12 Autorë të Njohur në Mbarë Botën, që Emrat e Vërtetë ua Dinë Pak Vetë

©Wikimedia Commons

Përfaqësuesit e profesioneve krijuese – shkrimtarë, artistë, kompozitorë – kanë përdorur pseudonime për një kohë të gjatë.

Me ndihmën e tyre, ata fshehën emrat e tyre të vërtetë, theksuan origjinën e tyre ose përjetësuan kujtesën e njerëzve të afërt dhe vendeve të dashura për zemrat e tyre.

Ne do t’ju prezantojmë me emrat e vërtetë të njerëzve krijues dhe do t’ju tregojmë se nga kanë ardhur dhe çfarë nënkuptojnë pseudonimet e tyre, me të cilat ata njihen në botë.

George Orwell

© Cassowary Colorizations / Wikimedia Commons

Emri i vërtetë: Eric Arthur Blair.

Autori i distopisë 1984 huazoi pseudonimin e tij letrar nga lumi Orwell në Anglinë Lindore. Sipas shkrimtarit, kombinimi “George Orwell” dukej shumë anglisht. Me kalimin e kohës, nofka letrare iu ngjit atij aq shumë sa emri i tij i vërtetë mbeti i njohur vetëm për njerëzit më të afërt.

Caravaggio

© Ottavio Leoni / Biblioteca Marucelliana / Wikimedia Commons , © Caravaggio / Boy with a Basket of Fruit / Borghese Collection / Wikimedia Commons

Portreti i Caravaggio (majtas) dhe piktura e tij “I riu me një shportë me fruta”.

Emri i vërtetë: Michelangelo Merisi.

Artisti italian i fundit të shekullit të 16 -të dhe fillimit të shekullit të 17 -të u rrit në Caravaggio, një qytet i vogël në veri të Italisë. Ky pseudonim vinte nga vendi i tij krijues.

Erich Maria Remarque

© Courtesy Everett Collection / East News

Emri i vërtetë: Erich Paul Remarque.

Prindërit e Remarque i dhanë djalit të tyre emrin Erich Paul. Por pasi u bë shkrimtar, ai filloi të nënshkruante veprat e tij duke përdorur emrin femër Maria. Dhe e gjitha sepse vdekja e nënës së tij u bë një pikëllim i vërtetë për të riun, dhe ai vendosi të përjetësojë kujtimin e saj në emrin e tij. Kështu Erich Paul u bë Erich Maria.

Stendhal

© Olof Johan Södermark / Marie-Henri Beyle / Palace of Versailles / Wikimedia Commons

Emri i vërtetë: Marie-Henri Baile.

Themeluesi i romanit psikologjik u nënshkrua me emrin e qytetit gjerman të Stendhal, pranë të cilit u ndal dikur. Shkrimtari tha se lumturia më e madhe për të do të ishte të kthehej në një gjerman të dobët, me flokë të bukur dhe të shëtiste nëpër Paris ashtu. Epo, francezi me flokë të errët nuk arriti të bëhej një gjerman biond, por ai mori famë botërore nën një emër gjerman.

Korney Chukovsky

© akg-images / East News , © Wojtek Laski / East News

Emri i vërtetë: Nikolai Korneichukov.

Në moshën 19 vjeç, Nikolai filloi të botojë në Odessa News me pseudonimin Korney Chukovsky. Më vonë, ai shtoi një patronimikë fiktive në emrin dhe mbiemrin – Ivanovich. Me kalimin e kohës, shkrimtari, i cili u shkroi fëmijëve Aibolit, Moidodyr dhe Barmaley, ndryshoi pasaportën e tij dhe legalizoi pseudonimin e tij krijues. Fëmijët e shkrimtarit, përkatësisht, u regjistruan nga Chukovskys me mbiemrin e tyre dhe Korneevich sipas patronimikës së tyre.

Ann dhe Serge Golon

© akg-images / East News

Emrat e vërtetë: Simone Shangeo dhe Vsevolod Sergeevich Golubinov.

