17 Sipërmarrës që e Nisën Biznesin e Tyre pas Moshës 35 Vjeç dhe Krijuan Sukses Masiv

©Getty Images

Në imagjinatën e njerëzve, fillimet e bizneseve janë kryesisht ‘një lojë’ për të rinjtë, ata themeluesit me fytyrë të njomë që ndërtojnë idetë e tyre nga dhomat e konvikteve dhe garazhet e prindërve të tyre. Disa investitorë madje kanë hasur në telashe duke mbështetur idenë se pas një moshe të caktuar nuk mund të bëhesh një sipërmarrës i suksesshëm.

Realiteti, megjithatë, është mjaft larg nga kjo rrëfenjë. Sipas ekspertëve, mosha mesatare e themeluesve të suksesshëm është 40, dhe hulumtimet tregojnë se shpërthimet krijuese nuk kanë asnjë lidhje me moshën. Faktori i vetëm i rëndësishëm kur bëhet fjalë për ide të mira është sa punë jeni të gatshëm të bëni dhe sa eksperimente jeni të gatshëm të provoni.

Një mori themeluesish jashtëzakonisht të suksesshëm nga dekada më parë e deri në ditët moderne filluan bizneset e tyre pas moshës 35 vjeç.

Ne kemi përgatitur një artikull me 17 themeluesit e famshëm që i nisën kompanitë e tyre të suksesshme midis 35 dhe 40 vjeç, e gjitha kjo për të sqaruar diçka shumë të thjeshtë – nuk është kurrë vonë për të filluar një biznes.

Mëposhtë i gjeni të gjithë, njëri pas tjetit, në rast se jeni në vitet e mesme të shtrydhura dhe stresuese të jetës jemi këtu për t’jua kujtuar se e ardhmja është akoma e hapur:

Liu Chuanzhi themeloi Lenovo 39 vjeç

©alamy

Liu Chuanzhi është një biznesmen kinez. Liu është themeluesi i Lenovo, një nga prodhuesit më të mëdhenj të kompjuterave në botë. Ai mbetet një nga drejtuesit e kompanisë.
Gordon Moore themeloi Intel në 39

Gordin Moore themeloi Intel 39 vjeç

©alamy

Gordon Earle Moore (lindur në 3 janar 1929) është një biznesmen, inxhinier amerikan dhe bashkëthemelues dhe kryetar i njohur i Korporatës Intel. Ai është gjithashtu autori i ligjit të Moore.

Amancio Ortega themeloi Zara 39 vjeç

©alamy

Amancio Ortega Gaona është një biznesmen miliarder spanjoll. Ai është themeluesi dhe ish kryetari i grupit të modës Inditex, më i njohur për zinxhirin e saj të dyqaneve të veshjeve dhe aksesorëve Zara.

Cher Wang themeloi HTC 39 vjeçe

©alamy

Cher Wang është një sipërmarrëse dhe filantrope Tajvaneze. Si bashkëthemeluese dhe kryetare (që nga viti 2007 i HTC Corporation dhe prodhuesi i qarqeve të integruara me teknologjinë VIA. Ajo konsiderohet një nga gratë më të fuqishme dhe të suksesshme në teknologjinë kompjuterike.

Min Kao themeloi Garmin në 38 vjeç

©wikipedia

Min H. Kao është një inxhinier elektrik Tajavanezo-Amerikan, biznesmen miliarder dhe filantrop. Ai është bashkëthemeluesi i Garmin, me Gary Burrell.

Wayne Hughes themeloi Public Storage në 38

©wikipedia

Masaru Ibuka themeloi Sony në 38 vjeç

©wikipedia

Ibuka u diplomua në Universitetin Waseda në 1933. Ai më pas shkoi për të punuar në Laboratorin Foto-Kimik, një kompani e cila përpunoi filmin e filmave, dhe më vonë shërbeu në Marinën Perandorake Japoneze gjatë Luftës së Dytë Botërore. Në Shtator 1945, ai u largua nga ndërmarrja dhe marina, dhe themeloi një dyqan riparimi radio.

Hugo Boss themeloi Hugo Boss në moshën 37 vjeç

©wikipedia

Në vitin 1923, Hugo Boss themeloi kompaninë e tij të veshjeve në Metzingen, Gjermani, ku është akoma qendra. Në 1924, ai filloi një fabrikë së bashku me dy partnerë. Kompania prodhoi këmisha, xhaketa, veshje pune, veshje sportive dhe mushama. Për shkak të klimës ekonomike të Gjermanisë në atë kohë, Boss u detyrua të falimentonte. Më 1931, ai arriti një marrëveshje me kreditorët e tij, duke e lënë atë me gjashtë makina qepëse që të fillonin përsëri.

Milton Hershey themeloi Hershey’s 37 vjeç

©wikipedia

Milton Snavely Hershey (13 shtator 1857 – 13 tetor 1945) ishte një çokollatier amerikan, biznesmen dhe filantrop. I trajnuar në biznesin e ëmbëlsirave, Hershey filloi prodhimin e karamelit, duke përdorur qumësht të freskët. Ai filloi kompaninë Lancaster Caramel, e cila arriti eksporte të mëdha, dhe pastaj e shiti atë për të filluar një kompani të re që furnizonte çokollatë me qumësht të prodhuar në masë, dikur një e mirë luksoze.

Doris Fisher themeloi Gap 36 vjeç

©alamy

Rowland Macy themeloi Macy 36 vjeç

©wikipedia

Reid Hoffman themeloi LinkedIn 36 vjeç

©alamy

Reid Garrett Hoffman (lindur 5 gusht 1967) është një sipërmarrës amerikan në internet, kapitalist sipërmarrës dhe autor. Hoffman ishte bashkëthemeluesi dhe kryetari ekzekutiv i LinkedIn, një rrjet shoqëror i orientuar nga biznesi i përdorur kryesisht për krijimin e rrjeteve profesionale.

Namihei Odaira themeloi Hitachi 36 vjeç

©alamy

J C. Jacobsen themeloi Carlsberg 35 vjeç

©wikipedia

Jacob Christian Jacobsen (2 Shtator 1811 – 30 Prill 1887), i njohur kryesisht si J. C. Jacobsen, ishte një industrialist dhe filantrop danez i njohur më së miri për themelimin e birrës Carlsberg.

Marc Benioff themeloi Salesforce 35 vjeç

©alamy

Marc Russell Benioff (lindur më 25 shtator 1964) është një sipërmarrës amerikan në internet, me një vlerë neto prej 7.1 miliardë dollarë që nga maji i vitit 2020. Ai është themeluesi, kryetari dhe CEO i Salesforce, një ndërmarrje informatike cloud për ndërmarrjet.

William Boeing themeloi Boeing 35 vjeç

©alamy

William Procter themeloi Proctor & Gamble 35 vjeç

©alamy