12 Këshilla për ta Kthyer Një Dhomë Gjumi të Vogël në një Rezidencë Mbretërore

© Olga O. / Yula, © Buy Furniture Here / Yula

Jo çdo dhomë gjumi mburret me metra katrorë të mjaftueshëm. Dhe veshjet e shpejta, të shoqëruara me një shtrat të gjerë, “hanë” hapësirë të vlefshme.

Për fat të mirë, nuk keni pse të shembni mure ose të përdorni “magji” për të zgjeruar vizualisht një dhomë. Mjafton të zgjidhni skemën e duhur të ngjyrave të brendshme, mobiljeve dhe aksesorëve.

Ne vendosëm të zbulojmë se cilat teknika në dekor mund të përdoren për të zgjeruar hapësirën e një dhomë gjumi të vogël.

Në vend të theksimeve të ndritshme – një gamë e vetme

© Pixabay , © Pixabay

Duke dashur të gjallërojnë dhomën e gjumit, shumë shtojnë njolla të ndritshme në brendësi. Sidoqoftë, një skemë e tillë ngjyrash është kundërindikuar në dhoma të vogla: kontrastet tërheqëse bien në sy dhe truri automatikisht ndan hapësirën në zona. Dhoma e gjumit tashmë e vogël duket edhe më e vogël.

Pasqyra

© DailyGoods / Yula , © Victor I. / Yula

Pasqyra në mure dhe dollapë, pasqyra dyshemeje, panele pasqyre – të gjitha këto gjëra vizualisht shtojnë disa metra katrorë në dhomë. Nëse dhoma juaj e gjumit duket e vogël dhe e errët, ekspertët rekomandojnë të varni një pasqyrë përpara një dritareje ose pranë një burimi drite (në një distancë prej 30-60 cm prej saj). Atëherë ndriçimi do të duket i natyrshëm dhe estetikisht i këndshëm.

Sipërfaqe me më pak shkëlqim

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Por ajo që duhet të shmanget është përdorimi i sipërfaqeve me shkëlqim dhe ato reflektuese. Kjo është veçanërisht e vërtetë për tavanet e shtrira. Shumë njerëz besojnë se sa më shumë shkëlqim, objektet reflektuese në dhomën e gjumit, aq më e gjërë do të shfaqet dhoma. Ky është gabim. Në fakt, një fund i tillë rrëmon vetëm pamjen e dhomës.

Muret me hije të lehta

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Falë reflektimit të tyre të lartë, ngjyrat e lehta e bëjnë hapësirën të duket më e hapur dhe e ajrosurmirë. Hijet më të suksesshme për brendësinë e një dhome të vogël janë hije të tilla si krem, blu pluhur dhe gri e lehtë. Por me të bardhën e pastër, duhet të keni kujdes. Bojë e pa shkrirë mund të duket e sheshtë dhe e ftohtë. Muret e pikturuara në këtë ngjyrë e ngushtojnë vizualisht dhomën dhe e bëjnë atë të pajetë.

Në vend të një llambë dyshemeje – shandanë dhe llamba të varura

© Ivan F./Yula , © Ekaterina N./Yula

Ekspertët këshillojnë të heqin dorë nga llambat e tavolinës dhe llambat e dyshemesë, sepse ato vetëm rrëmojnë dhomën e gjumit. Zgjedhja duhet të bëhet në favor të dritaave të murit që nuk hanë hapësirë të vlefshme. Për më tepër, një shandan i pozicionuar mirë jo vetëm që krijon një atmosferë të veçantë, komode, por gjithashtu çliron tryezën e shtratit për pajisjet dhe librat.

