10 Veçori të Arsimit të Lartë në Vende të Tjera, që do Ishin Ëndërr për Studentët Tanë

©shutterstock, ©shutterstock,

Jo shumë kohë më parë, lajmi gjëmoi në të gjithë botën se një moskovit 9-vjeçar arriti të hyjë në departamentin e psikologjisë të Universitetit Shtetëror.

Siç rezultoi, mund të filloni të lundroni përgjatë shkallëve të arsimit të lartë në çdo moshë, nëse dëshironi.

Ne u frymëzuam nga kjo histori dhe vendosëm të testonim ujërat e arsimit të lartë në vende të tjera. Papritmas ka edhe një kthesë.

Nuk është vetëm djathi në një grackë miu që mund të jetë falas

Arsimi i lartë në Greqi është absolutisht falas. Por këtu ka një veçanti. Studentët nuk zgjedhin se në cilin specialitet do të regjistrohen. Ata aplikojnë vetëm në fakultetet për të cilët kanë interes dhe ndahen sipas rendit të përparësisë.

Meqë ra fjala, ju gjithsesi duhet të punoni shumë dhe të përfundoni shkollën me nota të mira.

Arti i të jetuarit në Frëngjisht

© bbsferrari / Depositphotos.com , © Chabe01 / Wikimedia Commons

Institucionet arsimore elitare në Francë nuk janë universitete publike multidisiplinare, por “shkolla të larta” të fokusuara ngushtë. Ato trajnojnë personel të kualifikuar, të cilëve në të ardhmen u garantohet se do të zënë pozicione drejtuese në shoqëri.

Për ta bërë një maturant të ndihet si një peshk në ujë në një mjedis prestigjioz, ai do të mësohet të jetë një francez i vërtetë në “shkollën e mesme”. Kurrikula parashikon disiplinën “Arti i të jetuarit si francez”. Mësuesit flasin për veçoritë e mirësjelljes franceze dhe rregullat themelore të komunikimit që pranohen në këtë vend.

Studimi do të presë

© Depositphotos.com , © mentatdgt / Depositphotos.com

Në Rusi, është praktikë e zakonshme që studentët të kombinojnë aktivitetet jashtëshkollore me aktivitetet e zakonshme. Për më tepër, mësuesit shpesh besojnë se puna sociale nuk duhet të ndikojë në asnjë mënyrë në procesin arsimor. E njëjta gjë nuk mund të thuhet për mësuesit në Singapor.

Këtu, pjesëmarrja e studentëve në jetën shoqërore të universitetit ndikon drejtpërdrejt në përmbajtjen e kurrikulës së tyre. Nëse një student është i përfshirë në mënyrë aktive në aktivitetet shoqërore dhe ka interesat e tij, atëherë administrata do të inkurajojë një student të tillë dhe do të shkurtojë planin mësimor për të dhe ai do të ketë më shumë kohë të lirë për hobet e tij.

Luksi si shkencë

© Schlyx / Depositphoto.com , © Pxhere

Turizmi është sektori kryesor i ekonomisë së Principatës së Monakos, i cili me të drejtë konsiderohet vendpushimi më i shtrenjtë në Evropë. Ruajtja e një destinacioni turistik në një nivel të mirë kërkon burime njerëzore shumë të kualifikuara. Prandaj, programet arsimore në universitetin lokal janë të kufizuara në ekonomi, administrim dhe ligj. Vështirë se mund të gjesh botanikë dhe pedagogji atje.

Meqë ra fjala, ekziston edhe një fakultet i menaxhimit të luksit. Studentët zgjedhin një nga tre fushat: menaxhimin e modës së luksit, hotelet dhe markat premium. Pas diplomimit nga universiteti, të diplomuarit zënë pozicione të larta në organizata të specializuara në një jetë të pasur: kazino, hotele, shitës makinash, firma bizhuterish.

