17 Këshilla për Ato që Nuk e Kanë me Qejf Pastrimin, por e Duan Shtëpinë Xixë

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com,

Shkencëtarët amerikanë kanë përllogaritur se gratë kalojnë të paktën gjysmë ore çdo ditë duke pastruar shtëpinë.

Burrat kanë mbetur prapa: ata janë të përfshirë në punë shtëpie 2 herë më rrallë se gratë.

Të dy gjinitë pretendojnë se detyrimi për ta mbajtur shtëpinë të rregullt i bën ata nervozë. Për fat të keq, është e pamundur të braktisësh plotësisht punët e shtëpisë, por ka sekrete, falë të cilave do të jetë e mundur të pastroni shtëpinë dy herë më rrallë, gjë që nuk është e keqe.

Ne kemi mbledhur këshillat më të mira për ata që nuk u pëlqen pastrimi, por nuk pranojnë të jetojnë në rrëmujë.

Sapuni i lëngshëm do të ndihmojë në mbajtjen e lavamanit të pastër për më gjatë.

© depositphotos , © depositphotos

Për më pak rrëmujë në banjën tuaj, përdorni sapun të lëngshëm në vend të sapunit të zakonshëm. Sapuni i ngurtë lë vija në lavaman, të cilat më pas duhet të fshihen për një kohë të gjatë ndërsa sapuni i lëngët, përkundrazi, kursen shumë kohë. Përveç kësaj, mjekët thonë se bakteret e dëmshme rriten me një shpejtësi kozmike në një sapun të zakonshëm.

Pastrimi i shpeshtë i “zonave të trafikut” do të lejojë pastrimin më pak të shpeshtë të dyshemesë në apartament

Për të zvogëluar nevojën për pastrimin e dyshemesë, thjesht duhet të keni kujdes për “zonat e trafikut” nga të cilat barten mbeturinat në të gjithë shtëpinë. Zakonisht vendet më problematike në një apartament janë salla e hyrjes dhe hapësira rreth koshit së mbeturinave. Për të ruajtur rendin e përsosur, mjafton të pastrosh një herë në ditë në këto zona, atëherë mund të harroni për larjen e shpeshtë të dyshemesë.

Pastroni banjën pa pastrim ditor

© depositphotos , © johnsoncleaningsolutions / instagram

Merrni një pastrues hidraulik për qëllime të përgjithshme dhe shtojeni në mbajtësen e furçës. Kështu, me çdo përdorim, në të njëjtën kohë do të kryeni mini-pastrim dhe dezinfektim të tualetit. Përveç kësaj, kjo metodë ndihmon për të luftuar kundër aromave të pakëndshme. Dhe duhet të ndryshoni mjetin pastrues në enë të paktën një herë në javë.

Sistemet e magazinimit do të ndihmojnë në ruajtjen e rendit

Një sistem magazinimi i organizuar mirë është baza e rendit në shtëpi. Nëse të gjitha gjërat janë në vendet e tyre, atëherë do të duhet të pastroni më rrallë. Në vend që të përdorin kontejnerë plastikë, dizajnerët ofrojnë një alternativë: ju mund t’i qaseni problemit të magazinimit në mënyrë krijuese dhe të përdorni çdo centimetër të lirë me mençuri.

Për shembull, në vend të kokës së zakonshme, instaloni një sirtar, pajisni rafte tërheqëse vertikale në kuzhinë ose përdorni sisteme modulare të magazinimit që mund t’i rregulloni siç dëshironi.

Përdorimi i reduktuar i letrës nuk do të lejojë grumbullimin e plehrave

© Orlando Gutierrez / unsplash , © xjrshimada / Flickr

Faturat, letrat, broshurat, fletëpalosjet, gazetat dhe revistat janë të gjitha hedhurinat që një ditë do t’ju duhet t’i flakni gjithsesi. Heqni qafe këto depozitime letre plehrash dhe do të pastroni më rrallë.

