12 Veçori që Tregojnë se e Njeh Mirë Stilin e Jetës në Itali

© Gilbert Flores/Broadimage/EAST NEWS, © Edward Berthelot/Getty Images

Gjërat e zakonshme që i vijnë në mendje një turisti janë Koloseu, Romeo dhe Zhulieta, pica, makarona, La Scala, etj.

Ne nuk do t’ju tregojmë për picat më të shijshme dhe bukurinë e Bregut të Amalfit pasi të gjithë dinë për këto fakte. Në vend të kësaj, do të ndajmë vëzhgimet e tona dhe ato që i befasojnë më shumë vizitorët dhe ndryshuan përshtypjen time të përgjithshme për vendin.

Ekskluzivisht për ju, unë kam mbledhur 12 fakte interesante për Italinë.

Italianët kanë një kuptim të veçantë të distancës.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Ju mund të kaloni Italinë nga veriu në jug në vetëm 10 orë. Kjo është arsyeja pse pikëpamja e italianëve për distancat ndryshon nga pikëpamjet e njerëzve nga vendet e tjera. Një udhëtim 2-orësh nga Milano në plazhin më të afërt të Liguria (120 milje) është jashtëzakonisht i gjatë! Një udhëtim nga një periferi në një qytet gjithashtu duhet të planifikohet me kujdes paraprakisht.

Italianët e duan dhe vlerësojnë atdheun e tyre.

© Il Bisbetico domato/Capital Film

Italianët janë krenarë për origjinën e tyre: kur të takoheni për herë të parë, ata patjetër do t’ju tregojnë emrin e fshatit ku kanë lindur, pastaj provincën dhe më pas vendin. Një nga arsyet e mundshme është kujtesa gjenetike në lidhje me të kaluarën kur Italia përbëhej nga dukata dhe qarqe dhe republika dhe mbretëri të shpërndara në Gadishullin Apenin.

Ka shumë dialekte në Itali.

© Eat, Pray, Love/Columbia Pictures

Në Itali, ka pothuajse 100 dialekte që janë krejtësisht të ndryshme. Në fakt, ato janë thjesht gjuhë të ndryshme tërësisht. Kur hyni në një qytet, mund të gjeni ndoshta 2 shenja: në italisht dhe në një dialekt lokal.

Kam studiuar italisht në Universitetin e Bergamos. Një herë, në Romë, fola me një artist rruge dhe mendova se ishte i huaj pasi theksi i tij ishte vërtet i tmerrshëm. Doli që ai ishte një qytetar vendas, i cili fliste me një theks të veçantë. Meqë ra fjala, veprat e Dante Alighieri janë shkruar në italishten standarde – Komedia Hyjnore bazohet në dialektin fiorentin. Kjo është arsyeja pse qytetarët e Firences e konsiderojnë dialektin e tyre si më të bukurin. ©conda/Quora

Vendi perfekt për njerëzit e moshuar.

© The Notebook/New Line Cinema, © Letters to Juliet/Summit Entertainment

Ka shumë të moshuar në Itali. Italianët presin ditën e pensionit kur ata mund të lënë punën e tyre të mërzitshme dhe të bëjnë diçka që u pëlqen si udhëtimet, shkrimet e librave etj.

Meqë ra fjala, mosha e pensionit gjithmonë rritet pasi jetëgjatësia mesatare në Itali është mjaft e lartë: 82 vjeç. Nëse e gjeni veten pranë një vile të mrekullueshme të vjetër me pamjet më të bukura, është ndoshta një shtëpi pleqsh sepse italianët besojnë se të moshuarit meritojnë vetëm më të mirën.

Italianët nuk inkurajojnë ambicien e brezave të rinj

© Syrup/Lila 9th Productions, © Ti presento un amico/Warner Bros. Pictures Co.

Italianët nuk kanë shumë mundësi kur bëhet fjalë për karrierën. Studentët më ambiciozë diplomohen nga universitetet dhe shkojnë në Londër, Berlin, Helsinki ose Milano në rastin më të keq. 30 vjeçaret duhet të punojnë falas (në disa raste, punëdhënësit paguajnë 200 – 300 € në muaj) për të fituar aftësitë dhe përvojën e nevojshme. Në Itali, sipërmarrësit e rinj janë njerëz nën moshën 40 vjeç. Pas 40 vjeç, njerëzit më në fund mund të fillojnë të ndërtojnë një karrierë “reale”.

Kolegët e mi nga Milano u befasuan vërtet kur takuan një Kryeredaktor 25-vjeçar nga Kina dhe një producent TV 30-vjeçar nga Rusia.©dazha/Quora

Italianet nuk e kanë me nxitim për të bërë foshnje.

