15 Orendi Shtëpiake në Korenë e Jugut që na Mungojnë si Uji Kur Jemi të Etur

© Michael Coghlan / Flickr , © Jane Rog / YouTube

Ndërtesat e apartamenteve koreane zgjasin për 30-35 vjet, pas së cilës ato prishen dhe ndërtohen të reja në vend të tyre.

Ne kemi studiuar me kujdes bloget e koreanëve të Jugut dhe ka përpiluar një listë të veçorive më funksionale të shtëpive lokale. Dhe në bonus, ju do të gjeni një pamje tipike të një zhvendosjeje koreane.

Dritare dhe perde

© lovekorea / YouTube

Në shtëpitë tona, perdet janë një atribut i domosdoshëm i dritareve. Në dritaret në Kore, ato i janë larguar këtij qëllimi. Në vend të kësaj, shumë dritare janë të pajisura me xham shtesë ose grila të errëta të brendshme. Nëse dritarja është e mbyllur, drita vështirë se hyn në dhomë.

Kjo është bërë për disa arsye. Shtëpitë janë të vendosura afër njëra-tjetrës, kështu që xhami i dytë i errët ndihmon në ruajtjen e privatësisë. Përveç kësaj, ai siguron izolim termik shtesë gjatë sezonit të ftohtë.

Lavamani kuzhinës

© Tonya / YouTube

Çezma e kuzhinës nuk është mjaft e zakonshme këtu. Në kuzhinën tonë, ajo është monolit, dhe në Kore – me një surprizë. Së pari, ka 2 mënyra të integruara: avion dhe dush. Së dyti, është i lëvizshëm dhe mund të transformohet nëse është e nevojshme për të arritur cepat e largëta të lavamanit.

Fikja

© Tonya / YouTube

Në shtëpitë e reja, nuk është aspak e nevojshme t’i afroheni çdo çelësi para se të dilni nga banesa. Gjithashtu, nuk ka nevojë të kujtojmë furishëm nëse kishim fikur gjithçka para se të largoheshim. Kjo është për shkak se një çelës i vendosur në korridor fik ndriçimin në të gjithë banesën pas një shtypjeje.

Kutitë e postës

© Tonya / YouTube

Mund të harroni nevojën për të pritur korrierin gjatë gjithë ditës ose të bini dakord për kohën e dorëzimit. Shumë shtëpi kanë kuti të posaçme ku sillen mallrat e porositura. Nëse produkti nuk është i lirë, mjafton të tregoni kodin, dhe korrieri do ta vendosë atje. Në disa shtëpi, në vend të kutive, ka një dhomë ku dërguesi vendos porosinë.

Tharëse rrobash

© Tonya / YouTube

Ne i thajmë rrobat në mbajtëse ose përdorim një tharëse. Koreanët e bëjnë atë ndryshe: në dhomat e pasme ku ka lavatriçe, shpesh ka kllapa për tharjen e rrobave. Duke përdorur një levë të veçantë, ato mund të ulen në nivelin e dëshiruar, të varen në një varëse dhe pastaj të ngrihen në tavan. Kur lavanderia është thatë, mund ta hiqni në të njëjtën mënyrë.

Mbulesë për kondicionerin

© lovekorea / YouTube

Jo të gjithë vendosin të instalojnë një kondicioner në një apartament – edhe sepse mund të mos përshtatet në brendësi. Në Korenë e Jugut, ky problem u zgjidh me shumë hijeshi: në vend mund të gjeni mijëra mbulesa për kondicionerin. Kjo e ndihmon atë të mos mbledhë pluhur, dhe gjithashtu nuk përqendron vëmendja tek ai.

Strehim zjarri

© lovekorea / YouTube

Shumë apartamente koreane kanë një dhomë të vogël me një derë të mbyllur hermetikisht. Dhoma ka një elektrik dore, një fikës zjarri dhe pajisje speciale që mund të përdoren për të evakuuar nëse është e nevojshme. Dhe afër dritares ka kllapa, të cilat shumë i përdorin për qëllime të tjera. Muret e strehës kanë një kornizë metalike dhe janë përfunduar me materiale zjarrduruese.

Dollapët funksionalë dhe mobiljet e ndërtuara

© YO ‘HOMEGIRL / YouTube

Një nga tiparet karakteristike të apartamenteve në tokën e freskisë së mëngjesit është dëshira e pronarëve të tyre për të shfrytëzuar sa më mirë hapësirën e tyre të jetesës. Prandaj, si në apartamente të vogla, ashtu edhe në apartamente të mëdha (koreanët i quajnë “apat”) nuk janë instaluar vetëm veshjet, por mobiljet e ndërtuara, të cilat mund të transformohen lehtësisht.