Anne dhe Serge Golon është pseudonimi letrar i një çifti të martuar që prezantoi botën me aventurierin e bukur Angelica. Vsevolod ishte një gjeokimist dhe artist francez me origjinë ruse. Golubinov e ndryshoi mbiemrin e tij të gjatë rus në një Golon të shkurtër francez.

Gruaja e tij, Simone, përdori pseudonime të ndryshme krijuese gjatë viteve para se të vendosej në Ann Golon. Kështu u shfaq tandemi me famë botërore.

Xhorxh Bizet

© akg-images / East News , © Igor Bulgarin / Shutterstock

Portret i kompozitorit (majtas) dhe një skenë nga opera Carmen.

Emri i vërtetë: Alexander Cesar Leopold Bizet.

Në familjen Bizet, lindi një djalë, i cili u regjistrua si Alexander Cesar Leopold, dhe në pagëzim iu dha emri Georges. Ishte nën emrin e kishës së tij puna e relizuar nga kompozitori dhe autori i shumë operave, ndër të cilat më e famshmja është Carmen.

Orest Kiprensky

© Orest Kiprensky / Self-portrait / Tretyakov Gallery / Wikimedia Commons , © Orest Kiprensky / Portrait of Alexander Pushkin / Tretyakov Gallery / Wikimedia Commons

Vetë-portret i artistit (majtas) dhe portret i Alexander Pushkin sipas autorësisë së tij.

Emri i vërtetë: Orest Koporsky.

Artisti dhe mjeshtri i ardhshëm i portreteve ishte djali i paligjshëm i një fshatareje dhe pronari i tokave Dyakonov. Prandaj, djali u regjistrua me mbiemrin fiktiv Koporsky, të dhënë në vendin e lindjes (Koporye). Kur Oresti i pjekur hyri në shkollë, mbiemri u ndryshua në një më eufonik – Kiprensky.

Donatello

© Unknown author / Five Famous Men of the Florentine Renaissance / Louvre Museum / Wikimedia Commons , © Rufus46 / Donatello, David (detail) / Wikimedia Commons

Portret i skulptorit (majtas) dhe statujës së tij “David”.

Emri i vërtetë: Donato di Niccolo di Betto Bardi.

Skulptori i Rilindjes Italiane hyri në historinë e artit si Donatello. Ky pseudonim krijues nuk është asgjë më shumë se një formë zvogëluese e emrit Donato.

Ibn Sina, ose Avicena

© Unknown author / Wikimedia Commons , © Yamaha5 / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Emri i vërtetë: Abu Ali Hussein ibn Abdullah ibn al-Hasan ibn Ali ibn Sina.

Bota e njeh mjekun dhe filozofin e shkëlqyer mesjetar me pjesën e fundit të emrit të tij – Ibn Sina, i cili nga arabisht do të thotë “bir i Sina”. Në Perëndim, “princi i mjekëve” u bë i famshëm nën formën e latinizuar të emrit – Avicena.

Jack London

© akg-images / East News

Emri i vërtetë: John Griffith Cheney.

John mbante mbiemrin Cheney derisa nëna e tij u martua me John London. Nën emrin e njerkut të tij, krijuesi i “White Fang” ai dhe shkroi veprat e tij. Dhe Jack është një nga variantet e formës zvogëluese të emrit John.

Anna Akhmatova

© Kuzma Petrov-Vodkin / Portrait of Anna Akhmatova / State Russian Museum in St. Petersburg / Wikimedia Commons , © East News

Emri i vërtetë: Anna Gorenko.

Poetja “huazoi” mbiemrin Akhmatova nga një i afërme e saj nga ana e gjyshit. Me ndihmën e saj, Anna arriti të krijojë imazhin e një gjyshe tatare, me prejardhje nga familja e Khan Akhmat. Babai i vajzës, me të mësuar për eksperimentet letrare të vajzës së tij, kishte frikë se ajo do të sillte turp për emrin e Gorenko. Prandaj, kur Anna filloi të nënshkruajë si Akhmatova, ai psherëtiu me lehtësim.