të këqinjtë pinë qumësht në filma është kaq efektive.

Kur është e nevojshme: Përdorni të bardhën për të transmetuar pastërti dhe rehati. Është ngjyra që do të shihni më së shumti në hotele dhe spitale, sepse është e shkëlqyeshme për të treguar mikpritjen dhe sigurinë.

Roza

© skyler_k90 / Reddit

Si ju bën të ndjeheni: Roza përfaqëson romancën, ngrohtësinë dhe feminitetin. Në mendjet tona, shoqërohet menjëherë me sjelljen e ushqyerjes dhe kujdesit, kjo është arsyeja pse përdoret shpesh në produktet e fëmijëve dhe femrat.

Kur është e nevojshme: Roza mund t’i bëjë gratë të duken më tërheqëse në sytë e burrave. Rrobat rozë, kozmetika rozë, thonjtë rozë – të gjitha plotësojnë një pamje romantike për çdo vajzë. Kjo ngjyrë përdoret shpesh edhe në pastiçeri, pasi na bën të mendojmë se ajo që shohim është shumë e ëmbël.

Ngjyra kafe

© shutterstock.com

Si ju bën të ndjeheni: ngjyra kafe është natyrale dhe ngushëlluese. Ajo na jep ndjesi të stabilitetit dhe besueshmërisë, kjo është arsyeja pse ajo është një nga ngjyrat që lehtë mund të na bëjë të ndihemi në shtëpi kudo.

Kur është e nevojshme: Kurdo që të keni nevojë për të bërë një mjedis rreth jush më mikpritës. Ngjyra kafe është efektive kur përdoret në objektet prej druri për të treguar forcë dhe pasuri.