14 Këshilla që të Mos Pendoheni Kur të Rinovoni Shtëpinë

© photosphobos, © apxipro@gmail.com / depositphotos ,

Sa dëgjojnë fjalën “rinovim”, shumica e njerëzve fillojnë të ngacmojnë flokët në kokë dhe të djersijnë pëllëmbët.

Ndoshta kjo është arsyeja pse shumë njerëz preferojnë t’ia besojnë këtë biznes profesionistëve, vetëm për të kursyer kohën e tyre, marrëdhëniet miqësore me të afërmit dhe qelizat nervore. Ata që janë mësuar të bëjnë gjithçka vetë duhet ta dinë: për disa karakteristika, edhe një krijues fillestar mund të përcaktojë lehtësisht se profesionisti as që e vuri dorën për të fisnikëruar shtëpinë.

Ne nuk mund ta shpërfillnim një temë kaq të prekshme dhe bëmë një listë të gjërave që nuk u kushtohet vëmendja e duhur, dhe ata, nga ana tjetër, ato duken si riparime shtëpiake.

Pragje plastike të dritareve

© photosphobos / depositphotos

Pragjet e dritareve plastike humbin pamjen e tyre origjinale me kalimin e kohës. Ato zverdhen, çahen dhe mbulohen me njolla. Pavarësisht nga disponueshmëria dhe efektiviteti i kostos, kjo lloj zgjidhje duket e thjeshtë dhe e zakonshme, dhe nganjëherë mund të jetë e rrezikshme. Për shembull, pasqyrat, shishet dhe kanaçet e ujit të mbetura në një dritare mund të ndezin plastikën në mot të nxehtë.

Sot në treg ka shumë mundësi alternative, nga guri natyror dhe druri deri tek analoge me cilësi të lartë, të cilat do ta bëjnë brendësinë unike dhe aspak të përditshme.

Priza që nuk janë të destinuara për në banjo

© alenaloginova / depositphotos

Në banjë dhe dhoma të tjera me një nivel të lartë lagështie, rekomandohet të instaloni bazat që janë të mbuluara me një mbulesë të veçantë mbrojtëse. Të ashtuquajturat baza të papërshkueshme nga uji mund të blihen në një dyqan të specializuar dhe kostoja e tyre nuk ndryshon shumë nga çmimi i atyre të zakonshëm. Sigurohuni t’i kushtoni vëmendje klasës së mbrojtjes, e cila tregohet në rastin me një shënim të veçantë: shkronjat IP dhe dy numra. Rekomandohet të përdorni baza me një klasë mbrojtjeje të paktën 4 në banjë.

Lidhjet e ekspozuara të telave dhe kabllove

© sommersby / depositphotos

Kjo mënyrë më e zakonshme e bashkimit të telave në mur me një kokë tradhton një qëndrim mediokër ndaj rinovimit dhe dizajnit të brendshëm. Lidhëset plastike duken të lira dhe shpesh bien nga vrimat në mur, gjë që është shumë e rrezikshme nëse, për shembull, ka një fëmijë të vogël ose kafshë në shtëpi. Ndër të tjera, vrimat në mur mund të hiqen më pas vetëm duke bërë një riparim tjetër dhe, në përputhje me rrethanat, duke shpenzuar fonde shtesë.

Shumë priza dhe kabllo

©unknown/imgur,©unknown/imgur

Shumë shitës tregojnë se kordat zgjatuese me një numër të madh të prizave nuk janë menduar për në apartament. Shpesh në shtëpitë e vjetra ka vetëm 2-3 baza për dhomë, gjë që në realitetet moderne nuk është e mjaftueshme. Projektuesit profesionistë para së gjithash mendojnë për këtë aspekt të rëndësishëm, sepse kordat zgjatuese jo vetëm që prishin pamjen e dhomës, ngatërrohen vazhdimisht dhe rrotullohen nën këmbë, por gjithashtu mund të shkaktojnë zjarr (për shkak të përdorimit të tyre jo të duhur).

Tavan i pabarabartë i zbardhur

© Zhyk1988 / depositphotos , © AnnaTamila / depositphotos

Kohët kur tavanet u zbardhën në masë kanë kohë që janë zhytur në harresë. Sot, ka shumë mënyra për t’i dekoruar ato, duke filluar nga tavanet e varura dhe të shtrira deri në plaster.

Ata fshehin me sukses sipërfaqet e pabarabarta, instalimet elektrike, tubat dhe nyjet në kryqëzimin e pllakave. Mos kini frikë të eksperimentoni, sepse, përveç vetive estetike, një tavan i zgjedhur mirë do të ndihmojë në zgjerimin e hapësirës dhe për ta bërë atë më të rehatshme.

Linoleum

© Zhyk1988 / depositphotos , © Madhourses / depositphotos

Kjo dysheme e zakonshme ka vetëm 2 përparësi: aksesueshmërinë dhe lehtësinë e instalimit. Mangësi të tilla si pamja, brishtësia dhe rreziku i dëmtimit (për shkak të rritjes së rrëshqitjes) mohojnë të gjitha avantazhet e kësaj zgjidhjeje për hartimin e buxhetit.

Është mjaft e mundur të përdoret si një opsion i përkohshëm, por për një të përhershëm është më mirë të merren parasysh llojet e tjera të mbulimit, të tilla si petëzuar, dërrasë parketi ose pllaka qeramike.

