11 Gjëra të Vogla që na Shtojnë Shumë Vite në Jetën Tonë, sipas Shkencës

© Depositphotos.com, © shutterstock.com

Ne priremi të mendojmë se të jesh i shëndetshëm dhe të kesh gjenetikë të mirë janë çelësat e jetëgjatësisë.

Sidoqoftë, një studim tregoi se të qenit në një marrëdhënie të lumtur është gjëja në të cilën duhet të mbështetemi. Dhe ka edhe më shumë gjëra të tjera që mund të ndihmojnë gjithashtu.

Ne bëmë disa hulumtime për të kuptuar se ku duhet të përkushtojmë vëmendjen për të zgjatur natyrshëm jetën tonë.

Të paturit një bark më të sheshtë

© Depositphotos.com

Gratë që janë në fazën e menopauzës dhe kanë dhjam të tepërt në bark mund të jetojnë për më pak kohë, thotë hulumtimi. Edhe nëse jeni me peshë normale, nëse barku juaj është i rrumbullakosur, ekziston një lloj rreziku. Kjo shpjegohet me vëzhgimin se gratë me mbipesha qendrore kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë diabet, sëmundje kardiovaskulare etj.

Priorizimi i lumturisë tuaj

© unsplash.com, © unsplash.com

Të ndjehesh i lumtur është me të vërtetë shumë e rëndësishëm për këdo, megjithatë, hulumtimi thotë se ka një efekt të vërtetë edhe në jetëgjatësinë tonë. Pra, kënaqësia nga jeta, mungesa e emocioneve negative, optimizmi dhe emocionet pozitive janë ato të cilave duhet t’u qëndroni vërtet.

Të qeshurit më shpesh

© Depositphotos.com, © unsplash.com

Të qenit më i gëzuar në të vërtetë shton disa cilësi në jetën tonë, megjithatë, mund të shtojë edhe sasi. Çuditërisht, një studim i gjerë tregoi se ndjenja e humorit na mbron nga zhvillimi i sëmundjeve kardiovaskulare dhe infeksioneve të ndryshme. Në fakt, është burimi mbrojtës i shëndetit të trurit. Çfarë mënyrë e këndshme të përpiqesh të jetosh më gjatë!

Të qenit më i organizuar

© unsplash.com, © unsplash.com

Një studim tregoi se individët e ndërgjegjshëm priren të bëjnë jetë më të gjatë. Kjo veçori flet edhe për funksionimin tonë njohës. Prandaj, konsideroni të jeni më të vetë-disiplinuar, të organizuar, efikas dhe të orientuar drejt qëllimit nëse kujdeseni për jetëgjatësinë.

Ecja çdo ditë

© Depositphotos.com

Një studim tregoi se çdo 30 minuta shtesë e qëndrimit joaktiv lidhet me një rrezik prej 32% më të lartë të zhvillimit të një sëmundjeje të rëndë. Dhe fjalë për fjalë, çdo hap ka rëndësi kur bëhet fjalë për zvogëlimin e rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Kështu që duke ecur 2,100 deri në 4,500 hapa çdo ditë, ju mund të zvogëloni rrezikun e sulmeve në zemër, dështimit të zemrës ose goditjes në tru.

Dalja më shpesh

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Njerëzit që kanë një jetë aktive shoqërore mund të jetojnë jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme, siç thuhet në hulumtim. Kjo shpjegohet me faktin se njerëz të tillë kanë tendencë të kenë sjellje më të mira shëndetësore, si ngrënia e ushqimeve të shëndetshme dhe të qenit aktiv fizikisht.

Përkundrazi, njerëzit e izoluar kanë një rrezik më të lartë për të pasur sisteme të dobëta imune për shkak të stresit më të madh.

Të lindurit fëmijë më vonë në jetë

© face to face/FaceToFace/REPORTER / East News, © Coleman-Rayner/EAST NEWS

Një studim thotë se nëse jeni në gjendje të keni fëmijë pas moshës 33 vjeç, shanset tuaja për të jetuar më gjatë rriten. Në fakt, gratë e tilla kanë dyfishin e shanseve për të jetuar për 95 vjet krahasuar me ato që kishin fëmijën e tyre të fundit para moshës 29 vjeç.

Kontrollimi i nivelit të vitaminës D më shpesh

Shumë sëmundje që lidhen me moshën mund të shkaktohen nga një mungesë e vitaminës D. Në fakt, një studim tregoi se ajo gjithashtu mund të ngadalësojë vetë plakjen. Kështu që ju mund t’i bëni vetes një favor të madh duke kontrolluar rregullisht nëse vitamina D në trupin tuaj është brenda një kufiri normal.

Kujdesi për nipërit dhe mbesat tuaja

© pixabay.com

Jo vetëm që do të merrni dashurinë më të sinqertë nga këta të vegjël, por siç tregoi një studim, kjo gjithashtu mund t’ju bëjë të jetoni më gjatë. Dhe edhe nëse nuk keni nipërit tuaj, kujdesi për të tjerët do ta bëje gjithashtu.

Bërja e punëve të shtëpisë

Të ushtruarit e rregullt është sekreti për të jetuar më gjatë. Sidoqoftë, nëse nuk keni kohë ose dëshirë për të shkuar në palestër, përsëri mund ta mbani veten të shëndetshëm duke bërë punët e shtëpisë. Për shembull, duke pastruar dritaret për vetëm 30 minuta, do të digjni 190 kalori, dhe hekurosja për të njëjtën kohë do të tonifikojë muskujt e pjesës së sipërme të trupit.

Pastroni me fill dentar rregullisht

© Depositphotos.com

Kujdesi për higjienën tuaj orale ndihmon absolutisht në ruajtjen e dhëmbëve natyralë, të shëndetshëm dhe funksionalë. Por përveç kësaj, duket se ju zgjat jetën, siç tregon një studim. Për ta bërë këtë, duhet të lani dhëmbët në mëngjes dhe në darkë, t’i pastroni me fill dentar çdo ditë dhe të vizitoni një dentist herë pas here.