12 Bimët më të Mira për Shëndetin dhe Pastrimin e Ajrit të Brendshëm

©shutterstock

Para se të jetonim në shtëpi moderne, ndërtuam streha shumë më tepër në sinkron me natyrën dhe korrnim përfitimet e frymëmarrjes në ajër të pastër çdo ditë.

Në kohët moderne, ndotja e ajrit tonë së bashku me faktin se jetojmë larg natyrës (për pjesën më të madhe) ndikon rëndë në cilësinë e ajrit që thithim.

Bimët thithin kimikate organike dhe inorganike që ndotin ajrin dhe i zbërthejnë ato në komponime që bima mund të përdorë për energji. Nga ana tjetër, ne duhet përthithim ajrin e pastër që bimët ofrojnë për ne – gjithçka që duhet të bëjmë është të sigurohemi që bimët marrin mjaftueshëm ujë dhe rreze dielli për mbijetesë.

Për t’ju vërtetuar përfitimet e të pasurit bimë brenda në shtëpi, një studim i bimëve që në vitin 1772 tregoi se bimët mund të pastrojnë ajrin e ndenjur që kishte pak oksigjen si rezultat i djegies së qirinjve dhe zotërimit të kafshëve shtëpiake. Për më tepër, bimët janë studiuar për aftësinë e tyre për të pastruar ajrin duke u përdorur edhe nga astronautët në stacionet hapësinore dhe bazat e ardhshme të hënës.

Në një studim gjashtë muajsh duke krahasuar një dhomë të mbushur me bimë dhe një dhomë pa bimë, dhoma pa bimë kishte një nivel prej 50% më të lartë të mikrobeve dhe baktereve të ajrit. Një përfitim tjetër i të pasurit bimë brenda është se ato mund të ndihmojnë me problemet e sinositit, astmës dhe madje edhe ankthit.

Më poshtë, ne do të rendisim disa nga bimët më të mira që mund të mbani në shtëpinë tuaj për të ndihmuar në pastrimin e ajrit.

Aloe Vera

© unsplash.com © shutterstock.com

Përveç aftësisë së saj të mrekullueshme për të lehtësuar dhimbjen nga djegiet e diellit, aloe vera pastron edhe ajrin duke çliruar oksigjen dhe duke thithur dioksid karboni gjatë natës. Ajp gjithashtu mund të largojë benzenin nga shtëpia juaj, që gjendet në pastruesit e bojrave dhe kimikateve. Aloe vera nuk kërkon shumë mirëmbajtje, i duhet shumë pak ujë dhe rrezet e diellit për të mbijetuar.

Zambaku i paqes

© Frank Kebschull/shutterstock.com

Këto lule të bukura të gjata dhe të bardha të këtij zambaku do t’ju bëjnë të harroni se po punojnë në shtëpinë tuaj për të përmirësuar shëndetin tuaj. Sipas NASA, bima është e shkëlqyeshme për heqjen e tre komponimeve organike më të zakonshme të paqëndrueshme (VOC), formaldehidin, benzenin dhe triklorethilenin. Zambakët e paqes gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e toluenit dhe ksilenit në ajër.

Këto janë bimë relativisht të lehta për t’u kujdesur. Ato nuk kanë nevojë për shumë diell, në fakt, vetëm drita artificiale në shtëpinë tuaj dhe rrezet indirekte të diellit nga dritaret do të jenë të mjaftueshme. Ato gjithashtu do t’ju njoftojnë se kur t’i ujisni duke u hequr pak gjethet. Këto janë helmuese, kështu që shmangni zonat ku kafshët shtëpiake ose fëmijët kanë qasje ndaj tyre.

Bambu

©Victeah/shutterstock.com

Sipërfaqja e gjetheve merr më shumë dioksid karboni nga ajri ndërsa frymoni natën dhe kthen oksigjenin në dhomën ku ndodhet.

Këto bimë preferojnë gjithashtu një tokë të lagësht me dritë të ulët, larg një dritare me diell. Lagështia e dhënë nga toka e lagësht e këtyre dhe bimëve të tjera mund të zvogëlojë sasinë e mykut dhe baktereve në ajër, duke ju ndihmuar të merrni frymë më lehtë dhe të flini më mirë.

Livando

© shutterstock.com © shutterstock.com

Ndërsa livandoja njihet për përdorimin e saj si një vaj esencial, ajo gjithashtu mund të përdoret për pastrimin e ajrit tuaj në ambiente të mbyllura. Aroma natyrisht qetëson nervat dhe relakson trurin tuaj, duke ju ndihmuar të merrni frymë më ngadalë dhe më lehtë.