Vetëm një llambadar në dhomë

© Zhyk1988 / depositphotos , © Zveiger / depositphotos

Shumë stilistë fajësojnë llambadarin e vetmuar në tavan: ka pak dritë prej tij, dhoma duket vizualisht më e vogël dhe tavani duket i shurdhër. Përveç kësaj, në apartamente standarde, zakonisht ka disa zona në një dhomë: për pushim, gjumë dhe punë. Prandaj, burime shtesë të ndriçimit të tilla si llambat e murit, llambat e dyshemesë dhe llambat e tryezës nuk janë thjesht një zbukurim, por cilësia e jetës tuaj të përditshme.

Pajisje të lira të dyerve

© apxipro@gmail.com / depositphotos , © PhanuwatNandee / depositphotos

Një shtëpi me dyer buxhetore me pajisje me cilësi të lartë dhe të shtrenjta është më e mirë se një derë e shtrenjtë dhe primare me një dorezë të lirë dhe mentesha kërcitëse. Janë pajisjet që përcaktojnë pamjen e produktit dhe zgjasin jetën e tyre.

Ballkon i veshur me dërrasë të zezë

© fasli@mail.ru / depositphotos , © Madhourses / depositphotos

Me kalimin e viteve, veshja me dru ka qenë një nga materialet më të njohura për ballkone. Tifozët e vetë-riparimit u tërhoqën nga disponueshmëria, qëndrueshmëria, cilësitë e izolimit termik dhe lehtësia e instalimit.

Sot, një zgjidhje e tillë e dizajnit duket pak e vjetëruar dhe është më e përshtatshme për ndërtime periferike. Përveç kësaj, me kalimin e kohës, pamja humbet pamjen e saj origjinale – zbehet, thahet dhe çahet.

Dërrasa plastike që përputhen me dyshemenë

© _om / depositphotos , © StudioLightAndShade / depositphotos

Projektuesit i qasen me përgjegjësi zgjedhjes së dërrasave të skajit. Në fund të fundit, ata jo vetëm që maskojnë telat dhe nyjet midis murit dhe dyshemesë, por gjithashtu korrigjojnë papërsosmëritë vizuale të dhomës, sjellin prekjen përfundimtare në brendësi dhe harmonizojnë hapësirën e dhomës.

Shumica e atyre që kanë filluar riparimet, marrin pllaka në ngjyrën e dyshemesë dhe as nuk mendojnë se duken shumë më të dobishme me ngjyrën e dyerve, ose më saktë veshjet e derës. Zgjidhja më tradicionale midis profesionistëve janë dyert e bardha, shiritat dhe bordet, por në përgjithësi ngjyra nuk është thelbësore, mund të jetë e errët ose e ndritshme.

Korniza me tel

©depositphotos.com,©pexels

Një kornizë me tel konsiderohet si një kapje e thjeshtë, e lehtë për t’u përdorur për perdet, por në fakt, me kalimin e kohës, telat bien, metali errësohet dhe grepat gërryhen. Ju mund të harroni për perdet e errësimit, dhe aq më tepër për perdet e lehta, sepse perdet jashtëzakonisht të lehta ose tyli pa peshë mund të varen në një strukturë të tillë.

Paneli elektrik

© hiv360 / depositphotos

Korridori është shenja dalluese e çdo shtëpie. Një grumbull gjërash në një varëse të hapur, një tabelë me madhësi mbresëlënëse në derën e përparme dhe këpucët e vendosura rastësisht në prag nuk do të shtojnë bukuri, por vetëm sa krijojnë një mungesë rregulli.

Edhe nëse të gjitha sistemet e ruajtjes janë menduar me kujdes, dhe pjesa e brendshme e hollit të hyrjes është afër idealit, paneli plastik i pikturuar në të bardhë menjëherë tërheq vëmendjen me pamjen e tij të shëmtuar.

Si ta zgjidhim problemin? Për shembull, për të fshihet pas fasadave (më e rëndësishmja – pa ndonjë kontakt të drejtpërdrejtë me veshje), rilyejeni me të njëjtën ngjyrë si muret, vendosni raftin ose maskuesen me kujdes.

Grupimi i gabuar i pajisjeve elektrike

© uatp12 / depositphotos , © alkir_dep / depositphotos

Kur rregulloni një kuzhinë ideale, është e rëndësishme jo vetëm të zgjidhni pajisje shtëpiake me cilësi të lartë, por edhe të planifikoni saktë vendosjen e tyre optimale dhe të përshtatshme në dhomë, si dhe të dini se cilat pajisje mund të funksionojnë pranë njëra-tjetrës dhe cilat absolutisht jo.

Numri optimal i lidhjeve dhe prizave do t’ju mbrojë gjithashtu nga fqinjësia e gabuar dhe rreziku i rritjes së ngarkesës në rrjetin e energjisë.

Lidhjet e tubave të lëna në harresë

© Zhyk1988 / depositphotos

Tubat e ujit dhe gypat e kanalizimeve në tualet janë gjërat që nuk do të donit t’i admironit çdo ditë. Pamja e tyre mund të prishë edhe brendësinë më të bukur, prandaj, para se të bëni riparimin e një banjoje, është e nevojshme të shqyrtoni me kujdes çështjen që lidhet me fshehjen e tubave.

Metodat moderne të maskimit të lidhjeve të tubave lejojnë në të ardhmen t’i riparojnë ose zëvendësojnë ato pa ndonjë problem. Nuk është më e nevojshme të thyeni komplet mbrojtësin për të arritur tek tubi.