Libretto nuk ka të bëjë vetëm me artin

©imgur, ©imgur

Rezultatet e lëndëve në Itali nuk vendosen në regjistër, por në të ashtuquajturin libretto. Meqë ra fjala, regjistri, i cili është i njohur për ne, ndryshon jo vetëm në emër, por edhe në nota. Nëse shënimi “i shkëlqyer” tek ne është i barabartë me 5 pikë, atëherë italianit për punë të suksesshme do t’i jepet nga 26 deri në 30 pikë. Studenti i dobët do të marrë frymë lehtësisht kur të marrë notën kaluese 18 pikë, dhe ky student mund të kërkojë rivlerësim pa e tejkaluar këtë prag të pranueshëm.

Rrëzimi i Malajzisë

© Depositphotos.com

Për të studiuar në një universitet prestigjioz, ne duhet të shkojmë në kryeqytet. Malajzianët, nga ana tjetër, po largohen për në provinca. Gjëja është se universitetet e mëdha prestigjioze në Malajzi janë të vendosura jashtë qytetit. Ajri i pastër, pyjet dhe tingujt e shpendëve janë të dobishme për suksesin akademik. Sipas studentëve, largësia nga metropoli bën të mundur përqendrimin më të mirë në përvetësimin e njohurive. Është më e lehtë për mësuesit të shkojnë në punë, duke anashkaluar bllokimet e trafikut në mëngjes.

 Gjysma

© ChinaImages / Depositphotos.com

Një orë studimi në universitetet e rregullta zgjat 1 orë e 20 minuta. Pas mësimeve shkollore prej 40-45 minutash, një orë e gjysmë në një klasë në një universitet duket si një përjetësi. Por jo në Kinë. Kohëzgjatja e një seminari ose leksioni në universitetet lokale nuk i kalon 45 minuta, kështu që studentët nuk kanë kohë as të lodhen.

Arsim suedez pa stres

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Universitetet suedeze janë të interesuara për shëndetin mendor të studentëve dhe stabilitetin e tyre emocional në procesin e të mësuarit. Sistemi i arsimit të lartë është ndërtuar mbi një sistem “pa stres”.

Këtu nuk ka javë të rrepta provimesh. Notat e lëndëve vendosen gjatë semestrit bazuar në rezultatet e punës në projekte, detyra dhe provime me shkrim. Orari i sesioneve të trajnimit është fleksibël dhe mund të përshtatet për një student specifik. Plus, në Suedi nuk ka gjasa të gjesh një student të trishtuar që shkon në mësime të Shtunën ose kthehet natën vonë nga universiteti.

Ngarkesa mësimore shpërndahet në mënyrë të barabartë. Nxënësve u jepen 3 mundësi për të rimarrë provimin. Ata gjithashtu mund të përpiqen të përmirësojnë rezultatin 2 ose 3 herë. Vlerësimet janë rreptësisht konfidenciale. Askush nuk do të jetë i interesuar për rezultatet tuaja ose të dojë të dijë se cili grup mëson më mirë. Kjo është një gjë vërtet interesante që zvogëlon stresin e studentëve gjatë provimeve. Sistemi arsimor është fleksibël por i strukturuar. Askush nuk do të bëjë punë projekti ose të studiojë pas orës 5 pasdite ose në fundjavë. © Nisha / Kuora

Çfarë është Shtatori për ne, pastaj për koreanët – Marsi

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

1 Shtatori është një datë e trishtë jo vetëm për nxënësit e shkollës, por edhe për shumicën e studentëve në shumë vende. Fundi i verës dhe fillimi i vitit të ri shkollor bien në një ditë. Kur studentët në të gjithë botën sapo përfshihen në studimet e tyre, studentët koreanë vazhdojnë të studiojnë. Në Kore, semestri i parë fillon në mars dhe përfundon në gusht pas pushimit të verës; I dyti zgjat nga shtatori deri në shkurt.

Në kundërshtim me standardet e pranuara

© Youflavio / Wikimedia Commons , © Depositphotos.com

Është e pranuar përgjithësisht se në vendin tonë që viti i parë akademik në universitet është një vit hyrës. Studentët nuk thellohen në disiplina të specializuara, por studiojnë lëndë të përgjithshme në një përmbledhje. Ky nuk është rasti në Spanjë. Nga viti i parë, studentët fillojnë të mësojnë bazat e profesionit të zgjedhur. Kështu, studenti i mjekësisë do të jetë në gjendje të shmangë mësimet e mërzitshme, në të cilat do të shqyrtohen bazat e llogaritjes.