Bima merimangë

© Bozhena Melnyk/shutterstock.com

Ndotës të tillë si formaldehidi gjenden në shtëpi për shkak të rrëshirave dhe tretësve në materialet e ndërtimit. Ekspozimi i zgjatur ndaj formaldehidit mund të shkaktojë acarim të syve, fytit dhe mushkërive, si dhe çrregullime të frymëmarrjes dhe alergji. Një studim zbuloi se bimët merimangë janë të shkëlqyera për zvogëlimin e sasisë së formaldehidit në një hapësirë jetese.

Bimët merimangë zakonisht kanë gjethe të gjata të gjelbërta të verdha dhe të bardha me shirita të ndryshëm që bien në një formë shatërvani. Ato gjithashtu do të zhvillojnë bimë të vogla të cilat mund të mbijnë në një kavanoz me ujë dhe më pas të mbillen.

Reduktimi i një ndotësve mjedisorë dhe materiale të ndryshme të bëra nga njeriu do të përmirësojnë cilësinë e ajrit në shtëpinë tuaj dhe shëndetin tuaj.

Margarita Gerbera

© shutterstock.com

Këto bime do të ndihmojë gjithashtu në pastrimin e VOC nga ajri juaj i brendshëm. Ato mund të largojnë edhe benzenin. Kërkojnë shumë dritë të diellit, kështu që gjeni një dritare me pamje jugore në shtëpinë tuaj.

Krizantema

© phatpong pattana/ shutterstock.com

Krizantemat janë efektive në largimin e benzenit, triklorethilenit, formaldehidit dhe amoniakut nga ajri në shtëpinë tuaj. Këto bimë gjithashtu pëlqejnë një sasi të mirë dielli dhe uji.

Vetëm përmirësimi i shëndetit është një arsye e shkëlqyeshme për t’i mbajtur ato si bimë shtëpiake. Ato vijnë në një larmi ngjyrash dhe duhet të jenë lehtësisht të disponueshme.

Këto bimë janë vjetore, që do të thotë se ata zakonisht lulëzojnë vetëm një herë në vit. Edhe pse bima mund të vazhdojë të jetojë më gjatë se një vit, ajo nuk do të lulëzojë përsëri.

Bima Dracena

© Geza Molnar/shutterstock.com

Kjo bimë nuk ka nevojë për shumë dritë dielli, dhe kjo e bën atë bimën e përsosur shtëpiake. Mund të largojë toksinat e dëmshme në mjedis ndërsa siguron gjithashtu oksigjen për të pastruar ajrin e ndenjur.

Pothosi i artë

© shutterstock.com

Një tjetër bimë e mrekullueshme për largimin e formaldehidit, ajo ofron një shtesë të mrekullueshme për çdo ambient të brendshëm me gjethe bukuroshe. Ju mund të dëshironi ta mbani atë në garazhin tuaj, pasi shkarkimi i makinave përmban një sasi të lartë të formaldehidit.

Dredhka Angleze

© atelier avant-garde/shutterstock.com

Pronarët e kafshëve shtëpiake do ta duan këtë bimë, pasi ajo në mënyrë efikase filtron aerosolet formaldehide dhe grimcat fekale nga ajri i brendshëm. Ju mund të gjeni shumë lloje të kësaj bime, por kini kujdes, është helmuese.

Kujdesi për bimët: Hije e pjesshme në dritë të fortë, por pa rrezet e diellit direkte. Bimë e fortë e cila rritet aq mirë dhe me lehtësi.

Chinese Evergreen

©shutterstock

Ndërsa kjo bimë nuk ka nevojë për shumë diell, ajo ka nevojë për doza të rregullta të H2O, pasi është një bimë tropikale. Sigurohuni që të paktën t’i lagni skajet me ujë nëse i shihni ato duke u bërë kafe. Ashtu si bimët e tjera në listën tonë, ajo mund të largojë një shumëllojshmëri të toksinave nga mjedisi, kështu që shtoni një ose dy prej tyre rreth shtëpisë dhe do t’ju ndihmojë të merrni frymë më mirë se kurrë.

Lulja “veshi i elefantit”

©thespruce

Kjo bimë bën çudira në largimin e formaldehidit, veçanërisht në përqendrime më të larta. Vetëm mbajeni larg nga fëmijët e vegjël pasi janë helmuese.