11 Gjëra me të Cilat Nuk Duhet të Kurseni, edhe Nëse Keni Mbetur pa të Holla

©shutterstock,©shutterstock

Kursimi është një karakteristikë e lavdërueshme e karakterit.

Megjithatë, ndonjëherë harrojmë se kursimi është diçka e mirë vetëm kur është i arsyeshëm. Kjo do të thotë që duhet të mendoni disa hapa përpara se të bëni zgjedhjen përfundimtare midis diçkaje të lirë dhe diçkaje të shtrenjtë. Kjo sepse ekziston mundësia që të mos fitoni asgjë dhe niveli juaj i rehatisë do të ulet ndjeshëm.

Ne vendosëm të kuptojmë se për cilat gjëra ia vlen të shpenzosh më shumë para. Dhe ne zbuluam se kjo qasje është më fitimprurëse sesa të numërosh çdo qindarkë.

Llambat

©shutterstock

Në shikim të parë, duket se llambat tradicionale inkandeshente janë shumë më të lira se llambat LED. Megjithatë, ato konsumojnë më shumë energji, gjë që ndikon në faturat tuaja të energjisë elektrike dhe, aq më keq, digjen shpejt dhe kërkojnë zëvendësim të shpeshtë. Llambat LED zgjasin shumë më gjatë, gjë që justifikon plotësisht koston e tyre më të lartë dhe më e rëndësishmja, ju kursejnë nga telashet për një kohë të gjatë.

Qeset e plehrave

©Surya Nair/istockphoto

Qeset e lira të plehrave shpesh shpërbëhen kur përpiqeni t’i hiqni ato nga rrotulla, e lëre më faktin që ato nuk mund të mbajnë një sasi të madhe mbeturinash. Si rezultat, disa prej tyre duhet të hidhen menjëherë, ndërsa të tjerat duhet të përdoren në dysh për të qenë mjaft të qëndrueshme, gjë që mohon të gjitha përpjekjet për të kursyer. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ju duhet të blini thasë magazinash për nevoja të zakonshme shtëpiake, por gjithsesi ka kuptim t’i jepni përparësi opsioneve më elastike dhe më të qëndrueshme.

Tiganët

©shutterstock,©shutterstock

Tenxheret dhe tiganët e lirë kanë një jetëgjatësi shumë të shkurtër sepse janë bërë nga materiale me cilësi të ulët. Ata gjithashtu kanë një shtresë të dyshimtë jo ngjitëse, e cila është mjaft e ndjeshme ndaj gërvishtjeve dhe ndryshkut. E gjithë kjo çon në faktin se ju ose do të duhet të vazhdoni të përdorni këtë enë gatimi të gërvishtur ose të shpenzoni para përsëri për zëvendësimin e saj. Tavat me çmim më të lartë janë më të qëndrueshme, zgjasin më gjatë dhe janë më të lehta për t’u pastruar.

Çantat e dorës

©shutterstock

Një çantë e lirë e bërë nga materiale të cilësisë së ulët do të humbasë pamjen e saj shumë shpejt, sepse materiali prishet në vende të ndryshme. Si rezultat, do t’ju duhet ta zëvendësoni atë, gjë që kërkon shpenzime shtesë. Për të thyer këtë rreth vicioz, duket më logjike të kurseni për një çantë vërtet cilësore që do t’ju shërbejë për më shumë se një sezon dhe të zgjidhni diçka neutrale që mund ta kombinoni me të gjitha veshjet tuaja.

Ju flini në dyshekë me cilësi të ulët

©shutterstock

Ju kaloni një të katërtën deri në një të tretën e vitit duke fjetur – dhe mund ta bëni atë në një dyshek prej 600 deri në 1000 dollarë që mund të zgjasë 10 ose më shumë vjet ose me një dyshek që kushton diku tek 100 dollarë. Bëjini një nder gjumit dhe shëndetit tuaj të përgjithshëm dhe ruajeni dyshekun e lirë për dhomën e miqve.

Sapun

©shutterstock,©shutterstock

Lëkura është organi më i madh i trupit, ndaj kujdesi për të është vërtet i rëndësishëm. Në këtë drejtim, përdorimi i sapunit të lirë nuk është ideja më e mirë. Sapuni i lirë mund të dëmtojë lëkurën tuaj duke e tharë ose duke shkaktuar irritim, gjë që mund të çojë në shpenzime shumë më të mëdha për produktet e kujdesit dhe procedurat mjekësore. Përkundrazi, opsionet më të shtrenjta të sapunit që përmbajnë përbërës hidratues dhe ushqyes do të mbështesin pengesën natyrale të vajit dhe do ta mbajnë lëkurën tuaj të butë.

Batanije me peshë

©Depositphotos.com

A ju kujtohet se si do të mbuloheshit me një batanije të rëndë gjatë natës në fëmijëri dhe i gjithë trupi juaj do të pushonte menjëherë? Ky efekt ndihmon në relaksimin e sistemit nervor, zvogëlimin e ankthit dhe përmirësimin e humorit, dhe padyshim që ia vlen të paguhet. Një batanije me peshë është potencialisht e dobishme për të gjithë në botën e sotme stresuese. Në fakt, pagesa e tepërt për të është një kontribut për shëndetin tonë, i cili është i paçmuar, siç e dimë të gjithë.

Kokë dushi

©shutterstock,©shutterstock

Një investim tjetër i nevojshëm në mirëqenien tuaj mendore është një kokë dushi me cilësi të lartë, sepse është vërtet e këndshme të qëndrosh nën një rrjedhë të gjerë dhe të dendur uji. Duke qenë se shumica e njerëzve bëjnë dush çdo ditë, ky është një ndryshim relativisht i vogël por që përmirëson në mënyrë drastike përvojën dhe relaksimin pas një dite të vështirë në punë.

Kufje

©shutterstock

Kufjet e lira mund të dëmtojnë dëgjimin tuaj për shkak të diapazonit të pabarabartë të lartësisë dhe volumit, kështu që ju merrni goditje të papritura në tingull. Gjithashtu, cilësia e dobët dhe anulimi i dobët i zhurmës ju bëjnë të luani muzikë më fort sesa do të bënit me kufjet më të shtrenjta dhe me cilësi të lartë. Për të mos përmendur faktin që kufjet e lira duhet të zëvendësohen shumë më shpesh për shkak të të gjitha llojeve të keqfunksionimeve.

Letër higjienike

©shutterstock

Letra higjienike e lirë gjithashtu nuk ju kursen fare para. Si rregull, ajo përmban më pak fibra, thith më pak lagështi dhe ka vetëm një shtresë. Së bashku, këto karakteristika çojnë në përdorim më të kotë, kështu që ju duhet të blini më shumë letër higjienike sesa do të blinit me opsione më të shtrenjta.

Priza

©shutterstock,©shutterstock

Shumë pajisje shtëpiake janë të njohura për konsumin e sasive të mëdha të energjisë, edhe kur janë të fikura. Prizat inteligjente që funksionojnë me Wi-Fi e zgjidhin këtë problem dhe akoma më shumë. Me ndihmën e tyre, ju mund të kontrolloni pajisjet përmes telefonit tuaj, të gjurmoni konsumin e tyre të energjisë, të kontrolloni nëse keni harruar të fikni ndonjë prej tyre përpara se të largoheni dhe madje të krijoni një orar se kur disa nga pajisjet tuaja duhet të ndizen dhe fiken.