Për shembull, në një nga sirtarët e dollapit të një apartamenti të vogël në studio, mund të fshihet një tharëse. Dollapët gjithashtu kanë rafte tërheqëse për pajisjet shtëpiake. Raftet e mobiljeve të tilla, si rregull, janë shumë të bollshme, gjë që lejon që edhe një banesë e vogël të jetë komode.

Muri i veçantë i TV

© Jane Rog / YouTube

Në dhomat e ndenjes, një mur është plotësisht i rezervuar për TV. Është i zbukuruar ndryshe nga të tjerët: një mur i tillë është zbukuruar me gurë ose pllaka.

Sistemi i alarmit për atë që i bie derës

© Jane Rog / YouTube

Nëse dikush vjen në shtëpi, dhe pronarët e saj mungojnë në atë moment, një sistem i veçantë do të njoftojë për këtë. Në momentin kur mysafiri trokit derën, kamera video ndizet, e cila tregon të sapoardhurin. Me ndihmën e tij, ju mund të gjurmoni se kush donte t’ju vizitonte dhe të mos humbni asnjë vizitë të vetme.

Enë e madhe për ruajtjen e orizit

© Jane Rog / YouTube

Pothuajse çdo kuzhinë ka një kuti të madhe për ruajtjen e orizit. Është i integruar në kufje dhe është i pajisur me bombol me vrimë nxjerrëse. Kur shtypni butonin, një sasi e caktuar e drithërave, për shembull 150 g, matet dhe derdhet në sirtarin e poshtëm anash.

Mbajtëse inteligjente e letrës higjienike

© Depositphotos.com , © Jane Rog / YouTube

Si mund ta përmirësoni mbajtësin e letrës higjienike? Kemi një konstruksion të thjeshtë plastik ose metalik. Në Korenë e Jugut, mbajtësi i letrës higjienike është funksional dhe duket më shumë si një panel kontrolli. Me të, ju mund të hapni derën e banesës, nëse dikush vjen, t’i përgjigjeni thirrjeve dhe madje të dëgjoni radio. Ai gjithashtu ka një raft smartphone.

Karrige pa këmbë

Koreanët jo vetëm që flenë në shtretër të ulët ose në dysheme, por gjithashtu përdorin kolltuqe dhe karrige pa këmbë. Në vende të tilla ata punojnë në kompjuter, lexojnë ose thjesht pushojnë.

Kjo shpjegohet me traditat: në vend, për një kohë të gjatë, ata hanin, luanin, bisedonin në dysheme. Kjo “kulturë” vazhdon deri më sot, dhe të huajt që jetojnë në Kore vërejnë se vendet e tilla janë më të rehatshme, sepse këmbët e tyre nuk ndjehen të mpira kur i përdorin.

Sistemi i kontrollit të gazit

© Kamola Mir / YouTube

Pajisjet e gazit janë të pajisura me një sistem të veçantë kontrolli. Ekziston një kunj i vogël në qendër të pllakës së nxehtë. Kur ena vendoset në ndezës, ajo ulet. Nëse banori i banesës ndez gazin dhe nuk vendos asgjë në ndezës, pas një kohe furnizimi i tij do të ndalet automatikisht.

Përdorimi i çative

© Dima & Ira Life / YouTube

Në Kore, antenat televizive dhe pajisjet e tjera nuk vendosen në çati. Ata përdorin tarraca ku mund të marrin pak ajër, të admirojnë pamjen e qytetit ose të bëjnë një piknik. E vetmja gjë që ju duhet të bëni është të merrni ashensorin për në katin e fundit.

Bonus: një vinç në vend të një ashensori mallrash

© Cythrex / Reddit

Koreanët janë shumë të lëvizshëm dhe shpesh lëvizin nga një apartament në tjetrin. Përkundër kësaj, në shtëpi nuk ka ashensorë të mallrave. Fakti është që strehimi merret me qira me mobilje dhe pajisje shtëpiake. Për më tepër, në apartamentet e së njëjtës shtëpi, mobiljet shpesh janë saktësisht të njëjta. Koreanët nuk mundohen të zhvillojnë modele individuale dhe kjo nuk varet nga gjendja e tyre financiare.

Dhe nëse akoma keni nevojë të transportoni mobilje ose pajisje me përmasa të mëdha, atëherë për këtë përdoret një vinç. Me ndihmën e tij, mobiljet i dorëzohen pronarit përmes dritares.