Vizatimet e fëmijëve mund të digjitalizohen, dhe pastaj malet e letrës me kryeveprat e fëmijës suaj nuk do të rrëmbejnë më tryezën. Të gjitha faturat  mund të merren dhe ruhen në mënyrë elektronike: rroftë interneti!

Bonus: kjo metodë ka përfitime të padyshimta mjedisore, sepse duke shmangur përdorimin e tepruar të letrës, mund të kontribuoni në ruajtjen e natyrës.

Ajrosja e shpeshtë e banjës do të shmangë mykun.

Pas dushit dhe pas larjes së banjës vendi duhet të ajroset. Në lagështirë dhe temperaturë të lartë, myku formohet shumë shpejt, gjë që është shumë e vështirë për t’u trajtuar dhe, më e rëndësishmja, kërkon kohë. Ventilimi i mirë ose ventilimi i thjeshtë do të parandalojë formimin e kërpudhave dhe aromave të pakëndshme, që do të thotë se do të kurseni shumë kohë kur pastroni.

Një lagështues do të parandalojë formimin e pluhurit

Një lagështues nuk lejon vendosjen e pluhurit në mobilje, dhe për këtë arsye është thjesht i pazëvendësueshëm në një shtëpi ku ka fëmijë të vegjël ose alergjikë. Sidoqoftë, kur përdorni këtë pajisje, duhet të keni kujdes: lagështia prej 40-50% në fund të fundit do të çojë në rezultat të kundërt.

Lëkurat e limonit do të heqin qafe erën e pakëndshme nga koshi

© depositphotos , © depositphotos

Lëkurat e limonit, kur vendosen në fund të një koshi, mund të parandalojnë aromat e këqija. Sidoqoftë, kjo është një masë emergjente dhe është e përshtatshme në rast se, për shembull, ju prisni që mysafirët të vijnë së shpejti dhe nuk ju mbetet më kohë për pastrim. Mos harroni se përdorimi i copave të limonit nuk pengon rritjen e baktereve dhe nuk zgjidh problemin e ndotjes.

Një kuti për gjërat në korridor do të parandalojë përhapjen e objekteve në të gjithë shtëpinë

© depositphotos , © depositphotos , © depositphotos , © pexels

Pas një shëtitjeje ose rrugës për në shtëpi nga puna, shumë gjëra të panevojshme grumbullohen në xhepat dhe çantat tuaja – broshura, çamçakëz ose mbështjellës karamelesh. Krijoni në korridorin tuaj një zonë të “gjërave hyrëse” dhe vendosni aty gjithçka në dobinë e së cilës ende dyshoni.

Ndoshta do të jetë një enë ose një shportë e përshtatshme prej xunkthi, të cilën do ta çmontoni periodikisht, duke renditur gjërat e akumuluara. Kështu, këto mbeturina do të pushojnë së “migruari” në të gjithë shtëpinë dhe të mbushin hapësirën.

Dollapët me dyer qelqi mbrojnë suveniret dhe librat nga pluhuri

© depositphotos , © depositphotos

Libra, figurina, suvenire, etj. – sa më shumë sende të vogla në shtëpinë tuaj, aq më shpesh duhet t’i pastroni ato nga pluhuri. Ekspertët e pastrimit sugjerojnë që të tilla gjëra të ruhen në një dollap qelqi. Çdo gjë që mund të tërheqë pluhur duhet të fshihet, atëherë do t’ju duhet ta pastroni atë më rrallë.

Minimalizmi po bëhet një trend në modë, dhe mbase është koha të rishikoni qëndrimin tuaj ndaj gjërave që “ju vijnë në ndihmë një ditë” dhe të ndaloni akumulimin e plehrave. Në këtë rast, pastrimi do të bëhet më i rrallë dhe më i shpejtë për ju se më parë.

