10 Rregullat e Restoranteve të Cilat i Shkelim pa e Kuptuar

IAKOV FILOMONOV/@shutterstock

Ndonjëherë përpjekjet tona në restorant mund të mos qëllojnë në shenjë edhe pse me shumë sinqeritet duam të bëjmë gjënë e duhur.

Ata janë shërbyes, jo shërbëtorë

Ju mund të mendoni se po u jepni ndihmë, por gjëja më e dobishme që mund të bëni është të lejoni shërbyesit të bëjnë punën e tyre. Dhe është puna e tyre që t’ju akomodojnë, më e pakta që mund të bëni është të mos mbani qëndrim.

Është detyra e tyre të jenë të sjellshëm, kështu që nëse po tregoni vrazhdësi me dikë të cilit nuk i lejohet të jetë i pasjellshëm në këmbim, çfarë po bëni me të vërtetë?

Ju zini vënd vetë

@shutterstock

Kur kamarierja është e zënë, mund të jetë joshëse vetëm të zini vend dhe t’ia kurseni asaj telashet. Kjo mund të duket si ndihmë, por mund ta bëjë punën e saj (dhe staffit) më të vështirë. Pritësit kanë një sistem për shpërndarjen e tavolinave që e mbajnë fluksin e restorantin të rrjedhë pa probleme. Nëse shihni që kamarieri është i zënë kur mbërrini, prisni një ose dy minuta para se të përshëndetni dikë për të kërkuar vëmendje.

Mbivendosja e pjatave të përdorura në tryezë

@shutterstock

Ta them me sinqeritet të plotë: Unë e bëja këtë gjatë gjithë kohës. Mendova se po u jepja pak ndihmesë shërbyesve, por rezultoi se ishte gabim dhe e papërshtatshme. Lëreni pjatat tuaja siç janë — kamerieri juaj ka një sistem për pastrimin e tryezës. Ndërsa shërbyesi juaj mund të mos e ketë mendjen, miqtë tuaj të tjerë ndoshta do të preferonin që ju t’i lini bërrylat jashtë tryezës.

Shtyrja e pjatave mënjanë kur mbaroni

@shutterstock

Përsëri, unë ndjehem fajtore edhe për këtë. Dukej si një sinjal i mirë për pastrimin e pjatave, por në fakt i bën ato më të vështira për t’u arritur dhe rrëmujë tryezën për miqtë tuaj. Lëri ashtu siç janë — një kamerier i mirë do të shikojë dhe do të të pyesë nëse ke mbaruar. Veprimi tjetër akoma më i papranueshëm është që me dëshirën për të krijuar hapësirë, të vendosni një pjatë të mbaruar nga tavolina juaj mbi një tavolinë tjetër bosh, aty afër jush.

Porositja nga një kamarier tjetër

@shutterstock

Kamarieri juaj duket tepër i ngarkuar, prandaj pse të mos pyesni dikë tjetër për ëmbëlsirë ose një meze tjetër? Sepse mund t’i bëjë gjërat super konfuze kur ata përpiqen të mbledhin faturën tuaj. Por ju mund t’i kërkoni me mirësjellje një kamarieri tjetër që të sinjalizojë kamerierin tuaj.

Pastrimi pas një incidenti

@shutterstock

Oops — ju rrëzuat një gotë verë nga tavolina dhe doni të minimizoni telashet për stafin. Ndërsa dëshira juaj është e kuptueshme, gjëja e fundit që stafi dëshiron është që ju të priteni në copa qelqi. Një falje është e mjaftueshme, atëherë lejoji të kujdesen për të.

Biseda e tepërt me kamarieren ose shërbyesit

@shutterstock

Sigurisht, ne duam të jemi miqësorë, por nëse vendi është i mbushur shumë, kini parasysh t’i mbani në minimum pyetjet personale. Një buzëqeshje e sinqertë dhe një kompliment i mirfilltë bëjnë që dikush të ndihet i vlerësuar.

Porositja në një gjuhë që nuk e dini mirë as vetë

@shutterstock

Shërbyesi juaj do të preferonte që të porosisni vaktin tuaj siç është i shënuar në menu. Nëse jeni në një restorant të zbukuruar italian, ata me siguri mund t’ju ndihmojnë përmes shqiptimit të makaronave fagioli al forno. Sidoqoftë, nëse shikoni spageti me qofte në menu, mos i kërkoni kamerierit tuaj spageti e polpette (përkthimi në italisht). Kjo do ta bëjë porosinë tuaj konfuze.

Duke mos dashur të “shqetësoni” stafin

@shutterstock

Nëse doni pak ujë ose kafe, ose supa juaj është e ftohtë, patjetër njoftoni shërbyesin tuaj. Më mirë një kërkesë e sjellshme sesa një inat në rritje dhe një bakshish e vogël. Shumica e kamarierëve vërtet duan të sigurohen që vakti juaj të jetë i mrekullueshëm, por ata nuk mund të lexojnë mendjet tona.

“Ndihma” me një tabaka

@shutterstock

Kur kamarierja juaj vjen në tryezë me një tabaka plot me pije ose ushqim, mund të duket si një akt ekuilibrues. Ndërsa është joshëse të dëshironi të lehtësoni kamerieren tuaj nga ca peshë, ju lutem mos!

Shërbyesit janë profesionistë për të balancuar edhe ngarkesën më të pasigurt, dhe nëse përpiqeni të “ndihmoni” duke kapur atë shportë buke ose gotë, ju mund ta hidhni të gjithë tabaka përtokë. Ju mund të ndihmoni, sidoqoftë, duke lëvizur syzet, telefonin ose sendet e tjera nga vendi kur ajo vendos pjatën tuaj.

Ndarja e faturës në fund

@shutterstock

Çdo kamarier është më se i lumtur të ndajë një faturë midis disa miqve. Nëse e dini që planifikoni të ndani shpenzimet, është më mirë të njoftoni kamarierin tuaj në fillim të vaktit në mënyrë që ata të mund të mbajnë gjurmët e pjatave, kush porositi çfarë.
Sigurisht që fatura mund të ndahet në fund, por njoftimi paraprak vlerësohet gjithmonë (dhe kjo mund të ndihmojë në përshpejtimin e procesit).