Në vend të mobiljeve masive – mobilje me këmbë

© Olga O. / Yula , © Dmitry 😉. / Yula

Ju mund të zgjeroni kufijtë e një dhomë gjumi të vogël me ndihmën e mobiljeve të zgjedhura në mënyrë korrekte, gjëja kryesore është të ndiqni rregullin “sa më shumë të jetë e dukshme zona e dyshemesë, aq më e gjerë duket dhoma”. Kjo është arsyeja pse ia vlen të heqim dorë nga shtretërit e rëndë, divanët, “duke rritur dyshemenë” dhe kolltuqet me mbështetëse masive. Mobiljet kompakte me këmbë janë ideale për një dhomë gjumi të vogël.

Veshjet në ngjyrën e mureve

© Depositphotos.com

Një rregull tjetër në fushën e dizajnit të brendshëm thotë: “sa më pak gjëra që shohim, aq më e gjerë na duket dhoma”. Nga kjo rrjedh se të gjitha sendet e panevojshme duhet të fshihen në mënyrë të sigurt prapa dyerve të gardërobave dhe komodove.

Një gardërobë e ndërtuar në tavan pa detaje të panevojshme është ideale për një dhomë gjumi të vogël. Dhe nëse është gjithashtu afër ngjyrës së mureve, atëherë dhoma sigurisht që do të duket më e gjërë. Kjo teknikë vizualisht i turbullon kufijtë midis sipërfaqeve të ndryshme, si rezultat i së cilës muri duket më i gjatë dhe hapësira duket më voluminoze.

Në vend të perdeve të rënda – ajër

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Perde të rënda të bëra nga pëlhura të dendura thithin rrezet e diellit dhe e bëjnë dhomën më të errët dhe të ngushtë. E njëjta gjë nuk mund të thuhet për pëlhura të lehta, të ajrosura si liri, tyl dhe organza. Ju mund të braktisni plotësisht tekstilet dhe të zgjidhni blinde.

Llambadarë dhe llamba miniaturë

© Marina M./Yula , © Ekaterina Z./Yula

Ndriçuesit, ashtu si mobiljet e tjera, duhet të jenë proporcionale me dhomën. Prandaj, nuk duhet të dekoroni një dhomë gjumi të vogël me llambadarë luksozë të rëndë. Është më mirë të zgjidhni burime të lehta dhe të pastra lakonike që nuk ndryshojnë në lartësi dhe fushëveprim të veçantë.

Tavolina dhe dollapë të varur

© Buy Furniture Here / Yula , © Furniture “LaGrange”. / Yula

Tavolinat e mbyllura dhe dollapët e varur ndihmojnë në krijimin e iluzionit optik të një dhome të lehtë dhe të gjerë. Ato zakonisht janë më kompakte se tavolinat e shtratit dhe raftet standarde. Hapësira e lirë nën mobilje shton lehtësinë dhe peshën në brendësi.

Dyer-kuti lapsi dhe dyer-libra

© bryanskiiles / Twitter , © Dmitry n. / Yula

Zgjedhja e derës së brendshme ndikon edhe në brendësinë e dhomës së gjumit. Një derë tradicionale, si rregull, zë shumë hapësirë dhe kufizon mundësitë për zbatimin e ideve të brendshme. Opsione më të përshtatshme janë modele të tilla si “kuti lapsash” (dera është e fshehur në një rast të improvizuar) dhe “libër” (për shkak të dizajnit, fleta e derës paloset në një fizarmonikë). Të dyja këto opsione kursejnë hapësirë të vlefshme, por janë disi të kushtueshme.

Mobilje shumëfunksionale

© Konstantin S./Yula

Një teknikë universale që do të maksimizojë përdorimin e hapësirës së kufizuar të një dhomë gjumi të ngushtë është vendosja e mobiljeve transformuese në dhomë. Falë dizajnit, shtrati mund të shndërrohet lehtësisht në një gardërobë ose vend pune me një lëvizje të thjeshtë të dorës, e cila lejon përdorimin racional të metrave katrorë.

Meqë ra fjala, transformimi i mobiljeve thjeshtëson shumë procesin e pastrimit dhe larjes.