Shkuma e rruajtjes do të parandalojë mjegullën e pasqyrës së banjës

Për të mos djersitur pasqyrën e banjës, vendosni pak shkumë rroje në të dhe më pas fshijeni të thatë. Përbërësit në shkumën e rruajtjes do të parandalojnë jo vetëm mjegullimin, por edhe njollosjen e xhamit. Prandaj, larjes së shpeshtë të sipërfaqeve të pasqyrave në banjë, do të jetë e mundur t’u themi lamtumirë përgjithmonë.

Një tabaka e zakonshme për tenxhere me lule do ta mbajë pragun e dritares të pastër

© depositphotos , © depositphotos

Një këshillë e shkëlqyeshme për ata që e duan lulëzimin në shtëpi: përdorni një tabaka të zakonshme për të gjitha lulet në dritaren tuaj. Kjo do të ndihmojë në shmangien e njollave në vazot e luleve, dhe nëse gjatë ujitjes del pak ujë, ai do të mbetet në paletën e madhe dhe nuk do të bjerë në prag të dritares.

Pastruesi i dritareve që heq ujërat do t’i mbajë ato të pastra më gjatë

Shiu, bora dhe era mund të shkatërrojnë të gjitha përpjekjet tuaja për pastrimin e dritareve. Në mënyrë që të mbani dritaret të pastra më gjatë, është e nevojshme t’i mbuloni ato me një agjent hidrofob pas larjes, i cili largon lagështinë dhe papastërtitë.

Ju mund të blini një zgjidhje të tillë në një dyqan ose ta bëni vetë. Gjëja kryesore në këtë rast është të prisni për momentin kur dritaret janë tharë plotësisht, dhe pastaj produkti nuk do të lërë asnjë njollë.

Letra e depilimit do të parandalojë njollat e gëlqeres

© depositphotos , © depositphotos

Letra e depilimit me dyll do të parandalojë njollat e gëlqeres në sipërfaqet e rubinetit. Thjesht fshijeni sipërfaqen e rubinetit me një fletë të dylli. Dylli, i cili është i vendosur në letër, do të bëhet një pengesë për ujin dhe mund të harroni për pastrimin e shpeshtë të lavamanëve për një kohë të gjatë.

Copat prej letre do të mbrojnë mikrovalën nga njollat e yndyrshme

Larja e mikrovalës është e mërzitshme dhe monotone, dhe mbajtja e saj e pastër nuk është aq e lehtë. Në vend që të pastroni mikrovalën pas çdo gatimi, thjesht vendosni një copë letre në tabaka. Dhe për të parandaluar spërkatjen, thjesht mbuloni pllakën me një një letër ose kapak.

Është më mirë të lani dritaret në mot me re: në këtë mënyrë ato do të jenë më të pastra

© depositphotos , © depositphotos

Zakonisht amvisat përpiqen të përkojnë me procesin e larjes së dritareve me një ditë me diell dhe të nxehtë, në mënyrë që çdo njollë të jetë e dukshme kur pastroni. Në fakt, ky është një gabim, sepse lustri i qelqit i përdorur në këtë rast, dhe madje edhe uji i thjeshtë, thahen menjëherë, duke lënë gjurmë të vështira për t’u pastruar. Zhvendosni pastrimin e dritares në një ditë me re për shumë më pak përpjekje.

Për të hequr një shtresë të yndyrshme në mobilje, një mikrovalë do t’ju ndihmojë

© depositphotos , © depositphotos

Për të hequr shpejt depozitat e yndyrshme nga mobiljet e kuzhinës, mjafton të fërkoni sipërfaqen e saj me një sfungjer të nxehur më parë në mikrovalë. Në vetëm 30 sekonda, sfungjeri do të jetë aq i nxehtë sa të hiqni shtresën e yndyrës. Dhe nëse një sfungjer ngjyhet në vaj esencial të portokallit ose limonit, atëherë do të jetë e këndshme të nuhasni në kuzhinë pas një pastrimi të tillë.