© Gilbert Flores/Broadimage/EAST NEWS, © EAST NEWS

Italianët vendosin të kenë foshnje më vonë gjatë jetës. Sipas të dhënave të Eurostat, në 2016, mosha mesatare e grave që u bënë nëna për herë të parë ishte 32 vjeç dhe burrat u bënë baballarë në moshën 35 vjeç. Është interesante që një grua 40-vjeçare ka më shumë të ngjarë të ketë një fëmijë sesa një grua nën 20 vjeç (8% kundrejt 2%). Shembull i amësisë së vonë në mesin e italianëve është Monica Bellucci e cila lindi në moshën 39 vjeç. Është gjithashtu e ndaluar t’u jepni fëmijëve emrat sipas prindërve që jetojnë.

Italianët martohen vonë gjithashtu

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Në Itali, çiftet zakonisht vendosin të martohen kur ata tashmë kanë 2 ose 3 fëmijë. Gjëja është se, është mjaft e vështirëkërkosh divorc sipas ligjit. Nëse një çift nuk ka fëmijë dhe nuk ka pronë të përbashkët, procesi mund të zgjasë një vit të tërë. Nëse prindërit kanë fëmijë, ata ndoshta do të shpenzojnë rreth 3 vjet dhe shumë para për avokatët.

Jo të gjithë mund të hapin një llogari bankare.

Një i huaj mund të hapë një llogari bankare nëse i afërmi i tij ose një mik i tij që tashmë ka një llogari në këtë bankë mund të garantojë për këtë person. Një bankë madje mund të refuzojë t’u përgjigjet pyetjeve tuaja në telefon. Ju do të pajiseni me të gjitha informacionet vetëm nëse një zyrtar bankar mund të identifikojë zërin tuaj. Përndryshe, do të duhet të shkoni në bankë dhe të bëni pyetje personalisht.

Shoqëria italiane është me të vërtetë gjithëpërfshirëse.

©unsplash

Ka të gjitha kushtet e nevojshme për njerëzit me aftësi të kufizuara fizike: ata nuk qëndrojnë në shtëpi, por shkojnë në pishina dhe restorante, shkojnë në pushime, rritin fëmijë, etj. Falë edukimit gjithëpërfshirës, fëmijët e dinë që ka njerëz që janë ndryshe nga ata. Një italian nuk do të parkojë kurrë në një vend të rezervuar për njerëz me aftësi të kufizuara nëse nuk ka një leje të vlefshme për ta bërë këtë.

Ata kanë një orar të rreptë të ngrënies.

© Eat, Pray, Love/Columbia Pictures

Në Italinë Veriore, restorantet janë të hapura vetëm për drekë (nga 12:00 deri 14:30) dhe darkë (nga 19:00 deri 23:00) Në raste të tjera, ju do të keni vetëm një shans për të marrë një sanduiç ose sallatë në një bar.

Nëse një italian nuk arrin të konsumojë drekë para orës 14:30 pasdite, ata nuk do të hanë në 15:00 pasdite – do të duhet të presin deri në darkë. Këtu nuk ka supermarkete 24-orëshe. Jeta është e para, dhe shitësit e dyqaneve dhe arkëtarët nuk bëjnë përjashtim nga rregulli: të gjithë duan të kalojnë kohë me familjen e tyre dhe të pushojnë të Dielën. Dhe nëse një restorant (ose një dyqan) funksionon të Dielën, atëherë ai do të mbyllet të Hënën.

Mund të gjobiteni nëse çregjistroheni nga shërbimet e telekomunikacionit.

Në Itali, duhet të lexoni me kujdes të gjitha marrëveshjet e shërbimit. Si rregull, një tarifë tërheqëse mujore është efektive brenda 3 muajve ose një viti dhe pastaj rritet 30% më e lart.

Kam pasur një incident me shtëpinë time Wi-Fi: për 12 muaj, pagesa mujore u rrit nga 29 në 39 € dhe unë duhej të paguaja një gjobë prej 100 € sepse vendosa të anuloja shërbimin para datës së përmendur në marrëveshje. Është e njëjta gjë me kartat SIM: nëse dëshironi të çabonoheni nga ofruesi juaj, do të duhet të paguani.©Viki/Quora

Një bidet është i domosdoshëm për italianët

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Ju nuk do të gjeni një banjo pa këtë pajisje në Itali. Është interesante që prodhuesit e mobiljeve zhvilluan një metodë për të shndërruar një bidet në një vaskë për fëmijë.