11 Pyetje me “Spec” që i Bëjnë Fëmijët dhe Si të Dalim nga Situata…

Fëmijët tanë e shohin botën me një tjetër sy. Asgjë nuk mund t’i shpëtojë vëmendjes së tyre – kurioziteti i tyre vërtet nuk ka kufizime! Ata vazhdimisht bëjnë pyetje dhe duan që të rriturit të japin përgjigje të menjëhershme. Por, shumë shpesh, pyetje të tilla na “i hedhin kokat në erë”.

Sot do të paraqesim 11 nga pyetjet më të shpeshta, të plotësuar me përgjigje që duhet të ndihmojnë të shuajnë kuriozitetin e fëmijës tuaj të vogël!

Pse vlon uji?

Kur të nxehet uji, molekulat e tij fillojnë të lëvizin. Ndërsa kjo lëvizje intensifikohet, distanca mes molekulave bëhet gjithnjë dhe më e madhe. Së fundi, vjen një moment kur lidhjet mes molekulave bëhen shumë të dobëta. Molekulat fluturojnë larg dhe bëhen avuj uji. Ky proces quhet “avullim”.

Çfarë i mban aeroplanët në ajër?

© (с) pixabay

Çfarë e mban një Boeing-747 162 ton që të mos bjerë nga qielli? Këtu vepron forca e ngritjes. Ngritja gjenerohet kur ajri rrjedh mbi dhe nën krahun ajror në të njëjtën kohë. Për shkak se ajri lëviz shpejt mbi krahët e aeroplanit, ai ushtron presion më pak atje. Në të njëjtën kohë, ajri i dendur nën krahët shtyn aeroplanin lart. Sa më e madhe të jetë shpejtësia me të cilën avioni po udhëton, aq më e fortë është ngritja.

Pse bora është e bardhë?

© (с) pixabay

Kur shikohet veçmas, çdo flok bore duket pa ngjyrë dhe transparent. Atëherë si mund të duket bora e bardhë? Përgjigja është se kur flokët e borës formojnë një masë të madhe, ata kanë tendencë të përthyejnë dhe pasqyrojnë rrezet e diellit. Drita e reflektuar është e bardhë, sepse dielli ynë është gjithashtu i bardhë (edhe pse kalimi nëpër atmosferë e bën dritën e diellit të duket e verdhë).

Pse nuk mund të jenë ngjyrë blu flokët e njerëzve?

© (с) pixabay

Flokët e njeriut përmbajnë pigmente që mund t’i bëjnë të duken të zeza, kafe, të verdhë ose të kuqe. Flokët tona gjithashtu përmbajnë flluska të vogla të ajrit. Kombinimet e pigmenteve dhe numrat e flluskave ajrore të pranishme në flokë përcaktojnë ngjyrën.

Pigmentet që gjenden në flokët tona nuk mund të prodhojnë ngjyrë blu ose të gjelbër kur të kombinohen.

Pse astronautët rrinë pezull në hapësirë?

© (с) pixabay

Në kundërshtim me atë që shumë njerëz mendojnë, astronautët në bordin e Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar nuk janë të lirë nga tërheqja e gravitetit. Graviteti i Tokës ndikon në të gjitha objektet në orbitë.

Sa i përket efektit të mungesës së peshës – është e pranishme për shkak se stacioni dhe banorët e tij aktualisht po bien drejt sipërfaqes së Tokës me 7.9 km! Por, lartësia e lartë në të cilën ndodhet stacioni e bën këtë një rënie një e përhershme.

Imagjinoni një kabinë ashensori, duke rënë nga kati më i lartë i një rrokaqielli. Një person brenda një kabine të tillë do të përjetonte gjendje të përkohshme të mungesës së peshës. Astronautët në orbitë përjetojnë pikërisht të njëjtën gjë, por në mënyrë të vazhdueshme.

Pse qielli është blu?

© (с) pixabay

Ndërsa rrezet e diellit hyjnë në atmosferën e planetit tonë, ata shpërndahen dhe përthyhen. Fillimisht e bardhë, drita e diellit ndahet në shtatë ngjyra të ylberit. Për shkak se bluja është e shpërndarë më shumë se ngjyra të tjera, ajo përfundon duke dominuar paleta e qiellit tonë. Por qielli nuk është idealisht blu për shkak të pranisë së ngjyrave të tjera në spektër.

Çfarë e shkakton mjegullën?

© (с) pixabay

Mjegulla përbëhet nga një sasi e vogël e pikave të ujit ose kristaleve të akullt që varen në ajrin vetëm pak sipër tokës. Formohet kur ajri është i ftohtë dhe toka është e ngrohtë, ose anasjelltas. Në të dyja rastet shfaqet një re e trashë, si avujt e ujit ose grimcat e akullit dhe përhapet në të gjithë sipërfaqen.

Përse nuk digjet uji?

© (с) pixabay

Uji formohet si rezultat i një reaksioni kimik ku hidrogjeni oksidohet nga oksigjeni dhe prodhohet nxehtësi. Për shkak se tashmë i është dorëzuar tashmë ngrohjes së tij, uji është i paaftë për t’u djegur nën kushte natyrore.

Pse ora lëviz në drejtim të akrepave të orës?

© (с) pixabay

Para se të shpikeshin orët mekanike, njerëzit përdornin orët diellore për të treguar kohën. Ora e parë diellore u shfaq në Hemisferën Veriore, ku lëvizja e diellit i bën hijet të lëvizin nga e majta në të djathtë. Më vonë në histori, orët mekanike trashëguan konfigurimin e orëve të diellit.

Pse një rrotull është e rrumbullakët?

© (с) pixabay

Një formë e rrumbullakët është e përkryer për të rrotulluar përgjatë sipërfaqeve të sheshta Për shkak se të gjitha pikat e rrethit të një rrotë janë të barabartë me boshtin e saj, boshti mbetet në të njëjtën lartësi mbi tokën dhe makina nuk ngrihet lart e poshtë kur lëviz përgjatë rrugës.

Në qoftë se sipërfaqet e rrugëve tona ishin të gërmuara, ne do të ndiheshim më rehat duke ngarë makina me rrota në formë katrore!

Përse veshim të brendshme?

Përveç ndjenjave të rehatisë dhe sigurisë që na japin të brendshmet, gjithashtu mbrojnë zonat tona private nga infeksionet dhe irritimet.

Historikisht, higjiena ishte arsyeja kryesore pse veshim të brendshme. Rrobat ishin shumë të shtrenjta dhe njerëzit nuk i ndërronin shumë veshjet e tyre. Higjiena Sot është gjithashtu arsyeja më e rëndësishme pse veshim të brendshme.