16 Rregulla Kulturore nga Vende të Botës që Janë Shumë Larg me Tonat

©Rawpixel.com/shutterstock

Shumica prej nesh e tregojnë drejtimin e rrugës me dorën tonë. Dhe, ndoshta, ne rrallë mendojmë nëse të gjithë njerëzit në planet e bëjnë këtë.

Rezulton se jo. Në një vend, për të treguar rrugën, përdorin një pjesë shumë origjinale të trupit. Dhe ka shumë tradita të tilla të çuditshme në botë, siç zbuluam.

Ne na pëlqen të lexojmë për traditat kulturore nga pjesë të ndryshme të botës. Këto histori dëshmojnë se sa të ndryshëm jemi të gjithë: ajo që është e zakonshme për disa, për të tjerët është e mrekullueshme.

Në Izrael, të bërtiturat dhe të sharat janë normale, edhe nëse një bisedë e tillë me ton të ngritur ndodh midis menaxherëve të bankave dhe klientëve. Nuk na intereson mirësjellja, prandaj, kur u transferova në Gjermani, më pritën telashe: disa gjoba kundër meje për fyerje. © Dooshbaguette / Reddit

Unë jetoj në Danimarkë. E kemi zakon që mami ose babi të shkojnë në një kafene, të ulen brenda dhe ta lënë karrocën me një fëmijë të fjetur jashtë. © Lumisateessa / Reddit

©Evgeny Bakharev/shutterstock

Ne në Kanada matim peshën në paund, gjatësinë në këmbë dhe inç dhe përbërësit në gota ose lugë gjelle. Gjithashtu më duket qesharake se si e etiketojmë temperaturën. Në rrugë do të jetë gradë Celsius. Por nëse jeni duke gatuar diçka, temperatura juaj e furrës do të jetë gjithmonë Fahrenheit. Kam qeshur. © Timmy And Stuff / Reddit

Në një kafene në Vietnam, duhet të përgatiteni për faktin se kamarieri do të qëndrojë pranë jush derisa të studioni menunë dhe të bëni një porosi. © The-tank-has / Reddit

© Rolf_52/shutterstock

Në MB ne kemi një vinaigrette mënyrash për të përcaktuar peshën. Për shembull, ne matim përbërësit për gatim në gram, por peshën e trupit e shënojmë me “stone”. Fakti është se së bashku me sistemin metrik të matjes së njësive, ne përdorim edhe atë perandorak, në të cilin ka gurë (stone në përkthim është “gur.” ). © TailsxCream4Eva / Reddit

Unë jam nga Belgjika. Ne hamë pjeshkë të mbushura me ton dhe majonezë. © FreshAvocd0 / Reddit

Unë ha me duar dhe nuk përdor lugë, pirunë apo thika. Vërej se evropianët e shohin me përçmim këtë traditë të kulturës sime. Unë kam sjellje, di të sillem në tavolinë, por nëse kam kuzhinë indiane përpara, atëherë do ta ha pa takëme. Mund të gabohem, por padyshim që disa herë kam parë shikime mbi veten time kur haja me duar. © RayDrowntheDrain / Reddit

© CatherineLProd/shutterstock

Aktualisht jetoj në Azi dhe së fundmi kam vizituar shtete të Amerikës së Jugut nga edhe jam. Kam harruar se sa njerëz në vendlindjen time bëjnë biseda të rastësishme, veçanërisht gratë duke bërë pazar. Është e lezetshme, por e kuptoj se si mund të trembë njerëzit që nuk janë mësuar kështu. © Oddpineapple874 / Reddit

Në Gjermani është zakon të përdoret një gjë e tillë për mëngjes. Është e nevojshme për të thyer lëvozhgën e vezës. © Tardika / Reddit

© Soljaguar / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 3.0

Është një traditë e mirë e vjetër finlandeze të ulesh lakuriq në një sauna me të huaj, pavarësisht se çfarë gjinie jeni. © Available-Sun6124 / Reddit

I tremb vizitorët e huaj në saunën time finlandeze duke thënë: “Do të të rrah me fshesë”. © peuge_fin / Reddit

Për të mos u dukur të pasjellshëm, ne në Filipine lëvizim buzët kur tregojnë drejtimin. Nuk është zakon që ne të vërtitemi me duar. © ullun / Reddit

Është normale që ne njerëzit nga Jugu i thellë të sjellim ushqim me vete nëse jeni të ftuar për darkë ose për një festë. Nëse nuk sjell asgjë, konsiderohet mosrespektim. Për shembull, sapo motra ime e madhe dhe burri i saj ftuan të dashurin tim për darkë, ai erdhi duarbosh, hëngri dhe u largua. Për ne ishte e çuditshme. Është gjithashtu e zakonshme që ne të ndihmojmë me pastrimin e shtëpisë pritëse pas takimit. Tani unë kam lëvizur dhe në një shtet tjetër as që kanë dëgjuar për norma të tilla. © Repulsive_Sound_1660 / Reddit

Ne hamë mish derri të papërpunuar. Pjata quhet Mettbrötchen – mish derri i grirë i papërpunuar në bukë, qepë, kripë dhe piper mund të shtohet nëse dëshironi. Kjo është një rostiçeri mjaft i lirë dhe i shijshëm në Gjermani dhe disa vende fqinje. Është e rëndësishme të kuptoni që këtë pjatë nuk duhet ta provoni askund, pasi mishi i derrit të papërpunuar nuk është i sigurt për t’u ngrënë nëse nuk e dini me siguri se çfarë lloj mishi po hani. © deviant324 / Reddit

Une jam nga India. Në kulturën time, prekja e këmbëve të të moshuarve është një përshëndetje dhe një shenjë respekti. Besohet se në këtë mënyrë mund të merrni një bekim nga një i moshuar i cili, si përgjigje, vendos pëllëmbën e tij në majë të kokës. Në ditët e sotme, shumica e njerëzve nuk i prekin këmbët, por vetëm përkulen, ose thjesht shtrijnë dorën përpara, duke bërë një gjest sikur do të preknin. ©ScallionUnited192 / Reddit

Në vendin tim, është zakon t’i thërrasësh të huajt me pseudonime që mund të mendosh në bazë të pamjes së tyre. Për shembull, keni nevojë për ndihmën e një djali të rastësishëm në rrugë, dhe ai është i dobët. Ju thjesht mund të bërtisni, “Hej i dobët!” Unë jam nga Nikaragua. © Middle_Ability_5050 / Reddit