11 Fakte Rreth Skocisë që do t’ju Çudisin Tejmase

Përveç se që është një vend që lufton gjithmonë për pavarësinë e tij, në të vërtetë nuk ka shumë gjëra që dimë për Skocinë. Besojeni ose jo, ky vend nuk është vetëm i furrave, shportave dhe uiskit të mirë. Është gjithashtu një vend origjinaliteti dhe unik që mund të ngjallë interes për këdo prej nesh.

Ne kemi përpiluar një listë të fakteve në lidhje me Skocinë që do të frymëzojnë jo vetëm ata që pëlqejnë natyrën dhe kulturën nordike, por edhe ata që nuk e kishin ndërmend ta vizitonin këtë vend.

Nessie dhe Morag

© Nick Ortloff / Flickr © The shy platypi / cryptidz.fandom

Ashtu si banori i saj imagjinar (apo real?) Nessie, Loch Ness ndodhet në Skoci. Sidoqoftë, pak prej nesh e dinë që përbindëshi i Loch Ness ka një motër që, sipas një legjende, jeton në Liqenin e Morarit në Loch.

Emri i saj është Morag dhe është dëshmuar se është parë 34 raste, gjysma e të cilave kanë më shumë se një dëshmitar. Ekzistenca e saj ka më shumë të ngjarë sepse Loch Ness është hetuar nga kaq shumë njerëz tashmë, ndërsa Loch Morar është shumë më i madh dhe më pak i popullarizuar.

Vendi i kokëkuqëve

© Qsimple / flickr

Raporti i personave me flokë të kuq është rreth 1% deri në 2% në të gjitha vendet, përveç Skocisë. Raporti i kokëkuqëve të këtij vendi është 13% dhe falë gjenetikës, pothuajse çdo familje mund të ketë një fëmijë me flokë të kuq.

Studiuesit mendojnë se kjo ngjyrë e flokëve dhe lëkura e hapur janë në gjendje të marrin më shumë vitaminë D nga dielli gjë që është e rëndësishme pasi moti në Skoci është kryesisht i zymtë.

“E pavërtetuar” është një aktgjykim i mundshëm që mund të përdoret në gjykatë.

© Suits / USA Network

Që nga shekulli i 17-të, sistemi gjyqësor i Skocisë ka aprovuar 3 aktgjykime: fajtor, jo fajtor dhe pa provë. Mundësia e fundit konsiderohet ngacmuese edhe nëse gjykata është e sigurt për fajin ose pafajësinë e një të pandehuri, por nuk mund ta vërtetojë atë. Ky sistem ka kundërshtarë dhe mbështetës, megjithatë, nëse argumentet e tyre janë të barabarta, domosdoshmëria e aktgjykimit “pa prova” është thelbësore.

“Skocez i vërtetë”

© Public Domain / wikimedia

Ekziston një qëndrim i veçantë ndaj pyetjes nëse duhet të vishni apo jo veshje të brendshme nën fustanella në Skoci. Fillimisht, fustanellat visheshin në ushtri dhe iu visheshin një trupi të zhveshur, prandaj, ndjekësit e kësaj tradite njihen si ” Skocezët e Vërtetë ‘.

Atëherë, ushtarët do të kontrolloheshin për praninë e të brendshmeve nën fustanellat e tyre dhe ata që kapeshin me të mbathura veshur duhej t’i dorëzonin. Me kalimin e kohës, këto kontrolle filluan të vlerësohen si ngacmime dhe situata të shumta të vështira i detyruan skocezët që më në fund të fillojnë të veshin të brendshme.

Xhuxhët me theks skocez

© The Lord of the Rings: The Return of the King / New Line Cinema

Një banori tipik Skocez i pëlqen të pijë, të përdorë fjalë të ndyra dhe të flasë hapur dhe sinqerisht për gjithçka që ka në mendje.

A nuk ju kujtojnë ato personazhet e shkurtër nga filma dhe lojëra me fantazma? Xhuxhët në fantazi gjithnjë tingëllojnë skocez edhe pse ata nuk janë të vetëdijshëm për këtë. Sot, kultura masive pothuajse nuk ka asnjë përfaqësues të kësaj race që flasin ndryshe.

Produkte falas për kujdesin personal për gratë

© Sumchester / reddit

Një vit më parë, Skocia u bë vendi i parë që ofroi produkte falas të kujdesit personal për gratë. Ato janë në dispozicion në institucionet qeveritare si bibliotekat, shkollat dhe qendrat publike.

Një ndalim për shumimin e kafshëve shtëpiake “projektuese”

© ___BillNye___ / reddit

Sot, njerëzit janë më të interesuar për racat e veçanta të kafshëve shtëpiake me aftësi të kufizuara fizike, siç janë këmbët e shkurtra, sytë e fryrë, hundët e shkurtra, etj. Këto tipare bëhen probleme reale për shëndetin e kafshëve shtëpiake, gjë që çon në nevojën për trajtime të kushtueshme. Skocia lufton për të drejtat e kafshëve dhe ajo ndalon shtimin e këtyre lloj kafshësh.

Jehona më e gjatë në botë

© Tom Scott / youtube

Për të vendosur një rekord të ri botëror (i mëparshmi u regjistrua gjithashtu në Skoci), gazetari britanik Tom Scott duhej të zbriste një rezervuar karburanti të braktisur. Jehona që dëgjua pasi qëlloi pistoletën zgjati gati 2 minuta!

Dritat blu

© jacbgla / flickr

Dritat me ngjyra blu në rrugët e Glasgow ishin instaluar për të përmirësuar pamjen e përgjithshme të qytetit, por mediat zbuluan se ata filluan një prirje interesante – numri i krimeve dhe përpjekjeve për të kryer vetëvrasje është ulur në mënyrë drastike. Psikologët ia atribuojnë këtë faktit se ngjyra blu shpesh shoqërohet me policinë, duke bërë që njerëzit të veprojnë më me kujdes. Më vonë, japonezët adoptuan këtë stil dhe filluan ta përdorin atë.

Një vend ishujsh

© pxhere

Territori i Skocisë përbëhet nga ishuj. Ka gjithsej 790 ishuj por njerëzit jetojnë vetëm në 99 prej tyre. Pjesa kryesore e popullsisë jeton në pjesën veriore të ishullit të Britanisë së Madhe, ndërsa ishujt e tjerë ose përdoren për peshkim ose janë braktisur.

Bonnybridge, fshati UFO

© AndyRFC001 / Wikimedia

Skocia është aq e popullarizuar me turistë saqë edhe alienët e vizitojnë! Ata pëlqejnë të vijnë në fshatin Bonnybridge, i njohur ndryshe si “portali lokal për në një univers tjetër”. Çdo vit, rreth 300 njerëz deklarojnë se kanë parë një UFO këtu. Çdo banor i fshatit ka parë diçka që i ngjan një UFO-je të paktën një herë.

Cilën nga këto gjëra do të dëshironit ta shihnit në vendin tuaj? Cilin prej tyre do të preferonit të mos e shihnit? Ne do të jemi të lumtur të dëgjojmë nga ju në komente!